Liburnija pamti bolje dane

Mlakom kolovozu na Liburniji kumovali kiša, kriza i nedostaci

Marina Kirigin

Mošćenička Draga je u 3-postotnom minusu i kod noćenja i kod dolazaka, Opatija i Lovran u laganom »plusu« – za jedan posto kod noćenja te sedam i pet posto kod dolazaka, a Matulji, jedini bez mora i plaža, zahvaljujući povećanju kvalitete i kapaciteta, 13 posto u plusu



OPATIJA, MATULJI, LOVRAN » Mošćenička Draga u »minusu«, Opatija i Lovran u laganom »plusu« i sve bolji rezultati Matulja – turistički je barometar Liburnije u kolovozu. Djelatnici turističkih zajednica na Liburniji kažu kako je ovakvom, tek osrednjem rezultatu, ponajviše kumovala kiša, no isto tako ističu neke očite nedostatke (neuređena kupališta i skupo parkiranje) na Opatijskoj rivijeri koji se kao trakavica povlače već godinama.


  Jedan posto više noćenja i sedam posto više dolazaka – turistički je rezultat Grada Opatije u kolovozu. Prvi su to, još uvijek nepotpuni podaci, koje smo jučer dobili iz TZ-a grada Opatije, u kojima se kaže da je u Opatiji u proteklom mjesecu boravilo 52.824 gostiju, koji su ostvarili 206.302 noćenja. Inozemni gosti ostvarili su 95,3 posto ukupnih noćenja, odnosno 196.644 noćenja, dok su domaći gosti ostvarili 4,7 posto, odnosno 9.658 noćenja. Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelskom smještaju (146.281 noćenja, odnosno 71 posto), što je tri posto manje u odnosu na kolovoz prošle godine. U privatnom smještaju ostvareno je 27 posto, odnosno 56.552 noćenja, što je 12 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine. Najbrojniji gosti Opatije u kolovozu bili su gosti iz Njemačke, koji su ostvarili 41.301 noćenje, što je 15 posto više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine, a koji su u ukupnom udjelu činili 20 posto. Za njima slijede gosti iz Italije, koji su ostvarili 29.132 noćenja, što je dva posto više u odnosu na lanjski kolovoz, a na trećem mjestu Austrijanci s 26.602 noćenja, što je 8 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.


  Povećanje broja noćenja ostvarili su gosti iz Nizozemske, kojih je bilo devet posto više u odnosu na lani, zatim Francuzi koji su upisali dva posto više, dok je pad broja noćenja evidentiran kod gostiju iz Rusije i Ukrajine (16 posto) te kod domaćih gostiju (10 posto).   – Sezona će ostati u sjećanju kao kišna. Veliki broj kišnih dana utjecao je na turistički promet koji je u kolovozu bio pozitivan. Šesnaest posto više njemačkih, 11 posto više austrijskih i 5 posto više talijanskih gostiju govori o znatno većem interesu za Opatiju s nama tradicionalnih tržišta, na kojima je TZG Opatije u suradnji s hotelskim kućama provodio ciljane promidžbene kampanje – ističe Suzi Petričić koja smatra da su ovu sezonu obilježili i neki kvalitetni programi koji su bili dobro posjećeni.

Medvejski podbačaj


Lovran je jedna od onih destinacija koja ove godine upisuje vrlo dobre turističke rezultate, bar ako je suditi prema statističkim podacima. Međutim, direktor TZ-a Općine Lovran Vojko Brubnjak vrlo je oprezan i suzdržava se od samohvale, svjestan da postoji još puno manjkavosti. Turistički barometar u kolovozu u Lovranu bio je u laganom plusu. Upisano je jedan posto više noćenja i pet posto više dolazaka u odnosu na isti mjesec lani, a najbolje su poslovali hoteli (sedam posto više noćenja) i obiteljski smještaj (pet posto više noćenja). Gosti Lovrana bili su oni tradicionalni iz Njemačke, Italije i Austrije. Nijemci su ostvarili pet posto manje noćenja nego lani, a Talijani i Austrijanci, osam, odnosno 19 posto više. U razdoblju siječanj – kolovoz u Lovranu je ostvareno šest posto više noćenja i 11 posto više dolazaka, a najveći minus ostvaren je u kampu Medveja koji je upisao čak 20 posto slabiji rezultat u odnosu na lani.



