Dobila spor na Upravnom sudu

Matuljka Mirjana Šabanović pobijedila Državnu geodetsku upravu

Davor Žic

Ekoaktivistica iz Mihelića nastavlja pravnu borbu, s ciljem utvrđivanja kaznene odgovornosti osoba za koje smatra da su zloporabeći položaj vlasnicima terena osigurale korist, a krajnji joj je cilj povrat spornih parcela u zeleni pojas PPUO



MIHELIĆI  Mirjana Šabanović izborila je na Upravnom sudu pobjedu protiv Državne geodetske uprave, u sporu vezanom uz izradu parcelacijskog elaborata za prostor koji graniči s njenim zemljištem, a o kojem je Novi list već pisao. Naime, na tom je prostoru 12. listopada 2012. godine formirano sedam parcela, ali je pritom, čini se, napravljena proceduralna pogreška budući da Šabanović nije uključena u taj postupak kao zainteresirana stranka.


   Presudom je dozvoljena obnova upravnog postupka izrade predmetnog elaborata čime su svi akti, izdani nakon potvrde istog, nezakoniti te sam već zatražila da Upravni odjel za graditeljstvo, Ispostava u Opatiji provede mjeru poništenja dviju potvrda glavnog projekta po kojima se već gradi i odbijanje pet zahtjeva za potvrdu glavnog projekta na ovom prostoru – kazala je Šabanović. Komplicirana situacija tako je »papirnato« vraćena na početak, ali u prostoru je zapravo gradnja dvaju objekata za koje su dobivene sve valjane dozvole – doduše, na temelju parcelacijskog elaborata koji će se sada trebati ponoviti – daleko odmakla, stoga ostaje pitanje kako će se u ovom slučaju »uskladiti teorija i praksa«.


   Naravno, postoji mogućnost da se i uz sudjelovanje Šabanović postupak provede na jednak način, odnosno da rezultira pozitivnim rješenjem za investitore, no ekološka aktivistica iz Mihelića najavila je daljnju pravnu borbu, kazavši da je pokrenula utvrđivanje kaznene odgovornosti osoba za koje smatra da su zloporabeći svoj položaj vlasnicima zemljišta »osigurale materijalnu korist koja se sastoji u razlici cijene između građevinskog i negrađevinskog zemljišta«. 

   U međuvremenu, Šabanović je »otvorila novu frontu«, i to za parcelu stotinjak metara udaljenu od ove, na kojoj su nedavno započeli iskopi terena za gradnju obiteljske kuće. Problem u tom slučaju, istaknula je Šabanović, jest u činjenici da za takve radove vlasnici terena ne mogu imati dozvole, jer još uvijek nije donesen urbanistički plan ovog područja temeljem kojega bi se dozvole mogle izdati, ali i zbog činjenice da je teren dvjestotinjak metara udaljen od najbliže javno-prometne površine – nerazvrstane ceste koje spaja Štranjgu s državnom cestom Rupa – Rijeka.


   – Dozvoljena udaljenost od javno-prometne površine prema PPUO Matulji je 50 metara po privatnom putu, ali uz suglasnost vlasnika, a jedan od njih sam i ja. Kad su počeli radovi, sredinom lipnja, obavijestila sam komunalnog redara koji je izdao rješenje da se zemljište mora vratiti u prvobitno stanje u roku od 30 dana. Zanimljivo je da je prošle godine, na isti način, otvoreno gradilište na susjednoj parceli. Oba ova zemljišta, zajedno s još pet u blizini, 2007. godine prilikom izrade PPUO Matulji u prijedlogu prostornog plana nalazila su se u zelenom pojasu upravo zbog udaljenosti od javne prometnice te zbog konfiguracije terena, a sukladno Prijedlogu koncepcije i kriterija određivanja građevinskih područja koje je odredila sama Općina Matulji.    U konačnom planu odjedanput su, bez ikakvog opravdanog razloga, osvanula u građevnom dijelu, zbog čega sam podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Općini Matulji. Nakon što ju je USKOK odbacio, kao oštećenica – jer sva ta zemljišta imaju pristup preko mog privatnog puta – imala sam pravo temeljem čl. 55 ZKP-a preuzeti progon osumnjičenika, što sam i učinila. Budući da je postupak u tijeku, ne mogu ga komentirati, a krajnji cilj je povrat ovih zemljišta u zeleni pojas PPUO Matulji, zaključila je Šabanović.

   Zamjenik načelnika Općine Matulji Alen Ružić potvrdio je da je zahvat izveden bez adekvatne dokumentacije.


   – Iako se radi o građevinskom zemljištu, radovi su započeli bez ikakvih dozvola, te je komunalni redar izdao rješenje o zaustavljanju radova i vraćanju zemljišta u prvobitno stanje. Međutim, u roku od 15 dana stranka se žalila, a žalbu na rješenje proslijedili smo nadležnom drugostupanjskom tijelu, odnosno Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, te ćemo nakon okončanja postupka postupiti temeljem njihove odluke i odgovarajućih zakonskih propisa – kazao je Ružić.