Vijećnici jednoglasno za podizanje kredita

Općina Lovran otkupit će 12 POS-ovih stanova za najam

Marina Kirigin

Predviđa se da će stanovi biti useljivi do kraja 2015., a najam bi iznosio od 17 do 19 kuna po »kvadratu«, pa bi se za stan od 60-ak »kvadrata« u novoj zgradi u Omladinskoj ulici plaćalo oko tisuću kuna



LOVRAN » Općina Lovran podignut će kredit »težak« pet milijuna kuna. Odluka je to općinskih vijećnika koji su dali zeleno svjetlo načelniku da zaduži Općinu Lovran, kako bi se otkupilo dvanaest POS-ovih stanova u lovranskoj Omladinskoj ulici i dodijelilo ih osobama s općinske liste za davanje stanova u najam. Otvorenim postupkom javne nabave zaprimljene su ponude pet banaka, među kojima je najbolju ponudu dala Erste&Steiermarkische Bank, istakao je načelnik i objasnio kako se zaključenju ugovora o kreditu ne može pristupiti bez prethodno dobivene suglasnosti Vlade RH za zaduženje pa je stoga nužno donijeti odluku o zaduženju Općine Lovran u kojoj su sadržani elementi koji će se ugraditi u ugovor o kreditu. Ova općinska odluka jednoglasno je prihvaćena od strane vijećnika, premda je otvorena rasprava o samoj općinskoj listi za davanje stanova u najam, odnosno osobama s liste, ali i o fazi izgradnje.


   Vijećnica Đurđica Tancabel (HSU) istakla je da se veseli da se radovi na ovoj investiciji privode kraju, te pitala koja će biti cijena najma stanova te hoće li se još jednom izvršiti provjera osoba s liste.



Na posljednjoj, kratkoj sjednici vijeća sve su odluke jednoglasno prihvaćene pa tako i ona da se umanji kupoprodajna cijena POS-ovih stanova koje kupuje Općina za vrijednost zemljišta na kojima su izgrađeni objekti. Tako će Općina Lovran od APN-a (Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama) kupiti stanove po cijeni od oko 700 eura po »kvadratu«. Svi vijećnici podigli su i ruke za prodaju poslovnih prostora u vlasništvu Općine Lovran, restorana »Kvarner« i »Knezgrad«.





   – Predviđamo da će stanovi biti useljivi do kraja 2015. godine. Tada ćemo izvršiti još jednu provjeru osoba s liste. Utvrdi li se da je kod osoba s liste došlo do promjena okolnosti, te osobe neće dobiti općinski stan u najam. Obzirom da će ove stanove plaćati svi stanovnici Lovrana, a samo neki će imati priliku u njima živjeti, mi smo već krenuli s provjerom liste. Mučimo se i sumnjamo u neke osobe, ali papiri su papiri – rekao je načelnik Alan Sanković, a na pitanje o cijeni najma dodao kako ta odluka neće proći mimo vijeća, odnosno da će svi zajedno odlučivati o tome koliko će biti najam općinskog stana, te kako su razmišljali da najam iznosi od 17 do 19 kuna po »kvadratu«. Tako bi primjerice najam općinskog stana velikog 60-ak »kvadrata« u novoj zgradi u Omladinskoj ulici mogao biti nešto preko tisuću kuna mjesečno. Tancabel je tada rekla kako je čula da je cijena najma »socijalnih stanova« u Opatiji pet kuna po »kvadratu«, na što je načelnik odgovorio kako u Lovranu nije napravljena socijalna lista za davanje stanova u najam, te kako socijalni slučajevi po drugoj osnovi mogu dobiti sredstva za podmirenje troškova stanovanja, odnosno kako Općina Lovran socijalnim slučajevima sufinancira stanarinu.


   Šesnaest stanova, od kojih će 12 otkupiti Općina Lovran, već su u visokom stupnju realizacije, gotovo 95-postotnom, rekao je Sanković vijećnicima, podcrtavajući kako tek treba vidjeti hoće li Općina Lovran dobiti kredit za otkup stanova u Omladinskoj ulici.