Klupe napustili SDP, Drago Korošak i HSU

Dio lovranskih vijećnika ne želi Natašu Miljak u ulozi predsjednice

Davor Žic

Kako je objasnio potpredsjednik SDP-a Spasojević, povod za napuštanje sjednice bila je činjenica da na dnevni red nije uvrštena točka o izglasavanju nepovjerenja predsjednici Vijeća Nataši Miljak



LOVRAN  Sjednica Općinskog vijeća u Lovranu potrajala je prekjučer samo nekoliko minuta, i nije stigla dalje od prozivke nazočnih vijećnika i prvog vijećničkog pitanja koje je uputio Božidar Spasojević, potpredsjednik SDP-a, pozvavši kolege koji ga podržavaju da napuste sjednicu. A povod za takav čin, kako je objasnio, bila je činjenica da na dnevni red nije uvrštena točka o izglasavanju nepovjerenja predsjednici Vijeća Nataši Miljak koje su tražili vijećnici SDP-a uz potporu HSU-a i nezavisnog vijećnika Drage Korošaka.


   – Na koji način možemo smijeniti predsjednicu Vijeća, jer nismo zadovoljni njenim radom? SDP i nezavisna lista Drage Korošaka uputili su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja predsjednici, no on nije bio uvršten u dnevni red. Nakon toga i HSU je tražio isto, ali također prijedlog nije uvršten i zbog toga napuštamo sjednicu. Budući da je Nataša Miljak u sporu s Općinom, smatramo da ne može obnašati dužnost predsjednice, kazao je Spasojević, i ne čekajući odgovor, poveo kolege iz vijećnice.


   Tako je od početnih 12 vijećnika, budući da je izostala članica Akcije mladih Sanja Slavić, ostalo njih točno pola – pa ispada da su uz IDS kojem pripada predsjednica Vijeća Miljak i još jedan vijećnik, te koalicije koja je dala izvršno vodstvo općine, a uz načelnikovu stranku AM uključuje još i PGS i LIST s po jednim vijećnikom, ostali još HDZ i HNS koji imaju također jedno mjesto u Vijeću.




  


Ponovno će tražiti razrješenje


– Prijedlog koji je podnesen od strane SDP-a i nezavisne liste nije bio u skladu s poslovnikom Vijeća, stoga se od njih zatražilo da ga dopune u skladu s poslovnikom. Niti prijedlog koji je HSU uputio nije uvršten jer nije bio u skladu s poslovnikom. Protiv predsjednice Vijeća nije podnesena kaznena prijava, već se radi o razrješenju suvlasničkih odnosa. Predsjednica Vijeća ne spada u krug osoba kod kojih postoji sukob interesa, objasnila je pročelnica Jelena Markić onima koji su ostali.


   Nakon završetka kratke sjednice, »pobunjenički tabor« u kojem su uz troje vijećnika SDP-a i Dragu Korošaka, ostali i vijećnici HSU-a, njih dvoje, dodatno je pojasnio svoje zahtjeve.   

– Tražio se samo tehnički razlog da se ne raspravlja o ulozi predsjednice Vijeća. Prijedlog SDP-a odbijen je jer smo tražili da se raspravlja o povjerenju predsjednici, a u poslovniku stoji da se raspravlja o razrješenju, što nije šija nego vrat. Nakon toga HSU je dao zahtjev da se raspravlja o razrješenju, no opet su odbijeni. Smatramo da osoba koja sudjeluje u sudskom sporu protiv Općine ne može tu Općinu zastupati kao predsjednica Vijeća, a budući da Nataša Miljak nije sama smatrala da ima moralnu odgovornost dati ostavku, tražit ćemo ponovo njeno razrješenje na ponovljenoj sjednici – kazao je Spasojević.


   S druge strane, predsjednica Vijeća Nataša Miljak smatra da je jedini cilj SDP-a i partnera opstrukcija rada Vijeća, te da bi se i sam Spasojević trebao zapitati o moralnosti svojih postupaka.   


Nedavna situacija u Općinskom vijeću Lovran pokazala je zanimljiv odnos snaga. Iako je HSU podržao načelnika Alana Sankovića u drugom krugu lokalnih izbora, sada je stao na stranu SDP-a čiji mu je predsjednik Emil Gržin bio protukandidat. Istovremeno, IDS je podržavao SDP, no sada su se našli na suprotnim stranama. Konačno, uz načelnika i predsjednicu Vijeća ostao je član HNS-a Siniša Vilke, čija je stranka i dalje u koaliciji s SDP-om, ali, kako on tvrdi, i s IDS-om, kojemu je SDP nedavno »otkazao suradnju«.    – HNS-LD je prije svega stranka legalista, nismo za jednostrana razrješenja i rušenja dok nije pokrenuto pitanje i rasprava o odabiru novog kandidata za predsjednika Općinskog Vijeća. HNS-LD nije izašao niti iz koalicije sa SDP-om i nezavisnom listom Drago Korošak kao niti iz zajedničke postizborne koalicije s IDS-om. Formalno zajednička postizborna koalicija triju stranaka i nezavisne liste i dalje postoji. Jedna stranka ne može drugu izbaciti iz koalicije nego može jedino svojom voljom napustiti koaliciju. Stoga, želimo nastavak suradnje i sa SDP-om i svim ostalim strankama u Općinskom Vijeću jer nam je najvažnije njegovo efikasno i konstruktivno funkcioniranje. Nije nam cilj opstruiranje rada općinske vlasti, nego isključivo razvoj i boljitak Lovrana, poručio je predsjednik HNS-a Vilke.


I za par minuta – naknade


– Možda je stvarni razlog napuštanja sjednice pisani odgovor koji nam je dostavljen na klupe, a postavio ga je vjećnik HDZ-a Rene Dušević na prošloj sjednici vijeća vezano za zatvaranje i uzurpiranje općinskih puteva i parcele od 1.663 četvorna metra, koji se koriste kao privatna okućnica omeđena i zatvorena za pristup građanima Lovrana više od 30 godina od strane obitelji zamjenika Općinskog vijeća Općine Lovran, i njega samoga. Mene se tereti da nemoralno koristim svoje vlasništvo, dok se u isto vrijeme zamjenik predsjednika Općinskoga vijeća gosp. Spasojević, zajedno sa svojom obitelji, »moralno« ograđuje, zaključava i koristi općinsko vlasništvo te također »moralno« zatvara javne puteve. Gdje je tu moral? Smatram da je napuštanje sjednice od strane zastupnika ništa drugo nego opstrukcija rada izvršnog tijela i općinskih službi te će najviše štete za ovakvo ponašanje snositi građani Općine Lovran, a i sam proračun općine. Što se tiče stavljanja u proceduru bilo koje točke dnevnoga reda, kao i točke za razriješenje predsjednika vijeća, za sjednicu Općinskoga vijeća Općine Lovran potrebno je poštovati proceduru potpisanu Poslovnikom Općinskoga vijeća Općine Lovran, javno objavljenu na internetskim stranicama Općine Lovran – kazala je Nataša Miljak. Inače, na pitanje u »neformalnom« dijelu sjednice, nakon »pada« kvoruma, o tome hoće li vijećnici dobiti naknade i za ovih nekoliko minuta »brzopotezno otkazane« sjednice, odgovor je bio – potvrdan.