Kasa tanja, standard ostaje

Opatijski budžet planiran oprezno, no “potresi” ne prijete

Davor Žic

Svi korisnici proračuna traže sto posto povećanje stavki za sebe, za njih očito krize nema. Proračun je niži nego lani jer ne očekujemo nove velike investicije. U 2014. godini imali smo velik komunalni doprinos jer se mnogo gradilo, kazao je Dujmić



OPATIJA  Gradska blagajna u idućoj, 2015. godini, bit će desetak posto tanja. Prema informacijama koje je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji predstavio gradonačelnik Ivo Dujmić, proračun za iduću godinu, koji još mora proći potvrdu Gradskog vijeća, iznosit će nešto manje od 120 milijuna kuna.


– Ovo mi je do sada bio najteži proračun jer smo ga prvi put radili bez smjernica Ministarstva financija. Stoga je oprezno planiran, ali koncipiran tako da zadržava nadstandard u javnim potrebama kao do sada, i to bez novih opterećenja za građane – kazao je Dujmić.


  


Kolektivni ugovor


Sam proračun novinarima nije predstavljen, već je istaknuto tek kako će podaci naknadno biti dostupni na internetskim stranicama Grada gdje je još uvijek objavljen tek prošlogodišnji proračun.  

  Tako nije objašnjeno koje će se stavke »rezati« u odnosu na 2014. godinu, no gradonačelnik je istaknuo kako će se zadržati dosadašnji standard u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, te da neće biti rezova u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, kao niti u potpori lokalnom gospodarstvu.


   – Svi korisnici proračuna traže sto posto povećanje stavki za sebe, za njih očito krize nema. Proračun je niži nego lani jer ove godine ne očekujemo nove velike investicije. U 2014. godini imali smo velik komunalni doprinos jer se mnogo gradilo, a to ponovo možemo očekivati u 2016. i 2017. godini, kazao je Dujmić, dodavši da se nastavlja podupiranje planiranih manifestacija koje su od strateškog značaja za jačanje destinacije.


   Osvrnuo se i na zaposlenike u gradskoj upravi, kazavši da su djelatnicima još prije dvije godine smanjene plaće i druga materijalna prava uz klauzulu da će se vratiti na staro kada se poboljša ekonomska situacija. S obzirom na stagnaciju gospodarstva, umanjenje materijalnih prava i dalje će ostati na snazi, osim za djelatnike knjižnice i dječjeg vrtića, čija primanja zaostaju za primanjima ostalih gradskih djelatnika.


Gradonačelnik Dujmić istaknuo je da su otvoreni i pregovori s predstavnicima sindikata oko novog kolektivnog ugovora za djelatnike gradske uprave, no nije znao točno odgovoriti na novinarsko pitanje o broju osoba koje su u gradskoj upravi zaposlene tijekom 2014. godine.


  


Troje novih, šest u mirovini


Nakon što je isto pitanje ponovljeno, Dujmić je ustvrdio kako nitko nije zaposlen u gradskoj upravi ove godine, no korigirao ga je pročelnik za financije Danijel Jerman, istaknuvši da je zaposleno troje novih ljudi, dok ih je šestero umirovljeno uz otpremninu.


   Inače, prema evidenciji javnih natječaja, ove je godine Grad Opatija tražio ukupno devet novih djelatnika, od čega četiri na neodređeno i pet na određeno vrijeme. Na neodređeno vrijeme traženi su viši stručni suradnik za tehničke poslove, viši stručni suradnik za utvrđivanje i naplatu prihoda te viši stručni suradnik – informatičar u natječaju objavljenom krajem siječnja, te viši stručni suradnik za socijalu, zdravstvo, kulturu i sport na natječaju objavljenom početkom travnja, dok su na određeno vrijeme tražena tri komunalna redara na natječaju objavljenom krajem travnja, referent za uredsko poslovanje u natječaju objavljenom krajem svibnja, te viši stručni suradnik za proračun i računovodstvo na natječaju objavljenom krajem srpnja.