Navikli jeftino kupovati od države...

Pejnović najavio prodaju tvrtki Jadran Crikvenica, Club Adriatic i Sunčani Hvar

Alenka Juričić Bukarica

Pejnović se tom prilikom osvrnuo i na prodaje turističkih tvrtki Imperial Rab, Maestral Dubrovnik i Plat iz Plata, za koje u drugom krugu natječaja nije stigla ni jedna obvezujuća ponuda. DUUDI objavljuje nove natječaje, međutim će se mijenjati neki od uvjeta.



OPATIJA Jadran Crikvenica, Club Adriatic i Sunčani Hvar iduće godine idu u prodaju, najavio je Mladen Pejnović, ravnatelj Državne agencije za upravljanje državnom imovinom (DUUDI),danas na susretu turističkih djelatnika s predstavnicama  Vlade koji je održan u Opatiji u okviru Dana hrvatskog turizma (DHT). Pejnović se tom prilikom osvrnuo i na prodaje turističkih tvrtki Imperial Rab, Maestral Dubrovnik i Plat iz Plata, za koje u drugom krugu natječaja nije stigla ni jedna obvezujuća ponuda. DUUDI objavljuje nove natječaje, međutim će se mijenjati neki od uvjeta. Pejnović je naglasio da se u novom krugu ipak neće mijenjati procijenjena vrijednost tih tvrtki, iako se u sektoru govorilo da je cijena po kojoj su se prodavale ove firme – previsoka.


– Nije dobro da se to mora ponavljati, ali u svakom zlu ima nekog dobra, a u ovom je slučaju to da nas nitko ne može optužiti za rasprodaju državne imovine. Međutim, moram reći kako procijenjenu vrijednost nećemo mijenjati jer ove firme nisu gubitaši. S druge strane, potencijalni kupci očito su naučeni da od države kupuju samo ispod cijene. Kod prodaje državnih poduzeća je godinama stvarana takva navika i krivi odnos, kazao je Pejnović istaknuvši i kako će se do kraja godine riješiti i pitanje Golog otoka. Kazao je i kako nema razloga da Grad Rab i Općina Lopar ne osnuju trgovačko društvo koje će tim resursom upravljati.


Inače, država planira mijenjati i uvjete za kompleks Kupari za koji bi se koncesija produžila na 99 godina.Osim što su najavljene nove prodaje turističkih firmi, na sastanku s Vladom je ministar poduzetništva Gordan Maras najavio i niz programa iz kojih će se moći financirati i turistički sektor. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović je, pak, najavio kako bi unutar mjesec dana trebao biti donijet prijedlog odluke za koncesijski model smještaja u Nacionalom parku Brijuni.




U hotele na Brijunima bi budući koncesionar trebao uložiti 200 milijuna eura. Dani hrvatskog turizma bit će zaključani večeras svečanom podjelom priznanja najboljim destinacijama, djelatnicima u turizmu i drugim elementima ponude, pa će se tako za titulu turistčkog šampiona natjecati i nominirane kvarnerske snage Opatija i Rab.


Održana je i radna sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj je direktor HTZ Ratomir Ivičić predstavio Smjernice za izradu programa rada za 2015. godinu. Za narednu godinu predviđen je proračun u visini od 320 milijuna kuna. U okviru navedenog proračuna najviše sredstava, 150 milijuna kuna, predviđeno je za program jačanja nacionalnog turističkog brenda, dok će nešto više od 100 milijuna kuna biti alocirano u plan podrške industriji. Za plan jačanja prometa u razdoblju pred i posezone (PPS) predviđeno je oko 8 milijuna kuna, dok će za plan povećanja prosječne potrošnje turista (PCE) biti alocirano nešto više od 3 milijuna kuna.