Mali Mandrać

Vološćanski motivi inspiracija malim likovnjacima

Marina Kirigin

Organizator dječje likovne manifestacije, Zajednice Talijana Opatija za sve mališane pripremila je prigodne darove. Svi su dobili majicu s natpisom mali Mandrać i 170. godina turizma u Opatiji,



VOLOSKO » Zidići, grote, škalini u Voloskom jučer ujutro bili su mjesto inspiracije i kreativnosti preko 90 djevojčica i dječaka iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Srbije i cijele Hrvatske. Svi oni stigli su na likovno natjecanje Mali Mandrać kako bi pokazali što znaju o umjetnosti. S kistovima i bojicama u rukama raširili su se po cijelom mjestu, a u potrazi za zavjetrinom i hladom mnogi su našli mjesto u sjeni vološćanskih kuća, ispod suncobrana, ali i u tendom natkrivenim kafićima. Brodovi, barke, ribe i more bile su omiljene likovne teme mališana koji su uglavnom inspiraciju pronalazili u okolini, no bilo je i onih koji su preslikavali izabrane uratke sa svojih mobitela. Devetogodišnja Adriana Šošić iz Opatije inspiraciju je našla u barčicama u luci.


  – Prvo sam napravila skicu olovkom, a sada ću temperama obojati barke, more, mul – rekla je Adriana koja objašnjava kao joj je likovni drugi najdraži predmet u školi, iza engleskog jezika. Morsku tematiku izabrala je i petogodišnja Opatijka Romina Rubinić, koja je baš kao i Adriana na natječaju u Voloskom prvi puta. Uz dvije barke, more, nacrtala je kaže i pjenu vala, a sve te detalje gledao je i ocjenjivački sud koji je potom izabrao i proglasio najbolje.


   Organizator dječje likovne manifestacije, Zajednice Talijana Opatija za sve mališane pripremila je prigodne darove. Svi su dobili majicu s natpisom mali Mandrać i 170. godina turizma u Opatiji, a najuspješnijim malim umjetnicima, raspoređenim u dvije dobne kategorije, podijeljene su i nagrade. U kategoriji do deset godina najbolje radove imali su Jan Orisković, Mistral Matulja, Sofia Guidali, Lana Sekulić i Lucija Brajković, dok su najuspješniji u kategoriji od 10 do 15 godina bili Luka Seliškar, Dorothea Glassl, Iva Maćinković, Nina Šalković i Luka Ružić.




   Danas od 9 sati na istom mjestu na rasporedu je 29. izdanje Mandraća u sklopu kojeg će stvarati i izlagati brojni umjetnici. Tradicionalna likovna manfiestacija u Voloskom biti će obogaćena novim sadržajima, ali i fondom nagrada, a sve sa ciljem kako bi Volosko ponovno postao željena umjetnička destinacija i turistička atrakcija.