Bečki tjedan od 15. do 21. rujna

Beč i Opatija plešu jubilarni valcer

Davor Žic

Tijekom idućeg tjedna okupit će se politička, kulturna i gospodarska elita – početak je na terasi Milenija uz koncert sopranistice Marije Helinek, a finale uz Bečki bal pod kristalnim lusterima Kvarnera

OPATIJA » Tradicionalni Bečki tjedan u Opatiji ove godine, u razdoblju od 15. do 21. rujna doživjet će svoje jubilarno peto izdanje, a bogati program manifestacije predstavljen je jučer u uredu opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića. Bečki tjedan okuplja političku, gospodarsku i kulturnu elitu Beča i Opatije, a uz prezentaciju bečkih specijaliteta, slastica i kava, predstavlja i priliku za produbljivanje odnosa društvene i poslovne suradnje.     – Austrija je za nas jedno od najvažnijih tržišta na kojemu oduvijek imamo dobre rezultate, a njegujemo i odličnu poslovnu i kulturnu vezu između velikog Beča i male Opatije. Pa i naša najveća investicija koja je nedavno predstavljena javnosti, centar Riviera vrijedan 120 milijuna eura ima austrijske investitore na čelu, kao što je i jedan od naših najboljih hotelijera iz Austrije. Svima njima zajedničko je da vole i prepoznaju ovaj kraj, za koji često kažu da je Opatija bila »zimski vrt Beča«, kazao je opatijski gradonačelnik Dujmić.   

Dječja radionica u Bristolu




Ključnu ulogu u organizaciji Bečkog tjedna, čija je kulminacija Bečki bal u subotu 20. rujna, je austrijsko-hrvatski poduzetnik Andreas Madejski, koji predstavlja čvrstu sponu između dva grada.



Uz razna kulturna događanja, Bečki tjedan bit će i u znaku austrijske gastronomije, pa će se u hotelima Milenij, Bristol, Adriatic i Mozart moći kušati bečke slastice, kave i posebni meniji.


   – Zadovoljstvo nam je da se Bečki tjedan otvara na terasi hotela Milenij, a uključit ćemo se u ovu manifestaciju i posebnom ponudom. Naime, u kavanama Wagner i Continental nudit ćemo 18 vrsta kave karakterističnih za Beč, koje se odlikuju specifičnim načinom pripreme, kazao je Ivan Sarajlić iz Milenij hotela.





   – Ovo je peti Bečki tjedan u Opatiji, a otvorenje ćemo imati 15. rujna u 19 sati na terasi hotela Milenij, uz koncert slavne operne pjevačice iz Beča, sopranistice Marije Helinek, a ulaz je slobodan, kazao je Madejski. Program će se nastaviti u utorak, 16. rujna u 18 sati, svečanim otvorenjem izložbe »Royal Dreams – Glorious Future« u Umjetničkom paviljonu Juraja Šporera.


   – Opatija je jedina u Hrvatskoj partner nagradi Red Carpet Art Award iz Beča, koja njeguje iste vrijednosti kao i naša ustanova – okrenuta je mlađim autorima potiče njihovu vidljivost i kulturnu razmjenu. Prva faza je ova izložba, a druga će biti natječaj koji će biti raspisan krajem godine, upravo za opatijske autore, kazala je direktorica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić.     U srijedu, 17. rujna, u 18 sati, u hotelu Bristol održat će se dječja radionica »Beč za djecu« koja je prošle godine postigla velik uspjeh okupivši brojne mališane.     – Imamo voditeljicu koja govori hrvatski i njemački jezik, pa djeca mogu naučiti nekoliko riječi ili rečenica na njemačkom, a uz to nauče plesne korake valcera i dobro se zabave. Lani smo imali tridesetak djece, pa pozivamo sve roditelje da dovedu svoje mališane i priušte im lijep provod, jer na kraju imamo i jako dobre poklone za sve – kazao je Madejski.   

Besplatan koncert u Palaceu


U petak, 19. rujna na terasi hotela Palace održat će se koncert kvinteta »Original Wiener Strauss Capelle«, uz slobodan ulaz i početak u 19 sati, a vrhunac tjedna bit će veliki Bečki bal uz posebnu gošću sopranisticu Kristinu Kolar, u subotu 20. rujna u 20 sati u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Cijena ulaznice je 350 kuna ili 50 eura, a uključuje piće dobrodošlice, svečanu večeru, degustaciju bečkih vina, pjenušac i sacher tortu. Kako je kazao Madejski, velik broj ulaznica već je prodan, a ostatak se može kupiti preko Festivala Opatija ili agencije Kvarner Turistik. Kako su najavili predstavnici Lions Cluba Opatija, Bečki bal imat će i humanitarnu notu, jer će se prodajom ulaznica i organizacijom tombole prikupljati sredstva za djecu smještenu u Dječjem domu u Lovranu.


   – Naši donatori bili su vrlo široke ruke, osigurali smo nagrade vrednije od 40 tisuća kuna, a očekujemo da ćemo na tomboli prikupiti oko 20 tisuća kuna, kazao je predsjednik Lions Cluba Opatija Ladislav Miro Magjar.