Budućnost nosi izmjene u prostoru

Matuljci žele zonu za kamp-odmorište

Davor Žic

Planirana izgradnja punog profila autoceste A8 dionice Rogovići – Matulji zahtijevat će rušenje dijela postojećih stambenih objekata i osiguravanje zemljišta za gradnju zamjenskih



MATULJI » Prostorni plan uređenja (PPU) Općine Matulji uskoro će doživjeti promjene. Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća pokrenuta je procedura izrade II. Izmjena i dopuna temeljnog općinskog prostorno-planskog dokumenta koji je usvojen 2008. godine, a zadnje izmjene doživio je 2011. godine kada je prometna mreža dopunjena čvorovima Trinajstići i Miklavija.


   – Protekom vremena ukazale su se potrebe za planiranjem novih sadržaja i racionalnijim korištenjem prostora, posebice u građevinskom području naselja Matulji. Planirana izgradnja punog profila autoceste A8 dionice Rogovići – Matulji zahtijevat će rušenje određenog broja postojećih stambenih objekata. Da bi se osiguralo istovrijedno zemljište na području Matulja za gradnju zamjenskih objekata, ocijenjeno je da se na području planirane zone rekreacijske namjene na Kuku prenamjenom mogu u jednome dijelu osigurati potrebe za ovom izgradnjom, dok će se na drugom dijelu moći organizirati naseljske funkcije, naročito turističkog i uslužnog karaktera – objasnila je viša referentica za prostorno uređenje Smiljana Veselinović.


   Nove izmjene trebale bi donijeti i novosti po pitanju turističkih kapaciteta na matuljskom području, i to omogućavanjem izgradnje kamp-odmorišta kao nove vrste objekata namijenjenih kraćem boravku i zadržavanju turista, jer je ocijenjeno da Matulji svojim prometnim položajem i prostornim vrijednostima imaju potencijal za smještaj ovih sadržaja. Kako je objasnila Veselinović, interes za ovakvim kapacitetima već postoji, kao i želja mještana, posebice u gornjim krajevima, da na taj način dopune turističku ponudu, ali i vlastiti budžet, a organizacija kamp-odmorišta puno je jednostavnija od organizacije »pravih« kampova koji se, prema Prostornom planu Primorsko-goranske županije, niti ne mogu graditi na matuljskom području.