Gužva na groblju

Dugačke liste čekanja za mjesto pod zemljom

Aleksandra Kućel Ilić

Nedostatak mjesta među 13 liburnijskih groblja najizraženiji je u Lovranu, Mošćenicama i Brseču, a najbolju situaciju ima Općina Matulji koja je proširenjem centralnog groblja za 150 mjesta osigurala potrebe za idućih petnaestak godina. Najviše ukopa u Opatiji



OPATIJA Trinaest liburnijskih groblja koliko ih postoji na području četiri jedinice lokalne samouprave, a kojima upravlja tvrtka Komunalac d.o.o., posljednjih su dana izuzetno posjećena. Jučerašnji dan Svih svetih i današnji Dušni dan, po tradiciji su oni dani u kalendaru kada se, još malo pažljivije i s više truda no tijekom »običnih« tjedana, nastoji odati počast onim ljudima s čijim se odlaskom teško pomiriti. Ujedno, to su i dani prisjećanja na sve drage osobe koje žive u sjećanjima.


 Prvi studenoga međutim, nije nosio niti jednu karakteristiku zbog kojega nosi takvo ime. Umjesto studene hladnoće, jučerašnji je dan bio sunčan i gotovo ljetni, pa su se na grobljima viđali prizori nezapamćeni za ovo doba godine – ljudi su palili svijeće odjeveni u odjeću kratkih rukava…

No, dok su diljem Liburnije pripreme za Svi svete trajale zadnjih sedam dana, unutar »Komunalca«, pripreme za studeni započinju i puno ranije, barem mjesec dana uoči blagdana. O problematici vezanoj uz »posljednja počivališta«, koja mnoge zanima, no s druge strane se i pribojavaju razmišljanja o trenutku kojeg nitko ne priželjkuje, ali će ipak sustići svakoga – porazgovarali smo s Duškom Kulašom iz »Komunalca«, voditeljem radne jedinice »Usluge« u čijem djelokrugu su i groblja.


Planovi za proširenje


– Općina Matulji ima šest groblja (Matulji, Rukavac, Brešca, Veli Brgud, Zvoneća, Mune), Grad Opatija četiri (Opatija, Volosko, Poljane i Veprinac), Općina Mošćenička Draga dva (Mošćenice i Brseč), a Lovran samo jedno, u Lovranu i na tim grobljima obavljamo grobljanske i pogrebne usluge. Naše usluge obuhvaćaju uređenje, izgradnju i dodjelu na korištenje grobnih mjesta, preuzimanje i prijevoze umrlih, ukope i prateće usluge, prodaju pogrebne opreme, redovno i pojačano održavanje groblja i drugo. Na spomenutim grobljima građani raspolažu s ukupno 8.249 grobnih jedinica, od čega su 7.054 zakupljena, nezakupljenih je 522, a na općem polju se nalazi ukupno 673 mjesta – ispričao je Duško Kulaš, po čijim riječima je najaktualniji problem upravljanja grobljima u ovom trenutku – osigurati slobodna ukopna mjesta.





Koliko koštaju pogrebne usluge i kolikim će troškom opteretiti kućni budžet eventualna kupnja grobnog mjesta? Odgovor na ovo pitanje može se naslutiti, jer poznato je da su ovi troškovi daleko od skromnih, a skloni crnom humoru će zaključiti da je žalosno no istinito da ni umrijeti nije »besplatno«. Naime, prema aktualnom »cjeniku«, troškovi sahrane se kreću u rasponu između 6.000 i 7.000 kuna, no daleko je veći »zalogaj« kupovina grobnog mjesta. Jer, primjerice, grobno mjesto u zemlji ima cijenu od oko 15.000 kuna, dok za grobno mjesto kapaciteta 4 osobe treba doslovce podići kredit, budući da je cijena – oko 50.000 kuna. Kriza se međutim osjeća svugdje, pa i na grobljima koja su za Svi svete i Dušni dan svake godine uređena, no i cvijeća i svijeća je iz godine u godinu manje.


– Kad nedostaje novca za osnovne životne potrebe, smanjuje se i kvaliteta koja se ulaže u ostale sadržaje, pa nažalost, niti na grobljima više »nije kao što je bilo nekada«. Stanje na grobljima je također jedan od pokazatelja financijskog stanja sredine – primijetio je Kulaš.



– Nedostatak grobnih mjesta najizraženiji je u općinama Lovran i Mošćenička Draga, odnosno konkretno na grobljima Lovran, Mošćenice i Brseč. Tu su potrebne hitne akcije s obzirom na to da se postojeća situacija, u kojoj se za svaku sahranu ipak nađe rješenje, ne može održavati kroz duže razdoblje. Građani koji žele zakupiti grobno mjesto moraju prije izdavanja rješenja podnijeti Zahtjev za dodjelu grobnog mjesta na korištenje. Takvi zahtjevi se evidentiraju i čuvaju do njihove realizacije. U ovom trenutku je takvih zahtjeva na Liburniji 272, a najviše na grobljima Lovran i Volosko (67), na groblju Rukavac (62), te u Opatiji (32).


Budući da su groblja u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, općine i gradovi moraju voditi računa i o planovima za njihovo proširenje. Kako je istaknuo Kulaš, u ovom je trenutku najviše sluha za tu problematiku pokazala Općina Matulji, koja je groblje u Matuljima proširila sa 150 novih ukopnih mjesta i na taj način »osigurala« korisnike u razdoblju od idućih desetak, pa i do petnaest godina.


Prenapučeni Lovranci


Što se tiče Mošćeničke Drage, vrlo je vjerojatno da će proširenje groblja u Brseču biti iduće, 2014. godine, no zasad još nije poznato kada će se isto dogoditi s prenapučenim lovranskim grobljem. Na opatijskom području, trenutačno je aktualno proširenje groblja Volosko gdje će se izgraditi trideset novih ukopnih mjesta, a iduće godine će slična situacija biti i na groblju Opatija – trideset novih grobnih mjesta.


Vezano uz samu ceremoniju posljednjeg ispraćaja pokojnika, Kulaš navodi da se 90 posto ukopa odvija na tradicionalan način, no primjetno je i da je u porastu broj kremiranja. Urna s posmrtnim ostacima se može položiti u grobno mjesto ili u pretinac za urnu, dok ostale mogućnosti koje su u nekim zemljama izvan Hrvatske zakonski definirane (posipanje pepela u more ili deponiranje urne pod morem), na našim prostorima zasad ne postoje.


– Tijekom 2012. godine na liburnijskom području su bile 334 sahrane, što je u skladu s godišnjim prosjecima. Ukopa je bilo najviše na groblju Opatija (76), zatim Volosko (57), Lovran (49), a slijede Matulji (27), te Rukavac (25). Na groblju Brešca je bilo 20 sahrana, u Poljanama 18, Mošćenicama 17, Munama 14, Veprincu i Velom Brgudu po 10, Brseču 7, a Zvonećoj najmanje – ukupno 4 – zaključio je Kulaš.