Eko aktivistica Mirjana Šabanović osporava gradnju u susjedstvu

Mandićev dolac ponovo poprište susjedskog spora

Davor Žic

Dolac se prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji nalazi u zelenom pojasu, no prije nego što je namjena prostora promijenjena, investitorica Gordana Squarcia je uspjela ishoditi dozvole za gradnju stambenih objekata. Postupak je završio na Upravnom sudu



MIHELIĆI Mandićev dolac, vrtača u matuljskom naselju Mihelići, ponovo je postala poprište susjedskog sukoba u kojem se s jedne strane našla investitorica u nove objekte na tom prostoru Gordana Squarcia, a s druge prva susjeda spornog zemljišta i ekološka aktivistica Mirjana Šabanović.


Osnova svega jest činjenica da se dolac nalazi u zelenom pojasu prema važećoj prostornoj dokumentaciji, no prije nego što je namjena prostora promijenjena, investitorica je uspjela ishoditi dozvole za izgradnju stambenih objekata. 


   Ipak, čitav postupak završio je na sudu, budući da je Šabanović tužila nadležne službe koje su omogućile izradu elaborata potrebnih za dobivanje dozvola za gradnju. 


  Gradnja napreduje


– Zbog izrade parcelacijskog elaborata br. 94/12 za 7 (od 8) lokacijskih dozvola pokrenula sam krajem prošle godine protiv Državne geodetske uprave iz Zagreba upravni spor na Upravnom sudu u Rijeci, jer smatram da su prilikom izrade tog elaborata namjerno povrijeđena moja zakonska prava. Ujedno sam zatražila i privremenu mjeru zabrane obavljanja radova do okončanja upravnog spora koju Upravni sud još nije razmatrao. Razumljivo da ne mogu komentirati upravni spor u tijeku, no presuda Upravnog suda mogla bi umnogome promijeniti situaciju vezanu za ovo zemljište. Želim naglasiti da Upravni sud sada znatno brže saziva ročišta, rasprave su javne, razmatraju se dokazi i saslušavaju svjedoci što mi ulijeva veliku dozu optimizma, kazala je Šabanović.   

Ipak, gradnja nije zaustavljena, već objekt(i) u Mandićevu dolcu ubrzano napreduju. Međutim, Šabanović je nadležnim službama prijavila i niz nepravilnosti na gradilištu – primjerice, da je gradilište bez struje, vode i sanitarnog čvora što je po njenim riječima suprotno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji. 



Na stranu Gordane Squarcie stali su i brojni mještani Mihelića, s kojima smo tijekom nastanka ovog teksta imali priliku razgovarati, a koji ipak nisu bili spremni izlaziti u javnost pod punim imenima i prezimenima. Ipak, iz njihovih izjava može se doći do zaključka kako Mirjana Šabanović ima niz primjedbi na sve nove izgradnje u proteklih desetak godina, ali i da često podnosi prijave raznim inspekcijama protiv svojih susjeda.



  


Kazna vozaču kamiona


– I sam prilaz gradilištu vrši se preko susjedne parcele 2006/4 koja nije prijavljena za gradnju. Tu se skladišti i građevni materijal. Vlasnica je uzurpirala i ostale parcele na z.č. 2006 i 2007 pa je probila cestu u dolac odakle se izvlači zemlja i prodaje, a onda će se vjerojatno dolac nasipati i podići kota terena kako bi se prikrila činjenica da se kuće grade na vrlo strmom terenu što se direktno protivi prostornom planu Općine Matulji, kazala je Šabanović.   

Po njenoj prijavi reagirala je i policija, koja je izrekla kazne vozaču kamiona koji je nerazvrstanom cestom bez dozvole prolazio kamionom čija je masa veća od 5,5 tona, što nije dozvoljeno bez izričitog dopuštenja Općine Matulji. 


   Vlasnica terena Gordana Squarcia kazala je tek kratko kako ne želi komentirati istupe Mirjane Šabanović, te kako je kod njene investicije sve napravljeno u skladu sa zakonskim propisima – od dobivanja važećeih dozvola do organizacije gradilišta.