Narušeni međususjedski odnosi u zaleđu Opatije

Jurić: Susjed nam je zagradio prilaz i ne možemo do kuće

Marina Kirigin

Grad Opatija je odustao od prodaje terena, no kasnije sam saznala da je moj susjed Ante Perić, vlasnik dijela sporne čestice, tužio Grad Opatiju i tražio razvrgnuće suvlasničkog odnosa i očito tu sudsku parnicu dobio te postao vlasnik cijele čestice – ispričala je Danica Jurić koja živi u dvojnoj kući u Slavićima



SLAVIĆI » Zbog prodaje dijela čestice, mojoj obitelji onemogućen je ulazak u kuću. Grad Opatija prodao je suvlasništvo čestice mojem susjedu s kojim je tu česticu dijelio, iako sam u Gradu Opatija isticala kako će, dođe li do prodaje, nastati niz problema, što se sada i događa. Namjera Grada Opatije da proda taj dio čestice u kojoj je bio suvlasnik s mojim susjedom Perićem, postojala je već ranije zbog čega sam bila i na razgovoru s gradonačelnikom Ivom Dujmićem. Objasnila sam kako je moja kuća dvojna zgrada izgrađena na međi sa spornom česticom i dala mu do znanja da ako Grad odluči prodati svoj dio, nama će biti onemogućen ulazak u dio kuće u vlasništvu moje nećakinje Carmen Sandvoss koja živi u Njemačkoj. Gradonačelnik me saslušao i tada su odustali od prodaje, no kasnije sam saznala da je moj susjed Ante Perić, vlasnik dijela sporne čestice, tužio Grad Opatiju i tražio razvrgnuće suvlasničkog odnosa i očito tu sudsku parnicu dobio te postao vlasnik cijele čestice. Susjed Perić zatvorio nam je tako prilaz kući, premda je sudski određeno da nam mora dati ključ kliznih dvorišnih vrata da imamo nužnin prolaz, no on to ne čini. Razbio nam je kanalizaciju, a najnovije je da je prepilio vodovodnu cijev, pa moja nećakinja koja trenutačno nije ovdje, već živi u Njemačkoj i povremeno dolazi, sada u kući nema ni vode – govori Danica Jurić koja živi u Slavićima, u dvojnom objektu, na adresi Slavići 6 i 7.   


   Jurić ističe kako s prethodnim vlasnicima, prije dolaska Perića, nisu imali problema. Kaže kako je sve bilo u redu do 2010. godine kada je njezina nećakinja odlučila kupiti taj drugi dio kuće kojoj je jedini pristup preko sporne čestice.   

Da je znala, podigla bi kredit


– Grad Opatija svoj dio čestice imao je namjeru prodati 2010. ili 2011. godine. I mi i Perić smo podnijeli zahtjev za otkup, no istovremeno sam otišla k gradonačelniku i molila ga da se ne ide u prodaju. Objasnila sam mu kako je Perić imućan i kako mu mi ne možemo konkurirati. Gradonačelnik je tada odustao od prodaje – govori Jurić koja je tek naknadno saznala da je Perić 2012. godine tužio Grad Opatiju i tražio razvrgnuće suvlasničkog odnosa.


   – Nitko me o tom Perićevom potezu nije obavijestio i u taj proces kao susjeda nisam imala nikakav uvid. U trenutku kada je Perić tražio razvrgnuće suvlasničkog odnosa, mi smo vodili proces za pravo služnosti prolaza i provoza – govori žiteljka Slavića koja danas kaže da bi, da je znala da će sve tako završiti, podigla kredit kako bi kupila polovicu čestice.  


Do susjeda Danice Jurić iz Slavića, Ante Perića, za kojeg saznajemo također da dio godine provodi u Njemačkoj, unatoč izlasku na teren nismo uspjeli doći. S obzirom da situacija u Slavićima nije obećavajuća i ne nazire joj se kraj, vrlo vjerojatno će ova komplicirana priča dobiti i neki novi sudski epilog. U međuvremenu, loše međususjedske odnose, baš kao i dosad, povremeno će zbog prijava s obje strane, privremeno otklanjati, ali ne i u potpunosti rješavati – policija.





