Romantična izložba u opatijskoj knjižnici

Tko je ikada volio, neka podijeli sreću

Aleksandra Kućel Ilić

Mjesec hrvatske knjige je ove godine vrlo bogat, pa je tako u knjižnici Ugostiteljske škole knjižničarka Mira Matan pokrenula projekt tijekom kojega se prikuplja novac za nabavku informatičke opreme



OPATIJA  Zagreb ima Muzej prekinutih veza, a Opatija će uskoro, u gradskoj knjižnici i čitaonici »Viktor Car Emin« otvoriti izložbu sretnih ljubavnih trenutaka.


   – U povodu Mjeseca hrvatske knjige koji donosi temu ljubavi, pozivamo sve građane da se odazovu sudjelovanju u projektu »U Opatiji cvatu kamelije i ljubav«, koji će trajati do 15. studenog. Mogu se odazvati svi oni koji bi htjeli ispričati svoju priču o ljubavi i zaljubljivanju te podijeliti svoje uspomene i sjećanja. Naime, na osmišljavanje ovog projekta potaknuo nas je Muzej prekinutih veza u Zagrebu koji smatramo vrlo kreativnim i zanimljivim, ali željeli smo da u Opatiji ljubav bude predstavljena u drugom svjetlu, onom pozitivnom i nadahnjujućem, kakav današnji čovjek priželjkuje. U Knjižnici će se prikupljati drage uspomene: fotografije, isječci pisama, razne figurice, stvari i drugi sitni darovi koji nas sjećaju na sretne trenutke zaljubljenosti. Navedeni predmeti bit će razvrstani, pregledani i odabrani za izložbu koju ćemo izložiti u prostoru GK Opatija. Nakon izložbe, svi predmeti bit će vraćeni vlasnicima – poručila je ravnateljica Suzana Šturm Kržić koja zajedno s osobljem knjižnice priprema izložbu za koju točan datum još nije određen.   

Za internet u knjižnici


Tijekom aktualnog Mjeseca hrvatske knjige u opatijskoj je knjižnici već održan dio programa namijenjen djeci. U posjetu je bila škola stranih jezika Euroway koja je predstavila kuharicu »Cookaway Kastav – cookbook for kids«.


Njihovoj zabavnoj predstavi i prezentaciji prisustvovali su učenici Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija. Upoznali su kulinarsku tajnu slavnog chefa Gregoriana, te učili o poznatim engleskim, ali i hrvatskim tradicionalnim jelima.




   Zanimljiv i značajan projekt je u tijeku i u opatijskoj Ugostiteljskoj školi gdje je na inicijativu školske knjižničarke Mire Matan započela akcija »Veliko srce Opatije – za knjižnicu Ugostiteljske škole«.


Pod motom »I dok je srca, bit će i Kroacije«, projekt je započeo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog dana školskih knjižnica, a cilj mu je prikupiti sredstva za nabavku informatičke opreme i lektire.


   – Akcija će se provoditi tijekom cijele ove školske godine, a inicijativu je odmah podržala ravnateljica Sibila Roth. Naime, budući da je Grad Opatija dio projekta e-županija koji će omogućiti pristup internetu svim građanima, onda knjižnica Ugostiteljske škole Opatije ne smije biti jedna od 22 srednje škole na području PGŽ-a u kojoj učenici u knjižnici nemaju pristup internetu. To je nedopustivo u današnjem suvremenom društvu koje se temelji na znanju i informacijama – rekla je knjižničarka Matan. Navodi da joj je cilj omogućiti učenicima da savladaju informacijske i komunikacijske vještine, više razine pismenosti, čitanja, te stvaranja kritičkog mišljenja.   

O Matošu drugačije


– Školska knjižnica će na taj način postati vjerodostojno informacijsko, medijsko, komunikacijsko i kulturno središte škole koje može odgovoriti na suvremene zahtjeve – dodala je Matan i zahvalila svim sponzorima, tvrtkama i privatnim osobama koji su podržali projekt. Jedno je suvremeno računalo zahvaljujući tome već nabavljeno, a akcija se nastavlja i svi koji žele pomoći svojim prilozima su dobrodošli. Također, projekt je predstavljen Gradu Opatiji, te se očekuje i njihova pomoć.    – Želim da učenje na kreativniji način postane stvarnost. Najprije bismo obradili Matoša na drugačiji način: prikupljanjem, oblikovanjem i objavljivanjem materijala, izložbama, performansima, plakatima, parlaonicama te predavanjima eminentnih stručnjaka – najavila je prof. Matan koja je u školskoj knjižnici na prigodnoj izložbi predstavila opremu nabavljenu tijekom dosadašnje akcije, te Matošu u čast – rijedak primjerak »Vienca« iz 1892. godine.