Nema gužve u uljarama

Maslinova muha upropastila urod

Mladen Trinajstić

Maslinama nije pogodovala ni kišna godina, jer se plod vrlo brzo kvari. Zato je važno masline pobrati što brže i odmah dovesti na preradu, kaže voditelj uljare Miljenko Parčić



PUNAT Iako će prema svemu sudeći (i) ova maslinarska godina biti jednom od onih koje uzgajivačima te mediteranske poljoprivredne kulture neće donijeti previše posla, u najvećoj je otočnoj uljari sve spremno za početak još jedne berbe odnosno »meljavu« koja je neizbježno prati.


Moderno i sofisticirano postrojenje tvrtke »Kvarner Punat Trgovina« pod čijim okriljem djeluje puntarski maslinarsko-prerađivački centar pripravno iščekuje dolazak prvih maslinara koji, sudeći po informacijama koje nam je prenio voditelj spomenute otočne uljare Miljenko Parčić, niti ovo jeseni ondje, nažalost, neće stvarati preveliku gužvu.



Cijene prerade su ostale nepromijenjene, dakle 150 kuna za preradu 100 kg maslina, doznali smo u puntarskoj uljari. Po običaju, preradu je moguće platiti i u ulju i to sa dva kilograma ulja na 100 kila prerađenog ploda.





Zbog izrazito lošeg uroda maslina, ove godine ovdje nećemo vršiti predbilježbe za meljavu jer za taj u nas inače uobičajeni postupak, procijenjujemo, ove godine jednostavno nema potrebe, objašnjava nam Parčić od kojeg smo doznali i kako mu »terenska saznanja« ukazuju da su otočni nasadi maslina ove godine izuzetno pogođeni napadima maslinove muhe.


Masline su oštećene pa se uz izuzetno loše i kišno odnosno vlažno vrijeme, kakvo je obilježilo veći dio proteklih mjeseci, plod vrlo brzo kvari. U tim i takvim okolnostima još će bitnije biti da maslinari, ono malo ploda što budu ubrali, čim brže dovezu u uljaru na preradu, a sve kako bi u najvećoj mogućoj mjeri očuvali kvalitetu maslinovog ulja kojeg ni ovog puta, već drugu godinu zaredom, neće biti baš previše.


Puntarska uljara otvorila je otočnim maslinarima svoja vrata prije nekoliko dana, a rukovoditelj maslinarstva u Kvarner Punat Trgovini kaže da će ostati otvorenom i pripravnom dokle god bude potrebe. Radit ćemo svakodnevno, od 7 do 19 sati, a nedjeljom od 17 do 19 sati, kaže Parčić pozivajući da se, upravo zbog izostanka vođenja liste predbilježbi za meljavu, berači prije dovoza svojih maslina najave pozivom na telefonski broj uljare 051/654-230. Na tom će broju maslinari moći dobiti i sve ostale informacije vezane uz organizaciju meljeve, zaključio je Parčić pozivajući otočane da čim brže odrade svoje beračke zadaće, posebice stoga što je izvjesno da nastavak čekanja preostalim maslinama više neće i ne može donijeti ništa dobroga, niti korisnoga.