Trednevni program "Golden Opatija"

Kraljevska era turizma uz Scarpu, Einsteina i Ivu Robića

Davor Žic

»Carski grad« će u znaku valcera ispričati priču o početku turizma u Hrvatskoj. Zavirit ćemo i u eru pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina uz RetrOpatiju, a vrhunac će biti veliki koncert grupe Kool & the Gang kao poklon Opatije proslavi jubilarnih 170 godina turizma – najavila je Suzi Petričić 



OPATIJA  Sok od marelice sa šlagom, hit-piće osamdesetih godina prošlog stoljeća, oldtimeri parkirani u parku Angiolina i lijepe djevojke u raskošnim krinolinama koji su novinare dočekali na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, bili su samo djelić zvuka, izgleda i okusa dvaju slavnih razdoblja opatijske turističke povijesti, koje će oživjeti trodnevna manifestacija Golden Opatija ovog vikenda. Prema najavi direktorice TZ Opatija Suzi Petričić, stanovnici i posjetitelji grada imat će priliku »ušetati u prošlost« te se saživjeti s nekim od najslavnijih trenutaka opatijske tradicije, od gradnje Ville Angioline do koncerata Ive Robića na terasi hotela Kvarner.


   – Manifestacija Golden Opatija doista je protkana zlatnim strunama, radi se o jednoj raskošnoj bajci kojom želimo predstaviti dio opatijske turističke prošlosti u svom njegovom sjaju, uz Carski grad koji će u znaku valcera ispričati priču o početku turizma u Hrvatskoj. Zavirit ćemo i u eru pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina uz RetrOpatiju, vrijeme kad se pilo sok od marelice sa šlagom, jelo toast i uživalo u glazbi, a vrhunac će biti veliki koncert grupe Kool & The Gang kao poklon Grada Opatije proslavi jubilarnih 170 godina turizma. Zato pozivamo sve da nam se pridruže i uvjere se zbog čega je kroz čitavo to vrijeme Opatija zadržala titulu jedne od najcjenjenijih turističkih destinacija, kazala je direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.


   Carski grad


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je kako se u obilježavanje jubilarne turističke godine uz Turističku zajednicu uključio i Festival Opatija, Hrvatski muzej turizma, ali i ugostitelji, hotelijeri te čitava turistička privreda.




   – Ovog tjedna vrhunac je cjelogodišnjeg programa jer nam dolazi Dan Grada i blagdan našeg zaštitnika, sv. Jakova, te se tijekom tri dana ovog vikenda održavaju i najjače manifestacije. Zato smo i proglasili trodnevni festival, tijekom kojeg će i ugostitelji moći raditi do 4 sata ujutro, poručio je Dujmić.


   U obilježavanje ovog visokog turističkog jubileja uključio se i zlatni partner brojnih manifestacija u Opatiji, Zagrebačka banka, čija je regionalna direktorica Gordana Žulj iskazala zadovoljstvo tom uspješnom suradnjom, ali i pohvalila trud i ambiciju Grada i Turističke zajednice da dostojno obilježe 170. turističku godinu.


   Čitava priča započet će u subotu, 19. srpnja od 21.30 sati manifestacijom Carski grad koja će prikazati vrijeme gradnje Ville Angioline i tragičnu romansu njenog graditelja Iginia Scarpe i njegove supruge Angioline, igrom glazbe, glume i plesa, te uz pomoć 5D video-mappinga. Paralelno s ovom scenom, istovremeno će uz sudjelovanje mnogih izvođača – vrhunskih opernih pjevača, kostimiranih glumaca i statista, pijanista, zborista, simfoničara, balerina – na Ljetnoj pozornici, obalnom šetalištu lungomare, terasi hotela Kvarner i drugim lokacijama oživjeti »kraljevska era« opatijskog turizma. Kulminacija događanja održat će se na kupalištu Slatina, gdje će se u fantastičnoj završnoj sceni okupiti svi protagonosti Carskoga grada – Iginio Scarpa, njegova ljupka supruga Angiolina, Isadora Duncan, James Joyce, Albert Einstein i mnogi drugi – uz pratnju zborske glazbe i velikog vatrometa.


   – Protekle dvije godine Opatija mi je postala posebna inspiracija, i doista me ne čudi da su ovamo dolazili svi kraljevi i umjetnici. Nije stvar samo u njenoj arhitekturi i parkovima što je doista prekrasna scenografija za sve priredbe, nego i u ljudima koji mi omogućavaju slobodu u radu. Zbog toga osjećam i veliku odgovornost, i želio sam stvoriti pravi užitak za oči, uši te ispričati pravu priču o Opatiji, priču o ljubavnom zanosu, ljepoti i raskoši koji je obilježavaju. Napravili smo pravi 5D spektakl, uz balerine i brojne glazbenike i umjetnike, ali i fantastični video-mapping kojim ćemo rekonstruirati priču o nastanku ville Angioline, inspiraciji umjetnika koji su ovamo dolazili, a sve će završtiti velikim finalom na Slatini u kojem će sudjelovati između 300 i 400 umjetnika, kazao je redatelj manifestacije Tomaž Letner.   

Sok od marelice sa šlagom


Dan kasnije, u nedjelju 20. srpnja, daleka prošlost ustupit će mjesto onoj nešto bližoj, valcer će zamijeniti ljubavni šlageri, kočije oldtimeri, a raskošno odjevene dame i gospodu ležerno odjeveni mladići i djevojke koji će slaviti slobodni duh razdoblja kada je Opatija nizu svojih epiteta dodala i titulu glazbenog središta ovog prostora. Duh druge zlatne ere opatijskog turizma, vremena prvih automobila, novih stvari sa zapada, vinilnih ploča i nastupa svjetske zvijezde Ive Robića oživjet će RetrOpatija, atraktivna glazbena priča koja će pružiti zasluženi homage danima kada su se nosile mini-suknje i »trapezice«, pio sok od marelice sa šlagom, jeo toast i uz gitaru na plaži pjevalo pjesme koje su danas postale evergreen.


   – RetrOpatija je posveta zlatnom glazbenom razdobolju od kraja pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Opatijski festival dominirao glazbenom scenom čitave države. Vratit ćemo to vrijeme, uz kostimirane glazbenike koji će od 18.30 sati u parku i na plažama svirati glazbu onog vremena – bit će tu hipija, rokabilijevaca i drugih – a glavna stvar bit će koncert Ive Robića na terasi Kvarnera, kojeg će utjeloviti Mario Battifiaca. Nakon toga idemo na Ljetnu pozornicu na ples pod ogromnom disco-kuglom, neviđenom na ovim prostorima, jer uz šlagere, Opatija je bila poznata upravo po disco glazbi i brojnim diskotekama – objasnio je Dražen Turina Šajeta.


Ples uz RetrOpatiju završit će uz najveće hitove grupe Kool & The Gang, kao simboličan poziv »Svi u disco«, što je i naziv trećeg događanja u sklopu programa Golden Opatija – koncerta ove legendarne američke funk i disco grupe, koji će se održati na kupalištu Slatina u ponedjeljak 21. srpnja, od 21.30 sati.