Kvarner Expo do subote u Opatiji

Ocat od smokve, lavanda u školjci i lovranska Marunella

Marina Kirigin

Ocjenjivački sud će odabrati najbolje hrvatske suvenire u različitim kategorijama i odluku objaviti na Veliki petak u 17 sati, a jedan od njih će dobiti i Grand Prix nagradu – sajam je dobra promidžba proizvoda



OPATIJA » Školjke s lavandom, sapuni od maslinova ulja, likeri od bobičastog voća, ocat od smokve, ali i niz drugih uporabnih, gastro ili tek ukrasnih predmeta od jučer je izloženo u opatijskom šatoru na Slatini u kojem se održava 11. izdanje prodajne izložbe proizvođača suvenira Hrvatske »Kvarner Expo«. Na štandovima se okupilo više od 150 izlagača koji su predstavili svoje najatraktivnije proizvode, a o njima će konačnu ocjenu dati stručni ocjenjivački sud koji će birati najbolji hrvatski suvenir. Jedna od onih koja ni ove godine nije propustila opatijsku prodajnu izložbu je Jelena Vidović iz tvrtke »Kali« iz Medveje. Sa svojim proizvodima od smokve i maruna redovno posjećuje opatijski sajam koji je dobra promidžba za njihove autohtone i zdrave proizvode. Uz standardnu ponudu smokvenjaka, ove godine u ponudi se nalazi i smokvin ocat, ali i Marunella – lovranska Nutella. 


 Likeri i sapuni


– Smokvin ocat prvi smo put proizveli lani, a ove godine smo ga doradili ljekovitim biljem, kaduljom i ružmarinom. Taj ocat se naravno koristi i u pripremi salata, ali je izvrstan uz povrće na žaru, s fritajom od šparuga, s pršutom i sirom ili za zdravlje svako jutro natašte. Zapravo isto kao i jabučni ocat, samo što je ovaj puno blaži – rekla je Jelena Vidović koja je bočice octa od smokve (0,25 litre) prodavala po 40 kuna. 


  Firma Suza iz Matulja koja proizvodi rakije i likere ponudila je paletu različitih okusa. Medicu koja je već u nekoliko navrata dobila priznanja, ali i boroviček, smokvicu… Predstavnica tvrtke Irina Suzić kaže da su likeri odličan suvenir, a u to se uvjerila lani na sajmu u Milanu gdje je shvatila da ovi okusi nisu previše poznati strancima. Smatra da uz malo dekoracije na samoj boci pića, primjerice pjeskarenjem boce i iscrtavanjem pejzaža, simbola, liker može postati uspomena s putovanja. 





Boris Vukelić iz Obrtničke komore PGŽ-a rekao je kako postoje dva velika razloga za optimizam – jedan je da se sajam održao bez obzira na okolnosti te se zahvalio obrtnicima i poduzetnicima koji su stigli u Opatiju, a drugi je razlog vezan uz mjesto održavanja, Opatiju – grad koji je smanjio cijene najamnina nakon što su one porasle zbog uvođenja novog obračuna PDV-a. 


  Izložba suvenira bit će otvorena do subote, a u petak u 17 sati predviđeno je proglašenje prvonagrađenih suvenira u tri kategorije (prehrambeni suvenir, uporabni predmet, umjetničko dekorativni suvenir). Jedan od navedenih dobit će i Grand Prix, a TZ Kvarner nagradit će i izabrati najoriginalniji suvenir s područja Kvarnera.



  Na opatijski sajam iz Postira s otoka Brača stigli su i prirodni sapuni kojima je baza čisto maslinovo ulje s tog otoka, uz dodatak ljekovitih eteričnih ulja. 


  – Imamo trinaest vrsta sapuna, za suhu, masnu kožu, za probleme s aknama… Ovi sapuni jedini su zaštićeni proizvod koji ima certifikat izvornosti. Smatram da sapun može biti izuzetno dobar suvenir. To je i koristan i lijep predmet, a usto i odličan poklon. Prodajemo ga po suvenirnicama diljem Hrvatske i dosta dobro ide – govori Vesna Mahić, promotor sapuna iz Finih sapuna Postira.  

Kastavski anđeli


Da se uz puno mašte može dobiti lijep suvenir, tvrdi i Ksenija Lovrenčić iz obrta Mjesečev kamen iz Kastva. Zahvaljujući poklonjenim školjkicama koje je dobila od prijateljice, izradila je uporabne i ukrasne suvenirčiće. 


  – Nisam ih željela uništiti, već iskoristiti jer su to školjke iz našeg mora. Došla sam na ideju da od njih napravim anđele i unutra sam stavila lavandu. Znači ovaj suvenir služi kao dekorativni predmet i miris. Može se držati u ormaru, dnevnom boravku, a lavanda uvijek djeluje smirujuće – priča Lovrenčić koja na svom štandu nudi i čepove od pluta iz kojih rastu biljke, a koje mogu biti ukrasni predmeti, ali i magneti za hladnjak. 


  Na otvaranju sajma istaknuto je kako je izložba proizvođača suvenira Hrvatske već prešla u tradiciju u Opatiji svake godine pred Uskrs, kada u gradu boravi sve veći broj turista, što izložbi i turističkoj ponudi Opatije daje poseban značaj. Uzvanici i organizatori sajma, predstavnici ministarstva RH, PGŽ-a, Grada Opatije, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore PGŽ-a, HGK-a županijske komore Rijeka, Udruženja obrtnika Opatije govorili su o značaju ove manifestacije koja se uspješno oduprla svim nedaćama u ovim teškim i kriznim vremenima.