Emil Luštica ogorčen postupanjem policije

Opatijac kažnjen s 3.000 kuna zbog oštećene osobne iskaznice

Davor Žic

Pola sata su nas držali kraj ceste, pretražili i nas i auto, i na kraju, razočarani što ništa nisu našli, odlučili napisati mi kaznu za napuknutu osobnu iskaznicu koja je važeća, kaže Opatijac koji je, više od kazne, revoltiran »revnošću« policajaca



OPATIJA » Tri tisuće kuna kazne »zaradio« je Opatijac Emil Luštica, iako je imao važeće osobne dokumente. U njegovom slučaju, sporna je bila oštećena osobna iskaznica, koja je na jednom dijelu napuknuta, ali ipak čitava.


   – Ma nije mi toliko zbog te kazne, na koju se uvijek mogu žaliti, nego zbog čitavog postupka policajaca koje smatram vrlo nekorektnim i nepristojnim, a ova kazna je samo kulminacija čitave katastrofalne situacije, objasnio je Luštica, koji je prigovor na ponašanje opatijskih policajaca, osim na našu redakciju, uputio i na stranice Vlade, koja mu je u odgovoru preporučila da se na ovu situaciju požali službenim instancama MUP-a.


   Čitav događaj odigrao se prije nekoliko dana, kada je zaustavljen automobil njegovog prijatelja u kojem se nalazio i Luštica.




   – Zaustavili su nas na onom proširenju ispod rotora Kuk kada se ide prema Opatiji, i bez ikakvog razloga nakon sekunde su nam naredili da izađemo iz auta i izvadimo sve iz džepova. Nakon što sam sve izvadio, još mi je jedan policajac počeo kopati po džepovima, usred Opatije na cesti, kao da sam zadnji kriminalac ili neki mulac, a ne pošten građanin koji ima preko 30 godina i nikad u životu nije počinio krivično djelo. Revoltiran sam time, jer sam ih zamolio da nas odvedu u postaju i da ćemo tamo sve pokazati i neka nas tamo pretresu, a ne da nas pola sata drže na cesti, i da svi naši susjedi, prijatelji, poznanici i građani gledaju kako nas tretiraju kao kriminalce, rekao je Luštica.


   Naglasio je da su u tih pola sata koliko su zadržali njega i prijatelja uz cestu, djelatnici Policijske postaje Opatija zaustavili još nekolicinu automobila i »sve ih redom pustili nakon par minuta«.


   – Nikog drugog nisu niti pretresli. A nas, ne samo da su natjerali da sve izvadimo iz džepova, nego su još i bez traženja dozvole ušli u automobil i pretražili ga. Vrhunac svega je da na kraju, razočarani što nisu ništa našli, naši policajci odlučuju napisati mi kaznu od 3.000 kuna za napuknutu osobnu, koja je valjana i ispravna… A da nisam imao osobne kod sebe, kazna bi mi bila šest puta ili deset puta manja, zaključio je Luštica, koji je najavio i da će podnijeti žalbe službenim kanalima, ali da je sa svojom pričom u medije izašao kako bi i drugim građanima dao do znanja kako policija postupa s ljudima, te kako bi i same policajce naveo da se zamisle nad svojim postupcima i upitaju jesu li sve uradili ispravno ili su mogli biti ljubazniji i kulturniji.   Iz ureda načelnika Policijske uprave Primorsko-goranske županije poručili su tek kako pozivaju Lušticu da podnese svoj prigovor i službenim kanalima kako bi se moglo utvrditi činjenično stanje.