Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Posljedice novog Zakona o lovstvu

MANJI PRIHODI Županija više neće isplaćivati poticaje za alohtonu divljač

Ilustracija / NL arhiva
Ilustracija / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 16:21 2018-12-20T16:21:45+01:00

"Imat ćemo i veće ovlasti i više posla, a manje financijskih sredstava", rekla je resorna pročelnica Melita Raukar. Županija je do sada od lovozakupnina prihodovala milijun i petsto tisuća kuna godišnje, a prema novom zakonu se očekuje za dvije trećine manji prihod, odnosno oko 500 tisuća kuna - stoga se i morala donijeti ova odluka da se izvan snage stavi županijska odluka za isplatu poticaja za izlov divljih svinja, jelena, čagljeva i medvjeda na kvarnerskim otocima

RIJEKA Primorsko-goranska županija neće više isplaćivati poticaje za izlov alohtone, nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima, odlučili su vijećnici Županijska skupština na zadnjoj sjednici u ovoj godini.

Naime, prema novom Zakonu o lovstvu, koji je u studenom stupio na snagu, mijenjaju se županijske ovlasti.

Prema tom novom rješenju, Županija će i dalje davati u zakup zajednička lovišta, ali će odluku o tome donostiti župan. Novi Zakon o lovstvu na snagu je stupio 17. studenog, a izvršna vlast će propisivati i mjere zaštite od šteta od divljači na lovištima. Također, županijama su znatno smanjena i sredstva koja dobivaju po osnovi lovozakupnina.

"Imat ćemo i veće ovlasti i više posla, a manje financijskih sredstava", rekla je resorna pročelnica Melita Raukar. Županija je do sada od lovozakupnina prihodovala milijun i petsto tisuća kuna godišnje, a prema novom zakonu se očekuje za dvije trećine manji prihod, odnosno oko 500 tisuća kuna - stoga se i morala donijeti ova odluka da se izvan snage stavi županijska odluka za isplatu poticaja za izlov divljih svinja, jelena, čagljeva i medvjeda na kvarnerskim otocima.

"Poticaji su iznosili 200 kuna po grlu divlje svinje ili jelena lopatara, tisuću za čaglja a čak tri tisuće kuna za medvjeda. Nažalost, prihodi su smanjeni i morat ćemo preispitati neke druge mjere", rekla je Raukar.

Također, Hrvatski lovački savez dogovorio je sklapanje zajedničke police osiguranja od šteta naleta divljači na vozila, a što se tiče šteta na poljoprivrednim površinama, sami vlasnici trebaju poduzeti određene mjere kako bi spriječili nastanak štete, rečeno je.

Dinko Beaković (HDZ) istaknuo je kako se klub HDZ-a ne može složiti s prijedlogom odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta Veli Lošinj, jer smatra kako lovačka društva moraju podnijeti detaljne izvještaje s informacijama o prihodima te broju odstrijeljene divljači.

S druge strane, Željko Lambaša (SDP) naglasio je kako prijedlog odluke o produljenju ugovora Lovačkom društvu „Vepar“ Njivice o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta Veli Lošinj treba podržati.

Pročelnica Melita Raukar odgovorila je Beakoviću: „Do kolovoza ove godine izlovljeno je 19 divljih svinja i 11 jelena lopatara. Radi se o malom lovištu na južnom dijelu otoka,“ kazala je, te naglasila da Skupština mora donijeti odluku 90 dana prije isteka roka, odnosno 31. ožujka iduće godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.