Potrošači zasad mogu odahnuti

ODBIJENICA PO TREĆI PUT ‘Voda na Liburniji zasad ipak neće poskupjeti’

Marina Kirigin

Suvlasnici Liburnijskih voda, čelnici JLS-a, nisu prihvatili korekciju cijene pitke vode niti korekciju cijene kanalizacije



JURDANI Voda na Liburniji zasad neće poskupjeti! Članovi Skupštine Liburnijskih voda već treći puta odbili su povećati cijenu vodnih usluga. Suvlasnici Liburnijskih voda, čelnici JLS-a, nisu prihvatili korekciju cijene pitke vode niti korekciju cijene kanalizacije, a nova usluga koja je trebala biti ukalkulirana u račun vodnih usluga – stavka pročišćavanja otpadnih voda još neko vrijeme neće biti uključena u račun vodnih usluga. Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak rekao je kako je dogovoreno da za navedenu novu uslugu moraju napraviti novu kalkulaciju. Time je još jednom zaustavljeno značajno poskupljenje računa za vodu, koji su navodno trebali porasti i do 40 posto.


Brojne naknade


Razloge ovog predloženog poskupljenja, već prije Skupštine obrazložio je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak. Naveo je kako bi do poskupljenja trebalo doći zbog nove stavke u računu za vodne usluge, a koja se odnosi na pročišćavanje otpadnih voda, odnosno troškove rada pročišćivača u Ičićima kojim se koristi kompletan sustav, a koji je u funkciji već tri godine. Korisnici usluge tako bi u računu vodnih usluga imali »ugrađenu« vodu, odvodnju i tu novu stavku – pročišćavanje otpadnih voda. Objasnio je kako je novi način naplate potrebno uvesti jer sustav mora funkcionirati na način da sam sebe financira. Naveo je kako na formiranje cijene vodnih usluga u najvećoj mjeri utječu brojne naknade, odnosno da one čine više od 50 posto ukupne cijene koja se plaća za korištenje vodnih usluga, a troškovi rastu i zbog sve šireg sustava.


Lovran i Opatija


Podsjetimo, načelnik Lovrana Bojan Simonič tijekom prošlog tjedna izašao je u javnost s pričom o mogućem novom poskupljenju vode. Rekao je kako je u njihovu Općinu stigao zahtjev iz Liburnijskih voda d.o.o. kojim se predlaže povećanje cijene vode po kubiku s 23 na 30 kuna, međutim kako su oni odbili dati suglasnost na takav prijedlog. Načelnik Lovrana tada je rekao kako smatra da se pri određivanju novih cijena vodnih usluga nije vodilo računa o socijalnoj prihvatljivosti cijene, koju dodatno opterećuju naknade za zaštitu voda, korištenje voda i razvoj te PDV, te da bi Liburnijske vode trebale dodatno poraditi na smanjenju troškova, odnosno na racionalizaciji poslovanja, što u konačnici utječe i na formiranje cijene vodnih usluga. Nešto nakon njega i Grad Opatija se očitovao i rekao kako neće prihvatiti novo opterećenje za građane, odnosno kako neće dozvoliti novo poskupljenje.