Međunarodni simpozij o pčelinjim proizvodima

Slaba godina za pčelare: Med skuplji za 20 posto

Davor Žic

– Uzroci su prvenstveno u vremenskim uvjetima, što je sve započelo još krajem prošle godine. Umjesto u siječnju, zbog tople zime legla su krenula još u prosincu, što je pčelarima uzrokovalo velike financijske izdatke, kazao je Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza



OPATIJA » Meda u Hrvatskoj neće nedostajati, iako je proizvodnja pčelinjih proizvoda bila iznimno mala – u odnosu na 7.000 tona, kolika je prosječna godišnja proizvodnja oko sedam tisuća hrvatskih pčelara, dosad je proizvedeno manje od tisuću tona pčelinjih proizvoda, odnosno jedva nešto više od deset posto godišnje proizvodnje.


   – Uzroci su prvenstveno u vremenskim uvjetima, što je sve započelo još krajem prošle godine. Umjesto u siječnju, zbog tople zime legla su krenula još u prosincu, što je pčelarima uzrokovalo velike financijske izdatke. Srećom, izbjegli smo hladni udar u veljači, ali su nam kiše pokvarile ispašu i smanjile količine proizvedenih pčelinjih proizvoda. Međutim, budući da pčelari znaju da postoje dobre i loše godine, oni nikada ne prodaju čitav svoj urod, tako da će na tržištu biti dovoljno meda i neće biti nestašica, jedino možemo očekivati rast cijena od 15 do 20 posto, kazao je Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, u Opatiji na 3. Međunarodnom simpoziju o pčelinjim proizvodima.