Vila Siam i 3.000 kvadrata mijenjaju vlasnika

Prvi susjed Todoriću: ruski naftaš za tri milijuna eura kupio terene u Medveji

Marina Kirigin

Novi vlasnik, ruski naftaš koji već ima obližnju Villu Medveja, isplatit će i stanare bungalova koji su u dugogodišnjem sporu s LRH-om, a tužbe će biti povučene. LRH će, navodno, dobiti 3,1 milijun eura, a šestero stanara oko 420.000 eura. Neki stanari već su iselili, a preostali to moraju učiniti do 5. rujna 



MEDVEJA  Liburnia Riviera Hoteli za 3,1 milijun eura prodali su Rusima vrlo atraktivne nekretnine, vilu i zemljišta u Medveji. Riječ je o tri parcele koje se rasprostiru na gotovo tri tisuće kvadrata, na kojoj se nalazi i villa Siam te nekoliko bespravno sagrađenih kućica u kojima žive nekadašnji djelatnici Liburnija Riviera Hotela. Parcele u Medveji kupila je tvrtka za trgovinu i ugostiteljstvo Trade Concept Limited d.o.o. Zagreb, čiji je osnivač tvrtka sa Cipra, a direktorica Maria Khairova. Obzirom da su na jednoj od tri prodane parcele, koja se nalaze uz samo more, a koje ujedno graniče sa dvorištem Todorićeve vile, izgrađeni bungalovi koji navodno nisu legalizirani, a u kojima žive nekadašnji djelatnici LRH-a, teren je dosad bio opterećen i sudskim sporovima.


Međutim, čini se da su se i po tom pitanju dogodile promjene, te su sudski sporovi zbog kupoprodaje povučeni. Naime, prema ugovoru o kupoprodaji nekretnina u Medveji prodavatelj (LRH) se obvezuje da u roku od tri dana od isplate kupoprodajne cijene dostavi kupcu dokaz o povlačenju tužbi i odricanja od tužbenog zahtjeva.


  Villa Siam nekad je bila odmaralište SUP-a, a potom je iz vlasništva Općine Lovran prešla u vlasništvo još uvijek najvećeg opatijskog hotelijera (LRH) koji ju je ovog ljeta prodao. Ruski je kupac tako došao do vrlo atraktivnog terena na obali, no potvrdu toga nismo uspjeli dobiti niti od bivših vlasnika (LRH), ni od člana NO LRH-a, već na terenu od stanara bungalova koje smo zatekli dok su iseljavali.





  Stanari su nam odmah potvrdili da je njihov susjed ruski naftaš, koji već posjeduje obližnju Villu Medveja, odlučio kupiti i ove parcele, bungalove i Villu Siam. Za jučerašnjeg jutra većina stanara iz bungalova i ville već je iselila, a preostalima je dan rok za iseljenje do 5. rujna. Stanari bungalova koje smo zatekli na licu mjesta ispričali su nam zbog čega su odlučili prihvatiti 


– Moja obitelj ovdje živi već 37 godina. Svi mi, stanovnici bungalova, šest obitelji, u sporu smo s LRH-om već godinama. Željeli su nas iseliti i zbog toga je bilo raznih pritisaka, iskopčavali su nam struju, zaista nije bilo lako. Stigla je ponuda od strane LRH i odvjetnice ruskog kupca da će nas isplatiti da iselimo, a da ćemo mi po dogovoru odustati od tužbe. To smo odlučili svi mi, ali nažalost nije bilo dovoljno sloge među nama stanarima da nas isplate koliko i zaslužujemo. Prema našim saznanjima za nas koji sada selimo, šest obitelji, Rus je izdvojio negdje oko 420.000 eura. Da budemo iskreni, uvijek smo mislili da će nam takvu jednu ponudu prije dati Todorić koji je naš susjed sa suprotne strane, ali evo Rusi iz susjedne Ville Medveja su bili brži – pričaju stanari među kojima ima već onih koji su kupili nove nekretnine i stanove u koje će preseliti, ali i onih koji to još nisu stigli obaviti. Ipak, kažu kako imaju gdje otići, i ako ništa drugo riješili su se spora zbog kojeg su već godinama bili na sudu, baš kao i LRH koji je prodao poprilično oronulu vilu na jednoj vrlo atraktivnoj lokaciji čime je ruski kupac postao prvi susjed Todoriću.


Stanari bungalova napominju da bungalovi nisu izgrađeni bespravno, već da je problem nastao kada se LRH kod privatizacije upisao kao njihov vlasnik, iako je većina tih stanara na toj adresi boravila već više desetaka godina.



Na pitanje o tome jesu li prodali zemljište i objekt na adresi Medveja 21, te zbog čega su se odlučili na prodaju, iz odjela korporativnih komunikacija Liburnia Riviera Hotela odgovaraju da na navedena pitanja nemaju komentara. Precizan odgovor nismo uspjeli dobiti niti od gradonačelnika Opatije i člana NO LRH Ive Dujmića. Na pitanje je li informiran o navedenoj prodaji, nije precizno odgovorio, već samo kratko rekao da je određeno vrijeme bio na bolovanju, da bi trebao malo pogledati, i dodao da se na Nadzornom odboru razgovara o strateškim objektima, odnosno da za objekte manje vrijednosti vlasnik može sam donijeti odluku.