Izgrađena Stinica, zaboravljena cesta

Novo trajektno pristanište za Rab vrijedno 40 milijuna kuna zjapi – prazno!

Darko Pajić

Sve je u Stinici završeno, i nije bilo jeftino. Izgrađena je nova trotračna cesta u dužini 2,3 kilometra i nova obala duga 90 metara, dvostruko veća nego u Jablancu, ali brodovi tamo ovog ljeta ne mogu pristati. Razlog? Nedostaje svega 200 metara spojne ceste zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa 



Ovoga ljeta turisti će se tradicionalno kupati u znoju čekajući u koloni na prilazu trajektnom pristaništu Jablanac, iako će se u Stinici, svega 1000 metara dalje, nalaziti sablasno prazan, novi, veći i moderniji trajektni pristan. 


Sve je u Stinici završeno. I nije bilo jeftino, jer je investirano oko 40 milijuna kuna. Tim novcima sagrađena je potpuno nova trotračna spojna cesta u dužini od 1.200 metara, rekonstruirana je i dionica u dužini od dodatnih 900 metara. Dovršena je obala duga 90 metara, duplo veća nego u Jablancu, koja zjapi prazna jer brodovi tamo ovog ljeta ne mogu pristati. Razlog je banalan i nevjerojatan. Cijeli posao nije gotov jer nedostaje svega 200 metara spojne ceste zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. 


Na prvi pogled je stvar bila obavijena velom misterije jer je kuloarima potekla priča da je tvrtka Velebit d.d., čiji je vlasnik tvrtka Coning Radimira Čačića, vlasnik sporne parcele koju navodno ne želi prodati ili ustupiti za potrebe gradnje ceste. Ispostavilo se da to uopće nije istina, iako je tvrtka Velebit doista vlasnik spornog zemljišta. No, krenimo redom. 




U pokušaju da provjerimo što se događa sa Stinicom, naša redakcija kontaktirala je ravnatelja Lučke uprave Senj Predraga Dešića, koji je potvrdio početnu informaciju kako je novo pristanište trebalo proraditi 1. srpnja, kao i da se to nije dogodilo upravo zbog nedostajućeg dijela ceste. 



 – Hrvatske ceste i vlasnik te čestice nisu pronašli zajednički jezik oko otkupa pa se provodi postupak izvlaštenja koji je dugotrajniji. Naravno da je šteta što pristanište nije u funkciji. Rapska plovidba nabavila je novi brod »Barbat« i on može pristati u Jablanac, ali dok je on vezan, tamo nema mjesta za drugi brod, koji zato mora čekati.


U Stinici ima mjesta za sve brodove istovremeno. Pristanište je završeno, mi bismo tamo trebali samo staviti vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, što je posao od nekoliko dana i obala bi se mogla koristiti, kazao je Dešić. 


* cijeli tekst pročitajte u nedjeljnom broju Novog lista, 10. srpnja 2011.