Osiguravajuća kuća odbila osam zahtjeva oštećenih stranaka

Ujčić: Stabla je srušila “viša sila”, za što Grad nije kriv

Davor Žic

Među oštećenima je i Damir Huserik čiji je automobil nastradao nakon pada stabla, a on je naknadu štete zatražio direktno od osiguravatelja jer smatra da se budući da je nevrijeme bilo najavljeno, ne može govoriti o »višoj sili« – pročelnik Ujčić kaže da u slučajevima iz studenoga nema gradske odgovornosti



OPATIJA  Olujno nevrijeme koje je prošlog studenoga »pokosilo« brojna stabla na opatijskom području i nanijelo štete gradskoj imovini, ali i imovini građana, još uvijek vuče »papirnate« repove.


Naime, mnogi su građani pokušali štetu na svojim automobilima i kućama naplatiti od osiguranja Grada Opatije, smatrajući da je upravo jedinica lokalne samouprave odgovorna za održavanje javnog raslinja kako ono ne bi ugrožavalo sigurnost građana i njihove imovine.


Međutim, svi su od Croatia osiguranja dobili odbijenice, uz obrazloženje da je u pitanju bila »viša sila« koja ne spada pod odgovornost Grada, budući da šteta nije uzrokovana nemarom gradskih djelatnika, nego nevremenom na koje se nije moglo utjecati.  

  – Nevrijeme koje je zahvatilo naselje Opatiju 11. studenoga prošle godine predstavlja višu silu, te za štete koje su tom prilikom nastale ne može biti odgovoran Grad Opatija. Pravila oko naknade štete od odgovornosti su vrlo jasna. Za svaku štetu odgovara vlasnik stvari odnosno nekretnine koja je štetu izazvala. No vlasnik se oslobađa odgovornosti ako šteta potječe od nekog nepredvidivog uzroka koji se nije mogao spriječiti, izbjeći ili otkloniti – što je evidentno bilo prisutno i u ovoj situaciji.




  


Revoltirani Huserik


Grad Opatija ima zaključene police osiguranja od odgovornosti, za slučaj da uslijed propusta Grada u održavanju pojedinih površina nastupi šteta prema trećim osobama. Da su srušena stabla bila stara, osušena, neodržavana – postojala bi odgovornost Grada, no kako to nije bio slučaj – te odgovornosti nema.


   Radi toga je i osiguravatelj Grada po zahtjevima za naknadu štete koju su mu podnosile treće osobe, odbijao nadoknaditi štetu, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Miljenko Ujčić. Prema njegovoj evidenciji, Grad Opatija primio je osam zahtjeva za naknadu štete – od čega šest za štete na vozilima, a dva za štetu na nekretninama – no svi su odbijeni.


   Među oštećenim građanima je i Damir Huserik, čiji je automobil nastradao nakon pada stabla, a on je naknadu štete zatražio direktno od osiguravatelja, te smatra da se u ovom slučaju ne može govoriti o višoj sili.


   – Nevrijeme je bilo najavljeno, znači moglo se pretpostaviti što će se dogoditi, i zato je trebalo osigurati sva stabla koja su prijetila urušavanjem. Grad bi u ovom slučaju trebao izaći u susret oštećenim građanima, tim više što naknade ne idu iz proračuna nego od osiguravatelja, te podržati naše zahtjeve. Međutim, ne samo da me nisu podržali, nego sam na njihovu izjavu o mom zahtjevu, koju je zatražilo osiguranje, čekao više od pola godine. Zahtjev sam predao u prosincu, a još u svibnju su mi iz osiguranja tvrdili da čekaju odgovor Grada, kazao je Huserik, koji je revoltiran situacijom jer smatra da bi »Grad trebao biti servis građanima«, a ne otežavati im u ovakvim situacijama. Pročelnik Ujčić odgovorio je da smatra da nije bilo potrebno očitovanje, budući da je Grad zauzeo stav u svim sličnim slučajevima.   


I sam Grad Opatija pretrpio je ozbiljne štete na svojoj imovini, a prema riječima pročelnika Ujčića, tek manji dio mogao se naplatiti od osiguranja.    – Ukupna šteta od orkanske bure na imovini Grada iznosila je oko 1,6 milijuna kuna. Najveći dio štete odnosi se na oštećenja na komunalnoj opremi koju nije moguće osigurati. Grad Opatija naplatio je od osiguravajućeg društva 13 šteta koje je pretrpio na svojoj imovini. Niti jedna šteta nije naplaćena po osnovi polica od odgovornosti, nego po osnovi polica osiguranja zgrada, poslovnih prostora i stanova, kazao je Ujčić.


Bez osnova za refundaciju


– Gospodin Huserik nije podnio Gradu Opatija zahtjev za naknadu štete, već je isti uputio Croatia osiguranju. Croatia osiguranje je od Grada Opatije tražilo da eventualno popunimo obrazac prijave štete od odgovornosti, kako bi po tom osnovu mogli odlučiti o tome hoće li likvidirati štetu. No kako smo od ranije, u drugim slučajevima već imali stavove Croatije da ne postoji osnov za refundanciju štete jer se ne radi o propustu Grada Opatije, ni u odnosu na gospodina Huserika ni u odnosu na bilo kog drugog nismo davali nikakva očitovanja kojima bi Grad priznavao nepostojeću odgovornost za štetu, kazao je Ujčić. Dodao je i da »Grad Opatija uvijek pomaže građanima u ostvarivanju prava na naknadu štete, normalno ukoliko odgovornost Grada stvarno i postoji«.


   – Ta pomoć bila je prisutna i u odnosu na štete od orkanske bure. Ističemo da su vatrogasci, Komunalac i Parkovi, bez naknade koju bi plaćali vlasnici objekata, uklanjali sva srušena ili oštećena stabla za koje je prijetila opasnost da kasnije padnu i onda kada su se ona nalazila u privatnim okućnicama. Svakako treba apelirati i na građane da osiguravanjem svojih vozila i imovine smanje rizik potencijalnih šteta radi ovakvih događaja na najmanju moguću mjeru, zaključio je Ujčić.