Bogat program

Dan Općine Lovran: od Festivala vina do Dječjeg dana

Marina Kirigin

Dvije najznačajnije manifestacije bit će prvo izdanje Festivala vina koje će se održati u galeriji Laurus u subotu i nedjelju (26. i 27. travnja), kao i četvrto izdanje Lovranskog dječjeg dana što će se odvijati u petak na gradskom trgu ispred crkve sv. Jurja 



LOVRAN  Općina Lovran ovog tjedna obilježit će blagdan svetog Jurja i Dan općine nizom prigodnih programa i manifestacija, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Dvije najznačajnije manifestacije bit će prvo izdanje Festivala vina koje će se održati u galeriji Laurus u subotu i nedjelju (26. i 27. travnja), kao i četvrto izdanje Lovranskog dječjeg dana što će se odvijati u petak na gradskom trgu ispred crkve sv. Jurja. Program obilježavanja Dana općine jučer su u galeriji Laurus najavili organizatori manifestacije i predstavnici Općine, zamjenik načelnika Lovrana Branislav Petković, direktor općinske tvrtke »Stubica« Branko Stošić, voditelj galerije »Laurus« i prvog festivala Božidar Spasojević, predstavnica Društva Naša djeca Opatija – ogranak Lovran Ana Kola te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lovrana Mišo Škorić.


   Razigrani dječji grad



Lovranska galerija Laurus tijekom subote i nedjelje bit će otvorena od 11 do 21 sat, a dobra kapljica bit će ponuđena u kombinaciji s umjetnošću i izlaganjem triju autora. U nedjelju (od 11 do 13 sati) u centru Lovrana »pod marunom« UHBDR Lovran spravljat će u »veloj padeli« jelo i počastiti građane, čime će se okončati i program obilježavanja ovog blagdana.





Uz već otvorene izložbe, započeti Festival šparuga, sportska natjecanja i Uskrsni koncert, od srijede će se broj programa i manifestacija na području Lovrana intenzivirati. Tako danas u 16 sati započinje međunarodni boćarski turnir u organizaciji BK Lovran, dan kasnije položit će se vijenci na groblje, a u lovranskoj galeriji bit će predstavljena treća knjiga »Zbornik Lovranšćine«. U večernjim sati služit će se svečana sveta misa koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a u petak na Trgu slobode u organizaciji DND-a i Općinskog koordinacijskog odbora akcije »Gradovi/općine prijatelji djece« održat će se Lovranski dječji dan pod motom »Za dječja prava u dječjem razigranom gradu«. Lovranski dječji dan imat će i humanitarni karakter, a novac prikupljen od prodaje delicija lovranskih ugostitelja – donatora, te dječjih uradaka, donirat će se Dječjem vrtiću Lovran za obnovu igrališta. Istog dana u 19 sati u hotelu Excelsior na rasporedu je svečana sjednica Općinskog vijeća, a potom će dva dana vikenda biti u znaku prvog Festivala vina, na kojem će se okupiti 15 do 20 vinara i proizvođača autohtonih proizvoda iz Hrvatske.


   Za 40 kuna iće i piće


– Intencija je da ova manifestacija postane tradicionalna te se održava na Dan općine. Riječ je o nešto drugačijem festivalu vina, u kojem smo nastojali spojiti kulturu i plemenitu tekućinu u prostoru galerije Laurus. Namjera je organizacijom ovakve priredbe spojiti i ugostitelje s proizvođačima vina i autohtone hrane, a proizvođačima omogućiti lakši pristup tržištu – rekao je Stošić, a Spasojević dodao kako se radi o međunarodnom sajmu na koji stižu i vinari iz Bosne i Hercegovine, kako će biti zastupljena vina iz raznih dijelova Hrvatske, te kako je ulaz u galeriju tijekom trajanja sajma 40 kuna, što uključuje degustaciju vina i autohtonih proizvoda, kao i obrok sa šparugama u jednom od lovranskih ugostiteljskih objekata koji su se priključili Festivalu.