Promjena plana

Gorovo umjesto otvorenog igrališta postaje parkiralište pod rampom

Davor Žic

U prostorno-planskoj dokumentaciji Grada predviđena je izgradnja garaže sa sportskim igralištem na krovu u centru grada (Gorovo). Slijedi procedura izrade projektne dokumentacije i raspisivanja natječaja; dok se ona ne okonča, na prostoru uklonjenog balona privremeno se će urediti parkiralište – kažu u Gradu



OPATIJA Gorovo neće biti otvoreno sportsko igralište, nego – zatvoreno parkiralište! Iako je gradonačelnik Ivo Dujmić u dosadašnjim obraćanjima javnosti o budućnosti prostora na Gorovu nakon uklanjanja balona govorio kako će se tu urediti sportsko igralište, kakvo je bilo i prije postavljanja »prve sportske dvorane«, iz Grada Opatije na naš su upit odgovorili kako će se ipak na tome mjestu organizirati parkiralište kojim bi trebala upravljati tvrtka Opatija 21. To bi, doduše, trebalo biti privremeno rješenje – do izgradnje garaže na ovoj lokaciji – no, garaža neće biti izgrađena barem još nekoliko godina.


– O planovima za uklanjanje balona na Gorovu nakon što se otvori nova sportska dvorana gradonačelnik je više puta javno govorio, uključujući i sjednice Gradskog vijeća Opatije, a o tome su i na portalu Grada Opatije objavljivane informacije u više navrata. Dakle, poznato je da je u prostorno-planskoj dokumentaciji predviđena izgradnja garaže s uređenim sportskim igralištem na krovu u centru grada (na području dvorane Gorovo).


Cijene još nepoznate


Slijedi procedura izrade projektne dokumentacije i raspisivanja natječaja; dok se ona ne okonča, na prostoru uklonjenog balona privremeno se će urediti parkiralište koje će biti pod naplatom, stoji u odgovoru glasnogovornice Grada Opatije Tanje Čorak.




Detalji organizacije parkirališta još uvijek nisu poznati, no neslužbeno smo saznali da će biti dostupno 70-ak parkirališnih mjesta koja će najvjerojatnije biti »pod rampom«. Cijene parkinga odredit će se naknadno, a prema također neslužbenim najavama, moguće je da parkiralište zaživi početkom lipnja. Nisu još poznati niti troškovi uklanjanja »balona« i uređenja parkirališta, no jasno je da se ovim potezom pokušava osigurati dio prihoda kojima bi se te troškove pokrilo.


Iz Grada su odgovorili su i na pitanje zbog čega se odustalo od mogućnosti zadržavanja montažne dvorane na Gorovu ili preseljenja na drugu lokaciju – kako bi je sportaši mogli koristiti u situacijama kada je nova sportska dvorana »Marino Cvetković« zauzeta zbog manifestacija – i to argumentom da bi troškovi održavanja bili previsoki.


Bez preseljenja balona


– Što se tiče eventualnog preseljenja balona s konstrukcijom na neku novu lokaciju, ističemo da je opcija bila razmatrana, ali – ona nije ekonomski opravdana. Moramo podsjetiti da su za to potrebni i određeni preduvjeti: prvo, da bi se balon preselio, lokacija treba biti predviđena u prostorno-planskoj dokumentaciji; kao drugi korak morala bi uslijediti izgradnja nužne infrastrukture, a onda i sama instalacija opreme (konstrukcije i platna). Uz to, nužno bi se morao i osigurati određeni broj novih djelatnika. Napominjemo da je u dvorani Gorovo bilo zaposleno troje domara i jedna čistačica, a osim troškova za plaće djelatnika, svakog mjeseca podmirivali su se i režijski troškovi dvorane. Godišnje se za ove rashode izdvajalo iz proračuna 500 tisuća kuna, stoji u odgovoru Tanje Čorak.