  Grad Opatija dao nam je kronologiju ovog slučaja koji se započeo »kuhati« još 2010. godine. U njoj se navodi kako su još 2010. godine Jurić, Perić, Carmen i Jorg Sandvoss podnijeli zahtjeve za kupnju polovice dijela čestice, a koja je bila u vlasništvu Grada Opatije. Temeljem tih zahtjeva 7. rujna gradonačelnik donosi odluku o prodaji putem natječaja. Istu odluku dostavlja i svim podnositeljima zahtjeva za prodaju putem natječaja. Potom gradonačelnik dobiva dopis Danice Jurić 20. rujna 2010. godine u kojem se ona poziva na poremećene odnose s Perićem i moli gradonačelnika da još jednom razmotri odluku o prodaji, između ostalog i zato što, kako navodi Jurić, nije u mogućnosti dati adekvatnu financijsku ponudu. Gradonačelnik 1. listopada 2010. godine odgovara da je naručena procjena tržišne vrijednosti parcele i da Grad ustraje u odluci da se tzv. prijepor proda natječajem. Jurić se onda 21. listopada opet obraća gradonačelniku, nezadovoljna odlukom o raspisivanju natječaja za prodaju parcele uslijed čega onda gradonačelnik opoziva odluku o prodaji. Potom, iduće godine na zahtjev Jurića, (24. studenog 2011. godine) gradonačelnik donosi odluku o prodaji polovice dijela parcele (z.č. 940/6…) uz zadržavanje prava da ne odabere najpovoljnijeg ponuđača. Jurić 5. prosinca 2011. godine obavještava gradonačelnika da je digla tužbu protiv Grada Opatije i Ante Perića zbog utvrđivanja služnosti prolaza pješice i vozilom preko prijepora, a zbog problema s gospodinom Perićem, Jurić izražava zamolbu gradonačelniku da Grad Opatija ne objavi javni natječaj za prodaju polovice dijela sporne nekretnine.


  


Grad je prihvatio odluku Suda


Gradonačelnik potom na taj zahtjev gđe Jurić krajem prosinca 2011. godine opoziva odluku o prodaji polovice nekretnine. Na kraju Grad Opatija putem Općinskog suda zaprima 31. svibnja 2012. prijedlog Ante Perića za razvrgnuće suvlasničke zajednice nekretnina, a u kojem pozivajući se na nadležne zakonske odredbe, Perić predlaže Sudu da Sud izvrši civilnu diobu čestice, a da predlagatelj isplati tržnu vrijednost Gradu kao suvlasniku polovice te sporne parcele. Grad Opatija odgovarajući Sudu navodi da je u tijeku parnični postupak koji vode gđa Jurić i Sandovossi zbog služnosti prolaza tim dijelom, pa je Grad u očitovanju sudu predložio prekid postupka, do pravomoćno okončanog parničnog postupka oko služnosti. Općinski sud u Opatiji 26. lipnja 2012. godine odbija prijedlog Grada za prekid postupka, obrazlažući da će poziciju Grada preuzeti novi suvlasnik, te je odredio razvrgnuće suvlasničke zajednice nekretnina isplatom. Kako se pravo služnosti na nekretnini stječe bez obzira na promjenu vlasnika, Grad je prihvatio odluku Suda. Zaključno, odluku o sporu između gđe Jurić i gospodina Perića o stjecanju prava služnosti prolaza i provoza preko z.č. 940/6 k.o. Veprinac donijet će sud. Grad Opatija nije ni ranije ni danas imao, niti mogao imati utjecaja na to, stoji u odgovoru Grada Opatije koji potpisuje glasnogovornica Tanja Čorak.