Gradsko vijeće Opatija

Dujmić: Nisam za dogradnju kata na Kvarneru, ali LRH ima dozvolu

Davor Žic

Kad smo radili točkaste izmjene Prostornog plana, uprava Liburnija Riviera Hotela tražila je da im se omogući dogradnja svih objekata, no nismo to htjeli podržati kako ne bismo imali ovakve situacije na Imperialu i svim ostalim hotelima, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić 



OPATIJA  Mogu dati dva odgovora na pitanje hotela Kvarner. Kao građanin Ivo Dujmić, mislim da nije primjereno dograditi kat na povijesni hotel. No, kao gradonačelnik moram reći da je dozvola za taj čin izdana 2008. godine.


Konzervatori su dali suglasnost, a kako smo pravna država i investitor ima sve potrebne dozvole, onda mu nitko ne može oduzeti pravo da po njima i gradi. Kad smo radili točkaste izmjene Prostornog plana, uprava Liburnija Riviera Hotela tražila je da im se omogući dogradnja svih objekata, no nismo to htjeli podržati kako ne bismo imali ovakve situacije na Imperialu i svim ostalim hotelima, komentirao je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. 


  Deškovićevo pismo


Zanimljivo je spomenuti da je taj komentar omogućila suradnja gradonačelnika i oporbenih vijećnika. Naime, hotel Kvarner spomenuo je nezavisni vijećnik Ernie Gigante Dešković, no tek da kaže kako se gradska uprava »ne mora bojati, jer problematiku Kvarnera neće potezati dok ne dobije očitovanje Ministarstva koje je zatražio«.    Na to je gradonačelnik Dujmić ustvrdio kako bi vrlo rado odgovorio na to pitanje, ali predsjednik Vijeća Viktor Peršić pojasnio je da ne može odgovoriti ako ga nitko ništa ne pita. Tu je uskočio vijećnik Akcije mladih Igor Puž koji je rekao kako će on postaviti pitanje i dati priliku gradonačelniku da »kaže svoje« o temi koja je proteklih dana izazvala burne reakcije u opatijskoj javnosti.   

Uređenje kupališta


Inače, jučerašnja vijećnička pitanja bila su uvelike orijenitrana na turističku problematiku. Vijećnica Liburnijske stranke Vilma Krivokuća izrazila je zabrinutost oko planova Zorana Maržića na plažama Lido i Angiolina. 




   – Predstavili ste 2011. godine arhitektonsko rješenje plaže Lido i Angiolina. Je li istina da ste tvrtki Zorana Maržića dali suglasnost na projekt koji se razlikuje bitno od onoga što ste vi predstavili, a koji čak nije u skladu s UPU-om jer se planira izgradnja hostela u bitno većim gabaritima od nekadašnjeg povijesnog zdanja na toj lokaciji, upitala je Krivokuća. Gradonačelnik Dujmić odgovorio joj je da ništa od navedenog ne stoji. 


   – Intencija Grada Opatije jest da se uređuju naša kupališta, no tu su veliki problemi, počevši od pomorskog dobra na dalje. Kad smo riješili taj problem na Lidu, raspisan je natječaj koji je poništen zbog tehničkih razloga, no tražili smo da se on ponovi kako bi se ta plaža čim prije uredila. Glavno nam je pritom da se taj povijesni objekt restaurira, da izvana izgleda kakav je i bio, a što će u njima biti, što će biti u unutrašnjosti, to je sloboda investitora. Idejno rješenje je zadano, a detalji su na investitorima, koji sada trebaju dobiti potvrdu projekta. Rekonstrukcija objekta će potrajati, no Grad je dobio ono što je tražio, stoga sam dao suglasnost. Sada razgovaramo i sa zakupcem plaže Slatina od kojeg tražimo da ispoštuje idejno rješenje i uredi plažu, kazao je Dujmić.