Uz obnovu najstarijeg hotela Lovranci dobili zabranu javnog prolaza

LRH ogradio Villu Belveder i zatvorio pristup do mora

Marina Kirigin

 Istina je da prolaz nije ucrtan kao javni put, no s obzirom na to da smo znali da će to stvoriti probleme, već ranije je dogovoreno da će LRH o svom trošku napraviti novi put na općinskom terenu – govori Alan Sanković, načelnik Lovrana, no o tome kada će ga izgraditi, LRH šuti



LOVRAN Liburnia Rivieri Hoteli ogradili su okućnicu lovranske Ville Belveder, jednog od najstarijih turističkih objekata na Jadranu koji je izgrađen čak osam godina prije hotela Kvarner, i tako zatvorili prolaz do obalnog puta i kupališta Belveder. Nastala situacija uznemirila je Lovrance koji su taj prilaz do obale redovno koristili, a posebno u ljetnim mjesecima, kako bi se tim putem spuštali na more. Kako saznajemo u Općini Lovran, o ograđivanju okućnice turističkog objekta bili su obaviješteni na vrijeme, te je s Upravom najveće hotelske kuće na Kvarneru dogovoreno da o njihovom trošku na obližnjem općinskom terenu naprave novi put i stepenice koji bi spajali glavnu cestu s lungomarem.


Revoltirani Lovranci


– LRH je zatvorio svoju česticu, a čiji jedan dio su građani Lovrana koristili kako bi došli do obalnog puta i plaže. Istina je da taj prolaz nije bio ucrtan kao javni put, no s obzirom na to da smo znali da će to stvoriti određene probleme, već ranije je dogovoreno da će LRH o svom trošku financirati i napraviti novi put na općinskom terenu – govori Alan Sanković, načelnik Općine Lovran.


Međutim, brojni Lovranci koji žive na tom dijelu smatraju kako je ograđivanjem okućnice hotela zatvoren i prilaz plaži. Također, kažu kako se očito odsad više neće moći kupati na tom manjem lovranskom kupalištu. To tvrdi i Božidar Spasojević, potpredsjednik lovranskog SDP-a koji kaže da će još pogledati i nastojati utvrditi koju vrstu koncesije ima LRH za ovo kupalište i jesu li spomenuti obalni prostor smjeli na ovaj način zatvoriti. Isto tako kaže kako prave alternative za novi javni put nema jer će se na taj način zaći u neke druge privatne okućnice. Ipak, mišljenja je da bi kupalište trebalo otvoriti i za domaće ljude, ali i pronaći alternativu za bolji način ograđivanja okućnice ville Belveder a ne dva metara visokom ogradom.


Okućnicu ogradili žicom




– Taj put je javni, no jedini problem je što nije ucrtan, a što je očito činovnička pogreška. Lovranci su taj prolaz, kao i to kupalište godinama koristili, a sada se više neće moći spustiti ni do lungomara ni na kupalište jer se na njega može pristupiti jedino iz okućnice navedene vile. Smatram da je LRH imao namjeru napraviti alternativni put, da bi to već i učinio. Ogradili su okućnicu žicom tako da taj turistički prostor više nalikuje na geto, kao da se u nekom New Yorku štite od vanjskih utjecaja i opasnosti i to u jednoj pitomoj sredini kao što je Lovran – govori Spasojević koji dodaje da je ovaj predmet trebao već odavno biti na dnevnom redu sjednice Vijeća Općine Lovran, no kaže kako se ista ne održava već dva mjeseca pa se tako ne može ni razgovarati o pripremi turističke sezone.


O tome imaju li namjeru i kada napraviti alternativni prolaz do obale i hoće li domaće stanovništvo i ubuduće moći koristiti kupalište Belveder, upitali smo i Upravu Liburnia Riviera Hotela čija glasnogovornica međutim odgovara kako »na upite nemaju komentara«.