Rivijera kroz stoljeća

Tračevi i ćakule uz krinoline i frakove

Davor Žic

Bal pod maskama ispričao je priču o prošlosti Opatije, privukao velik broj gostiju i podsjetio na »dane ponosa i slave« cijele rivijere



OPATIJA  Moda po mjeri devetnaestog stoljeća – krinoline za dame, frakovi za gospodu – ukrašena pokojim »karnevalskim detaljem« ponovo se vratila »na velika vrata« u Kristalnu dvoranu hotela Kvarner, u kojoj je u subotu navečer održan bal pod maskama »pojačan« koncertom karnevalske glazbe i glumačko-plesnom izvedbom koja prati Gorana Navojeca u »lutanju« opatijskom prošlošću.


   

Od Franje do Ive


– Ovo je priča o slavnim danima Opatije, i povijesti njenih 150 turističkih godina, koje prikazujemo na jedan duhovit način, uz glumu, ples i glazbu. Glavni glumac, Goran, nije zadovoljan vremenom u kojem živi, pa pokušava naći pravu epohu za sebe, dok je Zijah Sokolović jedan »čovjek za sva vremena«, i uvijek se pojavljuje s nekim osobnim komentarom čitave situacije, objasnio je redatelj i scenarist ovog događanja Tomaž Letnar.  


  Osim »povijesnim knjigama«, priča ličnostima iz opatijske prošlosti – poput Franje Josipa ili Ive Robića – prilazi i kroz tračeve ili » ćakule« koje je zabilježila usmena predaja, a uz dva glavna glumca, svoj su obol dali i voditelj Robert Ferlin, pjevačica Katja Budimčić, plesna skupina Rotondo, plesni parovi Ana Herceg i Marko Herceg te Ištvan Varga i Gabrijela Pilić, kao i Big Band Josipa Forenbachera.




  Kao uvertira plesu pod maskama, tijekom dana na opatijskim se trgovima odvijao svojevrsni »ulični festival« u kojem su sudjelovali »one man band« svirači izvodeći karnevalsku glazbu na prostoru opatijske tržnice, Lungomareu, u parku te terasama hotela, dok su maskirane »legende Balinjerade« i članovi maškaranih skupina dijelili propagandne materijale za jučerašnje jubilarno izdanje popularne utrke karića. Sličan program nastavio se i jučer nakon Balinjerade, kada je na Slatini održan Festival karnevalske glazbe u kojem je sudjelovalo više od tri stotine glazbenika – od puhačkih orkestara s mažoretkinjama do vrsnih imitatora svjetskih glazbenih legendi kao što su The Beatles, The Rolling Stons, Elvis Presley ili Michael Jackson.


   

Dani ponosa i slave


A sva ova događanja, zapravo, dio su programa »Rivijera kroz stoljeće«, koji se realizira u suradnji Portoroške i Opatijske rivijere uz financiranje Europske unije, i to s ciljem povratka ovih prostora koji dijele zajedničku povijesnu, kulturnu i turističku tradiciju u »dane ponosa i slave« Jadranske rivijere prve polovice prošlog stoljeća.


  – Ovdje se radi o pilot-projektima šest različitih programa, s ciljem kulturne suradnje dvije povijesno i kulturno, ali i turistički bliske destinacije – Opatijske i Portoroške rivijere. Nakon ove prekrasne večeri i lijepog uspjeha čitavog događanja, krenut ćemo u dogovore s hotelijerima kako bi se ta događanja i promovirala te privlačila nove goste, kazao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zaključivši kako bi ovaj »maškarani vikend« uz tri atraktivna događaja – Klapski maškarani maraton, Ples pod maskama te Balinjeradu – mogao postati i vrlo privlačan turistički »mamac« za popunjavanje predsezone.