Nezaboravna "RetrOpatija"

Putovanje kroz vrijeme: Mario Battifiaca opatijski »Mr. Morgen« 21. stoljeća

Davor Žic

Na terasi hotela »Kvarner« bilo je sve kao u »stara dobra vremena«, a mnogobrojnu publiku oduševila je glasovna i vizualna preobrazba popularnog voditelja u svjetsku zvijezdu – na Ljetnoj održan disco-party



OPATIJA » Priča dana u Opatiji, ali i na čitavom riječkom i liburnijskom području, bio je senzacionalni nastup Marija Lipovšeka Battifiace kao Ive Robića na terasi hotela Kvarner. Oni koji su prisustvovali još jednom koncertu »Mr. Morgena« na mjestu kojem je donio kultni status – a takvih nije bilo malo, jer krcata je bila i terasa, i zidići koji je okružuju, i obalno šetalište pod njom, baš kao u »dobra stara vremena« – prepričavali su potpunu glasovnu i vizualnu preobrazbu popularnog voditelja u svjetsku zvijezdu onima koji do Kvarnera nisu stigli, i koji će teško shvatiti emotivnu nabijenost i nostalgičnu atmosferu te sparne nedjeljne večeri.


   – Pripremao sam se kao i za svaki drugi projekt u kojem tumačim neku ulogu, u kojem moram nekoga utjeloviti. Želio sam preuzeti vokalnu i vizualnu prepoznatljivost Ive Robića, njegov scenski pokret, bez da skliznem u karikaturu, a sudeći prema reakcijama ljudi koji su mi prilazili nakon koncerta, čini se da sam u tome i uspio. Bio mi je to veliki izazov, ali i jako zanimljiva ideja, koja je ispala »fora« i baš sam se dobro zabavio.


Iz života Ive Robića


Moram reći da je i čitav bend jednostavno bio fantastičan, dečki su odlično svirali, i svi skupa uživili smo se u ovu lijepu priču, a vjerujem da je jednako zabavno bilo i posjetiteljima, kazao je Battifiaca.




   Nezaboravnu večer na terasi hotela Kvarner upotpunile su i dvije modne revije, na kojima su djevojke predstavile kupaće kostime i večernje toalete koji su se kao »zadnji krik mode« nosili pedesetih godina te raspoložena Karmela Vukov Colić kao voditeljica u vrlo »retro« i vrlo »šik« izdanju. U interakciji voditeljice i pjevača, publika je tako imala prilike saznati zanimljive i možda nepoznate detalje iz života Ive Robića, poput onih da je skladao pjesmu »Strangers in the Night« koja je proslavila Franka Sinatru, ili da je zapravo bio prva osoba koja je otkrila slavnu grupu »The Beatles«.


   Ovaj koncert bio je dio programa »RetrOpatija« – druge večeri manifestacije »Golden Opatija« posvećene obilježavanju 170 godina turizma – koji je čitavo središte grada »pomladio« i u njemu oživio vrijeme od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razdoblje kada je Opatija bila središte glazbene scene čitave bivše države.


Hitovi ispod kugle


Uz Ivu Robića koji je dominirao terasom Kvarnera, kupalište Angiolina ispod vile Amalije zauzeli su hipiji uz pjesmu, ples, bezbrižnost i slobodu koja je obilježila ovaj glazbeno-društveni pokret, ispred ville Angioline igrali su se fliperi i pio sok od marelice sa šlagom, a i kupalište Lido doživjelo je potpunu preobrazbu u čemu su pomogli parkirani oldtimeri, raspoloženi statisti, plesači i najveći hitovi rockabilly glazbe, dok su drugu stranu kupališta preuzeli mladići i djevojke s gitarama koji su stvorili pravi tulum na plaži na kojem su se iz svega grla pjevale najpoznatije pjesme nekadašnje jugoslavenske glazbene scene.


   Veliko finale vrlo atraktivnog i uspješnog »putovanja kroz vrijeme«, koje je kroz zlatne dekade opatijske glazbe provelo nekoliko tisuća ljudi, bio je veliki disco-party na Ljetnoj pozornici koji je okupio impresivan broj plesača, plesačica i »kibicera« što su pod ogromnom disco-kuglom tulumarili »kao da je 1989.«, a čitavu priču zatvorila je pjesma »Celebration«, najveći hit legendarne američke grupe Kool & The Gang kojim je najavljen njihov sinoćnji nastup na kupalištu Slatina.