Uočena nepozvana gošća

Medvjedica šeće Jurdanima

Marina Kirigin

Najvjerojatnije je riječ o medvjedici jer su uočeni i mladunci, a dosad je već stigla i do dječjeg igrališta i igrališta za male sportove. Uočena je i na rubnim dijelovima šume, uz prometnicu državne ceste Matulji – Rupa, a u susjednom naselju ušla je i u dvorišta mještana



JURDANI  Medvjed je u Jurdanima – vijest je koja se munjevitom brzinom proširila gornjim matuljskim područjem, a koju nam je prenio Radoš Stanić iz Mjesnog odbora Jurdani. Prema informacijama ovog mjesnog odbora proteklih mjesec i pol dana na području Jurdana i okolnih zaseoka, te susjednog »Puževog komuna« uočeno je učestalo kretanje medvjeda.


Prema prvim informacijama žitelja tog područja najvjerojatnije je riječ o medvjedici jer su uočeni i mladunci, a dosad je već stigla do samog dječjeg igrališta i igralište za male sportove u Jurdanima. Potom je uočena na rubnim dijelovima šume, uz prometnicu državne ceste Matulji – Rupa, a u susjednom naselju ušla je i u dvorišta mještana.


   – Apeliramo na mještane, djecu, berače gljiva, šetače, rekreativce na tom području da izbjegavaju dublje ulaženje u šumu zbog vlastite sigurnosti. Nije potrebno obrazlagati koliko može biti opasan susret sa medvjedicom, naročito ukoliko je sa mladuncima. Kako postoji opasnost da se medvjedica sa mladuncima zadrži na ovom području, u neposrednoj blizini kuća, zahtjevamo da se u rješenje ovog problema hitno uključi Lovački savez Promorsko-goranske županije i lokalna lovačka društva »Lisjak« iz Kastva i »Lane« iz Opatije. Potrebno je žurno deložirati medvjeda u njegovo prirodno stanište ili izvršiti odstrel, a sve kako bi se zaštitilo mještane ovog gornjeg matuljskog područja – smatra Stanić.





Hrvatske šume bi mogle intervenirati samo u slučaju da je potencijalno opasan medvjed uočen na području lovišta kojim mi gospodarimo. Budući da ovdje u pitanju nije naše lovište, nego naseljeno mjesto, upućujemo da se obratite Upravi za gospodarenje šumama i lovištima pri Ministarstvu poljoprivrede. Naime, sa smeđim medvjedom gospodari se na temelju Nacionalnog programa gospodarenja smeđim medvjedom u RH, a koji između ostalih mjera predviđa i interventni tim stručnjaka koji poduzimaju radnje u slučajevima kada je medvjed izvan predviđenih zona obitavanja, stoji u odgovoru Ane Juričić Musa iz odjela za odnose s javnošću Hrvatskih šuma.



   U Lovačkom društvu »Lane« iz Opatije bili su obavješteni o kretanju medvjeda no kažu da to područje nije u njihovoj ingerenciji već kastavskog društva »Lisjak«.


   – Medvjed je zaštićen i ne smije ga se ustrijeliti. O njegovom vraćanju u šumu trebali bi se pobrinuti lovci, odnosno lovačko društvo u čijoj je ingerenciji to područje. Trebali bi pronaći način kako namamiti medvjeda u šumu i na taj način udaljiti od kuća. Ne postoji klasično pravilo što napraviti u ovakvim situacijama. Primjerice u Gorskom kotaru postoje kvote za odstrel medvjeda, no mi bez odobrenja ne možemo to učiniti – objašnjava Dušan Mušćo, predsjednik opatijskog lovačkog društva koji dolazak medvjeda u samo naselje tumači potragom za hranom, ali i činjenicom da su neki ograđeni autoputevi prešli medvjeđe koridore, pa oni zaobilaznim putevima pokušavaju stići do svog prirodnog staništa.


   Livio Benčan, predsjednik LD »Lisjak« međutim tvrdi kako bez obzira na činjenicu da je medvjed viđen na njihovom području, ni oni ne mogu ništa učiniti.


   – Obavješteni smo od strane LD »Lane« iz Opatije o kretanju medvjeda na našem području, no mi ne možemo ništa poduzeti. Mi ne gospodarimo medvjedima, već Hrvatske šume i nemamo pravo na odstrel – rekao je predsjednik kastavskog lovačkog društva. Tko će se nakraju pobrinuti da se medvjediva udalji od naseljenog područja, tek treba vidjeti, no mještani Jurdana se nadaju da će se problem riješiti što prije.