Pedesetak perspektivnih europskih sportaša u novoj dvorani

Opatija postaje regionalni centar za stolni tenis

Marina Kirigin

Na petodnevnom kampu su se okupili stolnotenisači iz deset zemalja, a sportska i turistička priča koju ovih dana živi Opatija »gradi se« i na nogometnom igralištu NK Opatija gdje treniraju juniori prvoligaškog norveškoga kluba Follebu iz Lillehammera čiji je trener Igor Orlić, rodom iz Opatije



OPATIJA  Perspektivni mladi stolnotenisači iz Europe »okupirali su« opatijsku sportsku dvoranu »Marino Cvetković«. Pedesetak igrača iz Njemačke, Rusije, Belgije, Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Poljske, Estonije i Hrvatske stiglo je na petodnevni Međunarodni stolnoteniski kamp u organizaciji Stolnoteniskog saveza Hrvatske i opatijskog Stolnoteniskog kluba »Opatija 08«, a u sklopu kojega će svakog dana tijekom jutra i popodneva trenirati u novoj dvorani.


Za jučerašnjeg jutarnjeg treninga ozbiljnost u dvorani bila je na vrhuncu, a jedino što se čulo bili su udarci loptica o reket i stol. Maksimalna koncentraciju i ozbiljan rad nadgledalo je sedam trenera selekcije, zadovoljnih što su se po drugi puta okupili u Opatiji. 


   – Ovdje su stigli najbolji igrači u kategoriji U-18 i U-15. Riječ je o perspektivnim mladim igračima koji će na kraju ovog sportskog iskustva odmjeriti snage na internom turniru. Ovo je druga godina da smo za našu lokaciju izabrali Opatiju. Vrlo smo zadovoljni uvjetima, novom dvoranom – govori Renato Čengić, direktor Stolnoteniskog saveza Hrvatske napominjući kako s najboljim igračima iz Europe u Opatiji treniraju i domaćini iz STK »Opatija 08«. Jedini problem s kojim se susreću je lokacija hotela koja je na drugoj strani grada, no kažu kako će u budućnosti pokušati uspostaviti bolji kontakt s opatijskim hotelijerima.   

Uvjeti su odlični


Prema riječima predstavnika hrvatskog saveza intencija je odrediti nekoliko punktova u Hrvatskoj, regionalnih centara koji bi okupljali mlade i koji bi bili centri za izobrazbu stolnotenisača. Jedan od njih bila bi i Opatija. 




   – Namjera saveza je osigurati 5-6 regionalnih centara koji bi okupljali mlade sportaše i na taj način dizao bi se nivo rada. Uvjeti u Opatiji su odlični, no problem je parking i prijevoz od i do hotela. Tako ćemo nastojati ubuduće uspostaviti bolju suradnju s hotelijerima, a recimo idealno bi bilo kada bi naši sportaši mogli biti smješteni u obližnjem hotelu Belvedere – govori Čengić koji je punih deset godina ovaj kamp vodio u Umagu, a koji se nada da će zahvaljujući dobroj suradnji s gradskim strukturama, s primjerenom cijenom dvorane i boljom suradnjom s hotelijerima, Opatija postati regionalni centar stolnotenisača u kojem će selekcije odrađivati pripreme, ali i u kojem će biti organizirani međunarodni kampovi. 


   Lorenzo Nannoni, trener talijanske stolnoteniske selekcije u Opatiju je stigao s pet stolnotenisača, mladih nada. Vrlo su zadovoljni uvjetima u kojima rade, ali i okruženjem. 


   – Ovdje imamo jako dobar osjećaj. Osim toga u prijateljskim smo odnosima sa svim trenerima i selekcijama, a sve to rezultira jako dobrim i kvalitetnim radom. Mislim da je za igrače ovo jedno vrlo dobro sportsko iskustvo. Gotovo sve ovdje prisutne selekcije podjednakog su nivoa igre, tako da će zasigurno ovo biti jedan odličan trenažni proces. Osim toga, Opatija nam odgovara i kao lokacija, udaljena je svega četiri sata vožnje od naših kuća i praktički lako nam je dostupna. Grad je vrlo lijep, a zadovoljni smo i smještajem – rekao je Nannoni.   

Pripreme norveških nogometaša


Sportska i turistička priča koju ovih dana živi Opatija »gradi se« i na nogometnom igralištu NK Opatija. Tamo treniraju juniori prvoligaškog norveškog kluba Follebu iz Lillehammera čiji je trener domaći dečko Igor Orlić. 


   – S obzirom na to da sam ovdje odrastao i igrao u lokalnim klubovima došao sam na ideju da svoju momčad dovedem na pripreme u Opatiju. Imali smo opciju otići na pripreme u Španjolsku ili na Cipar ali s obzirom na to da smo s predstavnicima opatijskog nogometnog kluba, posebno tajnikom Zdravkom Šimićem, uspostavili brzu i konkretnu suradnju, stigli smo ovdje. Moji dečki prezadovoljni su uvjetima u kojima rade, uživaju u gradu, a oduševljeni su hranom. Nekoliko puta bili su u Rijeci, kupuju kopačke, ali i malo kockaju u casinima jer je u Norveškoj to zabranjeno. NK Opatija pokazao se kao odlični domaćin, sve što smo tražili su nam osigurali. Imamo nove lopte, svu potrebnu opremu – govori Orlić te dodaje kako su oni prvi norveški nogometni klub koji je u Hrvatskoj na pripremama. 


   – Razgovarao sam s nekim ljudima u savezu i shvatili smo da smo mi prva nogometna ekipa iz Norveške koja ovdje odrađuje pripreme. Dosad je bilo ekipa rukometnih klubova, ali nikad do sada u Hrvatskoj na pripremama nisu bili norveški nogometaši – zaključuje Orlić čije igrače očekuju još dva prijateljska ogleda s klubom domaćinom i Halubjanom. 


   Nakon Norvežana, opatijski nogometni klub ugostiti će i goste iz Stuttgarta. Naime, ovog petka i subote na opatijskom igralištu igrati će se Uskršnji turnir Opatija 2014 . Na turniru će sudjelovati šest kadetskih ekipa – NK Jadran, NK Rudar, NK Halubjan, NK Grobničan, West Croatia iz Stuttgarta te domaćini iz NK Opatija. U petak u 10 sati, turnir će biti otvoren ogledom između Grobničana i Halubjana, a proglašenje pobjednika zakazano je za subotu iza 16 sati.