Utočište Kuterevo slavi okrugli rođendan

Mrnjo Brnjo i medvjedići ušli u »zrele desete«

Manja Kostelac Gomerčić

Velebitsko utočište za medvjede siročiće osnovano je prije deset godina, što je razlog za slavlje cijelog Kutereva uz niz svečanosti na rasporedu od četvrtka do subote



Punih deset dinamičnih, neobičnih godina proteklo je od osnivanja Velebitskog utočišta za male medvjede siročiće u Kuterevu. U životinjskom svijetu deset je godina u pravilu zrelo doba života, a u životu jednog utočišta ipak su tek početak, doduše nimalo lak ni jednostavan, ni bezbolan, ni predvidiv, ali početak jedne prekrasne priče koja je svoje bogatstvo tek počela odmatati.


Velik je to razlog za slavlje cijelog Kutereva, stanovnika s iskustvom suživota medvjeda i ljudi, ali i iskustvom kako ostati isti i čisti kao dio projekta nesagledivih razmjera. Slavit će i brojni podupiratelji ideje utočišta za medvjede i ljude, brojni volonteri koji su se učili (su)životu u Kuterevu.  

Vatra i krijes


 


Sadašnja ekipa Utočišta, predvođena karizmatičnim voditeljem Ivanom Crnkovićem Pavenkom i koordinatoricom volonterske postaje Helenom Poučki, pripremila je zanimljiv trodnevni program kojim će obilježiti prvih 10 godina postojanja.




U četvrtak, 21. lipnja u 19 sati počinje volontersko druženje uz vatru i krijes s ljetnog solsticija, a fešta se u petak nastavlja raznim događanjima nazvanima »petak u pet popodne«. Tom će prigodom biti predstavljen i novi iskorak Utočišta, a radi se o solarnom sustavu za grijanje vode u volonterskoj postaji.


Predviđeno je i obraćanje gostiju i domaćina, gradonačelnika Otočca, predstavnika Kutereva, utočišta i volontera. Kod volonterske postaje bit će postavljena izložba fotografija i novinskih članaka o utočištu i volonterima tijekom »prvih 10 godina«. Slavlje završava u subotu feštom na Kopija.   

Zaštita divljih zvijeri


 


Zamisao o utočištu za medvjede počela je obrise dobivati još 2000. godine kada su se našli hrvatski stručnjaci za zvijeri i agilni predstavnici mještana Kutereva na sličnoj ideji nosilji o zaštiti populacije divljih zvijeri i održivom razvoju turizma na Velebitu.


Ta početna zamisao s vremenom se realizirala kao utočište za medvjeđu siročad u Kuterevu koje je, nije previše reći, postiglo planetarnu popularnost. Od prvog medvjedića Mrnje Brnje pa preko svih kasnijih medvjeđih stanara utočišta, novinski stupci nemilice su se punili toplim pričama o slatkim medvjedićima, nesebičnim volonterima, tolerantnim mještanima i brojnim blagonaklonim posjetiteljima.


 Danas utočište izgleda puno drugačije nego prije 10 godina, ali je ostalo podjednako skromno, po mjeri čovjeka i zvijeri, bez plaćanja ceha civilizacijskom konzumerizmu. 


 Na slavlje su pozvani svi prijatelji Kuterevo-medvjeda, a moto pozivnice sve govori: »Čast ljudima – hvala selu i šumi«.