Neslavno propalo društvo osnovano s ciljem upravljanja radnom zonom

Miklavija LC u stečaju, američka tvrtka Sparta Matrix glavni vjerovnik

Davor Žic

Ako stečaj znači krah tvrtke Miklavija LC, ne znači i kraj kompleksnih odnosa Općine Matulji i Sparta Matrixa, budući da se »između redaka« u izjavama stečajne upraviteljice mogla iščitati mogućnost da Amerikanci tuže lokalnu upravu zbog izgubljene dobiti 



MATULJI Tvrtka Miklavija LC, zajedničko društvo Općine Matulji kao manjinskog partnera i privatnih ulagača kao većinskih vlasnika, osnovano s ciljem projektiranja i upravljanja radnom zonom Miklavija, završilo je u stečaju.


Prema informacijama koje je na nedavnoj sjednici Vijeća iznio odvjetnik Alen Bošković, koji je na posljednjoj i prijelomnoj skupštini društva nastupio kao zastupnik Općine Matulji, stečajni postupak otvoren je sredinom lipnja, i rok za prijavu tradžbina istekao je, stoga će se uskoro dobiti stvarna slika odnosa imovine i dugovanja ove tvrtke koja nikad nije uspjela zaživjeti »punim plućima«. 


  Upravo ta posljednja sjednica društva trebala je otvoriti vrata prema preustroju tvrtke i njenom stabilnom poslovanju, jer je privatni partner, odnosno američka tvrtka Sparta Matrix najavio dokapitalizaciju u visini šezdeset milijuna kuna, kojom bi se vratili svi dugovi i omogućio dovršetak projektne dokumentacije za radnu zonu, koja je već bila u poodmakloj fazi.




Međutim, dokapitalizacija nije prošla jer je nije podržao predstavnik Općine, odnosno odvjetnik Bošković. 


  – Materijali za skupštinu nisu bili kvalitetno pripremljeni, te je moje osobno mišljenje da to nije bila tvrtka vođena na ozbiljan način, prenio je svoje dojmove Bošković. Međutim, vijećnik Akcije mladih Darjan Buković, koji je među članovima Općinskog vijeća i najviše zainteresiran za situaciju oko ove tvrtke, budući da je nekada bio njen zaposlenik pa čitavu priču poznaje »iznutra«, kazao je da Bošković nije imao legitimitet zastupanja Općine na skupštini, odnosno da nije mogao samostalno odlučiti o točki koja je uključivala dokapitalizaciju kojom bi se i vlasništvo Općine Matulji povećalo za gotovo 20 milijuna kuna, jer je to bilo isključivo u domeni nadležnosti Vijeća.


  Dugovi premašili temeljni kapital


– Pozvali smo se na Statut Općine Matulji koji govori o nadležnosti Vijeća, a naš stav je da nije bilo riječi o stjecanju ili gubitku imovine da bi se o tome Vijeće trebalo očitovati, kazao je Bošković, na što je reagirao nezavisni vijećnik Željko Grbac koji je kazao da je odluka o dokapitalizaciji regulirana zakonima koji su u pravnom poretku daleko jači od statuta lokalne samouprave.  

 Iako pitanje legitimnosti nije u potpunosti razriješeno, jer je Bošković poručio da je sjednici nazočila i javna bilježnica koja nije imala primjedbi, ono je u čitavoj priči ostalo sporedno, jer budućnost tvrtke Miklavija još uvijek nije jasna. 


  – Stečaj je pokrenut zbog dugotrajne blokade računa, odnosno nelikvidnosti tvrtke, kao i prezaduženosti jer su dugovi nadmašili temeljni kapital. Skupština se protivila dokapitalizaciji, kojom bi se unio svježi kapital u tvrtku, iako su bila pripremljena sredstva od 60 milijuna kuna. Uska je povezanost Općine Matulji, društva Miklavija i samog zemljišta u radnoj zoni, te mi je utoliko neobično da se nije dopustilo provođenje dokapitalizacije, a tu sam sumnju potvrdila i uvidom u dokumentaciju. Na daljnji tijek provedbe stečaja utjecat će vjerovnici, a tu će glavnu riječ voditi Sparta Matrix kao najveći vjerovnik, koji je svojim posudbama sredstava omogućavao rad društva u prethodnim godinama, kazala je stečajna upraviteljica Vesna Stančić, napomenuvši da će stečajno ročište održati 23. rujna. 


 Osnovana 2004. godine


Inače, priča oko tvrtke Miklavija LC poprilično je kompleksna, i u odnosima između Općine Matulji i privatnog partnera teško je razaznati na čijoj su strani argumenti.


Sama tvrtka osnovana je 2004. godine s ciljem pripreme projekata za razvoj radne zone Miklavija, i nakon početka gospodarskog korištenja zone trebala je njome upravljati, no nikada nije bilo u planu da postane posjednik samog zemljišta koje je u vlasništvu Općine Matulji.


Početnih godina tvrtka se nije pomakla daleko s početnog mjesta, no ulaskom novog privatnog partnera – tvrtke Sparta Matrix koja je većinski udio kupila od osnivača, jedne druge inozemne tvrtke – » stvar se zakotrljala«i svi projekti dovedeni su gotovo do samog kraja.


Međutim, u konačnici je Amerikancima dojadilo biti jedini financijer tvrtke, poželjeli su riješiti odnose s Općinom Matulji koja je »zaštekala« s prijenosom vlasništva nad zemljištem na sebe zbog duga prema Hrvatskim šumama koji je dugo bio neriješen, pa su »zavrnuli pipu«.


 Nakon što je Općina postala vlasnik terena i riješila se dugovanja prema HŠ-u, Sparta Matrix je predložio dokapitalizaciju tvrtke kojom bi se riješili dugovi i osigurao novac za daljnje poslovanje, no općinske vlasti tome nisu bile sklone jer su tvrdile da u samom društvenom ugovoru postoje nejasnoće koje bi mogle biti »opasne« za daljnje odnose među partnerima. 


 Pretenzije na vrijedno zemljište


Neslužbeno, stav je općinara da su privatni partneri imali »pretenzije« na vrijedno zemljište u radnoj zoni. 


  – Društvo je izradilo projekt, studiju isplativosti i studiju gospodarskih učinaka, geodetske podloge, ekološke studije, projekte za izgradnju infrastrukture i porjekt za izgradnju ranžirnog kolosijeka koji bi bio najveći u regiji, no stalo se s projektima jer Općina nije na vrijeme osigurala zemljište. To je, da karikiram, navelo investitora da se zapita: »Što se ovdje događa, pa ja sam prevaren«, zaključila je stečajna upraviteljica. 


  U konačnici, ako stečaj znači krah tvrtke Miklavija LC, ne znači i kraj kompleksnih odnosa Općine Matulji i Sparta Matrixa, budući da se »između redaka« u izjavama stečajne upraviteljice mogla iščitati mogućnost da Amerikanci tuže lokalnu upravu zbog izgubljene dobiti. Hoće li ova priča krenuti u tom smjeru, znat će se nakon stečajnog ročišta za dva mjeseca.