Problem Medveje je taj što se loptica prebacuje između tri igrača – države, Općine Lovran i privatnog vlasnika (Liburnia Riviera Hotela). Svi se ograđuju, a na kraju ispaštaju gosti. Tako da je ovog ljeta donekle situaciju na plaži uspio riješiti jedino lovranski komunalni redar pozvavši inspekciju koja je kaznila LRH.   Sve to urodilo je i kraćim prosječnim boravkom u kampu koji je nekad iznosio 15 dana, a sada 4-5 dana, pojašnjava Brubnjak te dodaje kako su već godinama neuređena kupališta i vrlo skup parking razlozi zbog kojih gosti odlaze ili skraćuju boravak.


  – Najveći podbačaj zabilježio je kamp u Medveji. Upisao je minus od 20 posto. Tome je pridonijelo loše vrijeme, izrazito kišno ljeto, ali i problemi s plažom u Medveji. Kasna priprema za sezonu kupanja, zatvoreni ugostiteljski objekti, otvaranje i zatvaranje jedinog sanitarnog čvora na plaži – u konačnici je stiglo i na naplatu i odrazilo se na rezultat. Sve to djelomično je istopilo lovranske turističke »pluseve« iz prvog dijela godine, međutim izuzmemo li Medveju, možemo reći da Lovran dobro stoji.


 


 Draški minusi


Dok se pozitivan turistički rezultat Lovrana polako topi, Mošćenička Draga iza sebe ima sezonu za brzi zaborav. U kolovozu je na području te liburnijske općine ostvareno tri posto manje dolazaka i isto toliko manje noćenja. Drugim riječima upisano je 12.600 dolazaka i 75.300 noćenja. Prema riječima tamošnje direktorice turističkog ureda Nensi Dretvić, kapaciteti su bili puni samo 14. i 15. kolovoza, a navedena dva dana u Mošćeničkoj Dragi boravilo je oko tri tisuće gostiju. Najbrojniji gosti u kolovozu bili su Nijemci, Talijani, Austrijanci i Slovenci, a pad broja dolazaka u odnosu na lani zabilježili su Talijani (10 posto), dok su najveći porast upisali Slovenci (8 posto). Mošćenička Draga je i u razdoblju od prvog dana ove godine do 1. rujna upisala lošije turističke rezultate nego lani. U navedenom periodu bilo je četiri posto manje noćenja i tri posto manje dolazaka, a prema mišljenju Dretvić, razlog tome leži u činjenici da je u ožujku bio zatvoren hotel Marina radi preuređenja.


  – Hotel je zbog preuređivanja u ožujku bio 15 dana izvan funkcije. To je bitno utjecalo na naš turistički rezultat, baš kao i vremenske neprilike. Zbog kiše gosti autokampa su skraćivali godišnje odmore, pa je i u autokampu zabilježen minus od jedan posto, objasnila je direktorica draškog TZ-a.


 


 Kvalitativni iskorak


Prema prvim podacima, na području Turističke zajednice općine Matulji u kolovozu je ostvareno 13 posto više noćenja (15.053 noćenja) i 14 posto više dolazaka (2.460) u odnosu na isti mjesec 2013. godine. U prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 6 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja. Najviše dolazaka i noćenja ostvarili su državljani Njemačke, Italije, Srbije, Poljske, Francuske i Nizozemske.   – Osnovni razlog rasta, većeg broja noćenja i dolazaka, je porast broja iznajmljivača, ali i podizanje kvalitete privatnog smještaja. Broj iznajmljivača proteklih godina veći je za 20 posto, a danas većina apartmana, kuća za odmor ima najveći mogući broj zvjezdica. Iznajmljivači se trude i pružaju gostima niz dodatnih, danas vrlo potrebnih sadržaja – bazen, obiteljsko okruženje, mogućnost konzumacije proizvoda iz vrta, mini SPA zone, besplatno korištenje bicikala i druge opreme, u ponudu znaju ugraditi i vožnju gliserom. U kućama za odmor i apartmanima iznajmljivači vrlo često »iznenade« goste punim frižiderom, a često ih ponude i izletom u okolicu. Sve to utječe na kompletan turistički proizvod, pa ne čudi da su rezultati iz godine u godinu sve bolji, govori Marijana Kalčić Grlaš, koju posebno veseli što na područje Matulja dolazi i sve više domaćih gostiju, posebno u predsezoni.