Posljedice novog Zakona o lovstvu

MANJI PRIHODI Županija više neće isplaćivati poticaje za alohtonu divljač

Tihana Tomičić

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

"Imat ćemo i veće ovlasti i više posla, a manje financijskih sredstava", rekla je resorna pročelnica Melita Raukar. Županija je do sada od lovozakupnina prihodovala milijun i petsto tisuća kuna godišnje, a prema novom zakonu se očekuje za dvije trećine manji prihod, odnosno oko 500 tisuća kuna - stoga se i morala donijeti ova odluka da se izvan snage stavi županijska odluka za isplatu poticaja za izlov divljih svinja, jelena, čagljeva i medvjeda na kvarnerskim otocima



RIJEKA Primorsko-goranska županija neće više isplaćivati poticaje za izlov alohtone, nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima, odlučili su vijećnici Županijska skupština na zadnjoj sjednici u ovoj godini.


Naime, prema novom Zakonu o lovstvu, koji je u studenom stupio na snagu, mijenjaju se županijske ovlasti.


Prema tom novom rješenju, Županija će i dalje davati u zakup zajednička lovišta, ali će odluku o tome donostiti župan. Novi Zakon o lovstvu na snagu je stupio 17. studenog, a izvršna vlast će propisivati i mjere zaštite od šteta od divljači na lovištima. Također, županijama su znatno smanjena i sredstva koja dobivaju po osnovi lovozakupnina.




“Imat ćemo i veće ovlasti i više posla, a manje financijskih sredstava”, rekla je resorna pročelnica Melita Raukar. Županija je do sada od lovozakupnina prihodovala milijun i petsto tisuća kuna godišnje, a prema novom zakonu se očekuje za dvije trećine manji prihod, odnosno oko 500 tisuća kuna – stoga se i morala donijeti ova odluka da se izvan snage stavi županijska odluka za isplatu poticaja za izlov divljih svinja, jelena, čagljeva i medvjeda na kvarnerskim otocima.


“Poticaji su iznosili 200 kuna po grlu divlje svinje ili jelena lopatara, tisuću za čaglja a čak tri tisuće kuna za medvjeda. Nažalost, prihodi su smanjeni i morat ćemo preispitati neke druge mjere”, rekla je Raukar.


Također, Hrvatski lovački savez dogovorio je sklapanje zajedničke police osiguranja od šteta naleta divljači na vozila, a što se tiče šteta na poljoprivrednim površinama, sami vlasnici trebaju poduzeti određene mjere kako bi spriječili nastanak štete, rečeno je.


Dinko Beaković (HDZ) istaknuo je kako se klub HDZ-a ne može složiti s prijedlogom odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta Veli Lošinj, jer smatra kako lovačka društva moraju podnijeti detaljne izvještaje s informacijama o prihodima te broju odstrijeljene divljači.


S druge strane, Željko Lambaša (SDP) naglasio je kako prijedlog odluke o produljenju ugovora Lovačkom društvu „Vepar“ Njivice o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta Veli Lošinj treba podržati.


Pročelnica Melita Raukar odgovorila je Beakoviću: „Do kolovoza ove godine izlovljeno je 19 divljih svinja i 11 jelena lopatara. Radi se o malom lovištu na južnom dijelu otoka,“ kazala je, te naglasila da Skupština mora donijeti odluku 90 dana prije isteka roka, odnosno 31. ožujka iduće godine.