Opatijski sportski dan

Svako dijete može pronaći sport koji mu najbolje paše

Aleksandra Kućel Ilić

Manifestaciju kojoj je bio cilj što više djece i mladih privući prema sportskim aktivnostima, ali i ljude svih dobi zainteresirati za zdrav život uz sport i rekreaciju, u Opatiji je konačno pozdravilo i vrijeme



OPATIJA » Sportaši i njihovi treneri, predstavnici različitih udruga, djeca i roditelji, te svi koji vole sport i prakticiraju ga ili će se tek uključiti u neku od mnogobrojnih aktivnosti što ih nudi Opatija preko svog Športskog saveza ili onih udruga koje planiraju ući u tu zajednicu, okupili su se za vikend na trgu ispred Sportske dvorane Marino Cvetković i u samoj dvorani na prvom Opatijskom sportskom danu. Višestruko korisnu manifestaciju kojoj je bio cilj što više djece i mladih privući prema sportskim aktivnostima, ali i ljude svih dobi zainteresirati za zdrav život uz sport i rekreaciju, u Opatiji je konačno pozdravilo i vrijeme – u nizu kišnih dana, sunčano jutro izmamilo je sportaše svih uzrasta koji su svoje vještine došli predstaviti na centralnu tribinu na otvorenom i u veliku dvoranu.


  Tako su u programu što ga je vodio Miro Paušić između ostalih redom nastupali: Mažoretkinje Grada Opatije, Udruga osoba s invaliditetom, Crveni križ i Klub 60 plus, Karate klub Opatija, Judo borci opatijske osnovne škole, borci Opatija fight kluba i mali vatrogasci, a na mnogobrojnim štandovima moglo se saznati sve o tome zašto se uključiti u igranje šaha, ili pak u svijet streljaštva, jedrenja, automobilizma, odnosno sportske rekreacije, od nordijskog hodanja do aerobica u organizaciji KŠR-a Gorovo i planinarenja. Također, pred dvoranom se »tuta forca« zaigrao i stolni tenis, a članovi Društva Naša djeca su imali kutak za promociju dječjih prava i prikupljali su potpise podrške za osvajanje glasova u projektu »Kreativan kutak za 5« u organizaciji tvrtke Nivea. Bilo je to on-line glasovanje, pa su na stolovima ispred dvorane bili i spremni laptopovi i aktivisti ove udruge koji su privlačili posjetitelje da se uključe u akciju koja i dalje traje.


  U prigodnoj brošuri koja je bila dostupna na štandovima moglo se saznati sve o mogućnostima upisa u sportske klubove pod okriljem Športskog saveza Grada Opatije, a kako je istaknuo njegov predsjednik Fernando Kirigin, vjeruje se da će Opatijski sportski dan organiziran u povodu Olimpijskoga dana pripomoći da svako dijete pronađe odgovarajući sport za sebe. Da sportova i mogućnosti odabira ima u izobilju govore i brojke, jer kako stoji u vodiču kroz sportske aktivnosti, Zajednicu sportskih udruga Grada Opatije danas čini 41 sportska udruga, kako iz olimpijskih, tako i iz neolimpijskih sportova.




  A na »smotri sporta i rekreacije« osim programa na velikom trgu koji je zbilja odlično mjesto za ovakve sadržaje i okupljanja, zanimljivo je bilo i u samoj dvorani gdje su se uživo mogli upoznati brojni sportovi – od košarke, odbojke i badmintona, do rukometa, nogometa, malog nogometa i tenisa. Među brojnim perspektivnim sportašima, nalazila su se i već itekako renomirana imena koja su proslavila naš kraj, pa su sportsku akciju u Opatiji tako podržali i slavni sportaši Enrico Marotti, Vedrana Brnčić, Paolo Mavričić, Matea Kršanac i mnogi drugi.