Prošetali mali i veliki karnevalisti

MAŠKARANI BOOM U CRIKVENICI Ki će nan ča, ča će nan ki – svoji smo na svomu!

Sandy Uran

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Crikvenicom se danas razlila rijeka maškara. U dječjoj karnevalskoj povorci dvanaest, a u Velikoj trideset i četiri skupine pristigle iz zemlje i inozemstva. Gledatelji su uživali u maštovitim kreacijama malih i velikih karnevalista



Maškare, ča moru maškare…, glasi jedna od najpopularnijh melodija karnevalista. I doista, na Dječjoj i velikoj maškaranoj povorci, u organizaciji Turističke zajednice Crikvenica, bilo je umaskiranih grupa iz ovoga kraja, ali i iz cijele Hrvatske te Slovenije, koje su pokazale da su jače i od vjetra i od kiše.


U kasnim jutarnjim satima s kraja plaže, nadomak hotela Miramare, put centra grada krenula je mala maškarana povorka. Na maškaranoj promenadi u ulozi male crikveničke svite bili su Meštar Crikvenice Damir Benić i direktorica Turističke zajednice Marijana Biondić, te meštar Toni u pratnji ovogodišnje kraljice karnevala Nikol Marelja Bošnjak.


Dvanaest maškaranih grupa predvodili su Udruga za očuvanje narodnih običaja »Duga« i Mažoretkinje grada Crikvenice, mlađa skupina. Voditelj programa bio je Gracian Čop i »čarobnica« Katarina.




Bilo je tu nadasve zanimljivih maski od princeza, do ronioca, Indijanaca, jagoda, mornara, španjolki, snjegovića, gusara, a poveću pažnju publike koje je bilo u većem broju privukli su Grobnički dondolaši i Halubajski zvončari.


Velika povorka / Foto V. Karuza


Velika povorka / Foto V. Karuza



Velika maškarana povorka krenula je uoči kiše, no maškare su bile jače i povorku odradili najbolje što su mogle. Za dobro raspoloženje potrudio se uvijek vrckavi Josip Krmpotić i kolega Gracian Čop.


A bogme, svima je i publici i karnevalistima trebala moralna podrška s obzirom na kišne oblake. Ipak, u prvom dijelu Velike povorke u kojoj je sudjelovala već spomenuta svita, najbolje su se zabavili Pehlinarski Feštari i Etnografsko društvo Ježevka – Ptuj kurenti iz Slovenije, koji su se zdušno potrudili da zabave ženski dio publike.


Bilo je tu maškaranih grupa iz cijele Hrvatske, a pažnju su kao što to inače biva privukli Žejanski zvončari, Grobnički dondolaši i Halubajski zvončari. Crikvenicom su u velikoj povorci prošetale tridesetdesetčetri skupine. Najavljeno ih je bilo trideset i pet, no ovoga puta Čočmani su zakasnili na »Čočman Express«. Pljusak, nažalost nije zakasnio.