Loša komunikacija u Opatiji

Gradonačelnik najavio besplatan parking, a na autima osvanule kazne

Marina Kirigin

Dobili smo kontradiktorne informacije, jer Vlado Leoni iz Liburnija parkinga kaže kako nenaplata parkiranja vikendom »vrijedi samo za neke opatijske zone«, dok gradonačelnik Dujmić izričito tvrdi da je odluka ista za sva javna parkirališta, osim za garažne prostore



OPATIJA Vijest o tome da se vikendom u Opatiji ne naplaćuje parkiranje pokazala se samo djelomično točnom?! Naime, na otvaranju klizališta i Ledene čarolije na samom početku prosinca gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić obznanio je kako će se vikendom u Opatiji moći besplatno parkirati, a potom je tu vijest i službeno objavio na internet stranicama Grada Opatije.


Međutim, mnogobrojni posjetitelji Opatije koji su ovog vikenda pohrlili na Ledenu čaroliju i Festival čokolade, po odlasku kućama bili su neugodno iznenađeni. Na svojim automobilima našli su kaznu zbog neplaćanja parkinga, pa su pritužbe prema Gradu Opatiji, ali i koncesionaru opatijskih parkirališta Liburnija parkingu bile učestale. Zbog kazne pod brisačem svoga auta koja iznosi 90 kuna jučer nas je kontaktirao i jedan Opatijac priupitavši nas kako je moguće dobiti kaznu nakon što je objavljena informacija da se vikendom parking u Opatiji ne plaća.    

Sporne zone dva i tri


Vlado Leoni iz Liburnija parkinga objasnio je kako nenaplata parkiranja vikendom »vrijedi samo za neke opatijske zone« i drugim riječima dao do znanja kako su Grad Opatija i njezin gradonačelnik Ivo Dujmić krivo informirali javnost, odnosno krivo interpretirali odluku o zimskoj naplati parkinga. 


– Liburnija parking d.o.o. ne određuje cijene, zone ili vrijeme naplate parkiranja. U svom radu obavezni smo se pridržavati odluka Grada Opatije. Liburnija parking nije putem medija (tiskanih izdanja, radija i internet portala) objavio pogrešno interpretiranu odluku da se u zimskim vikendima parkiranje u Opatiji ne naplaćuje. Parkiranje se u Opatiji tijekom zimskih vikenda ne naplaćuje u nultoj, prvoj i četvrtoj zoni, a u zoni dva i tri se parkiranje naplaćuje po uobičajenom zimskom radnom vremenu i tarifi. U praksi to znači da se naplaćuje parkiranje u Ulici Maršala Tita od hotela Palace do vile Ermitage i Rakovčevoj ulici. Svi znakovi i obavjesne ploče u svezi naplate parkiranja postavljeni su u skladu s navedenim gradskim odlukama. Iako Liburnija parking ne snosi nikakvu odgovornost, razumijemo revolt korisnika parkiranja koji smatraju da su pogrešno informirani, te ćemo sve dnevne karte koje su nastale u prvom vikendu promijenjenog režima umanjiti, uz uvjet da se naknada podmiri u uredu Liburnija parkinga u roku sedam dana od nastanka obveze – stoji u priopćenju Liburnija parkinga vezanom uz naplatu parkiranja subotom i nedjeljom u Opatiji.    

Isprika gradonačelnika


Gradonačelnik Opatije ipak i dalje tvrdi da se parking vikendom na svim javnim parkiralištima neće naplaćivati. Zbog nastale situacije ispričao se svima onima koji su imali neugodnosti proteklog vikenda. Isto tako poručio je kako će Grad Opatija refundirati novac svima onima koji su kaznu već platili i poručio ostalima da kazne ne plaćaju, već kako će se Grad Opatija dogovoriti s koncesionarom i riješiti nastalu situaciju.




Iako koncesionar tvrdi da se parkiranje vikendom u drugoj i trećoj zoni plaća, Dujmić kaže kako će »sjesti za stol« s predstavnicima Liburnija parkinga te kako će Grad Opatija i nadalje omogućiti posjetiteljima da vikendom besplatno parkiraju na svim javnim površinama izuzev garaža i to do konca veljače 2014. godine. Sve na temu »besplatnog parkiranja tijekom zimskih vikenda u Opatiji«, od jučer se može pročitai i na službenim gradskim stranicama.