Ni u smrti svi jednaki

Urna izložena u rodnoj kući Eugena Kumičića u Brseču jer župnik nije želio otključati kapelicu

Marina Kirigin

Kako je ispričala Ružica Udović, prijateljica pokojnog Danijela Barkovića Šmita koji nije želio da pogrebnu ceremoniju predvodi svećenik, brsečki župnik Mario Galović stoga nije dopustio ulaz u kapelicu sv. Križa 



– Župnik iz Brseča, Mario Galović, nakon što smo mu se predstavili na telefon i zatražili odgovor na pitanje zbog čega nije dopustio unošenje urne s posmrtnim ostacima Danijela Barkovića Šmita u kapelicu, spustio je slušalicu, a na ponovni poziv više se nije javljao. 


– Nadležni za ovaj slučaj iz Ordinarijata smatraju da bi se pri procjeni situacije trebala točno znati posljednja želja pokojnika da bi se moglo prosuditi tko ju nije ispoštovao. Svaka kapelica je bogoslužni prostor, prema tome kada nema bogoslužja, ukoliko je pokop bez crkvenog sprovoda i prisutnosti svećenika, ne može se niti koristiti u druge svrhe – stoji u odgovoru Danijela Delonge iz Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije koji je međutim preskočio odgovoriti na pitanje je li župnik Galović već premještan iz dvije župe zbog nezadovoljstva mještana.



    – Pozadinske informacije nažalost su mi stigle prekasno. Saznala sam da je svećenik od početka bio protiv toga da sprovod započne u kapelici bez velečasnog. Najutjecajniji stanovnici Brseča molili su i pokušali uvjeriti Galovića da otključa kapelicu, no niti jedan argument nije promijenio njegovu odluku. Jedan od Galovićevih argumenata protiv unošenja urne u kapelicu prijateljima Barkovića Šmita bio je taj da »neće dozvoliti ulazak čovjeku koji nije dao poškropiti kuću«. Pop Galović zaboravio je da mu je taj isti čovjek – Danijel Barković Šmit, koji je bio stolar, jedno od posljednjih djela – vanjski oltar napravio baš za brsečku kapelicu – govori gospođa Udović još uvijek vidno potresena zbog događaja koji su prethodili, a koja ne može prihvatiti neprincipijelnost ovog crkvenog poglavara. 


    – Prihvatila bih sve da znam da je svećenik principijelan i da jednostavno ne želi obred ukopa bez svećenika u kapelici, ali to ne stoji jer imenom i prezimenom znam primjer kojeg je tolerirao pred samo dvije godine – rekla je Udović koja je zvala i Riječku nadbiskupiju a iz koje nije odaslan konkretan odgovor zbog čega obred nije mogao započeti u kapelici.    


Kažnjeni Brsečani


– Ne znam s kim sam razgovarala, ali rekli su mi da sam dobila odnose s javnošću. Kada sam se predstavila i rekla u vezi čega zovem nisu mi poželili ni dobar dan, a kamoli izrazili sućut. Gospodin s kojim sam razgovarala na svih je prebacio krivnju, kriva je općina, lokalna učiteljica, ali nije kriv njegov svećenik. Načinom na koji su razgovarali, potpuno su me izbacili iz takta, da sam im lupila slušalicu i rekla da će ga Bog kazniti, onaj isti o kome stalno priča – ističe Udović koja smatra da svećenik Galović nema ni moralno ni materijalno pravo staviti veto na crkveni objekt.    – Pa nije Galović kapelicu dobio od oca da s njom može raditi što god hoće. Zanima me i zašto je nadbiskup Devčić kaznio Brsečane dodijelivši im ovog svećenika koji je već premješten iz dvije župe. Brsečani su kivni na njega. Ne razumijem, kao da su zaboravili da je Bog tamo gdje učiniš dobro djelo. Molim njegove prijatelje da ispoštuju jednu moju želju i da ne plate niti jednu misu zadušnicu. Takav posrednik za put do Boga, Daniju ne treba – zaključuje Udović.