Predavanje o prevenciji karcinoma

Termografija je bezopasna, a može spasiti živote

Ana Prpić Rogić

Termografija je potpuno bezopasna metoda, koja se bazira na otkrivanju povišene temperature iznad mjesta patološkog zbivanja u dojci. Prikladna je za sve dobne skupine, može se primjenjivati i kod implantata, kod operiranih žena i kod vrlo mladih žena te za praćenje određenih stanja liječenja



SENJ » U senjskoj knjižnici održano je predavanje pod nazivom »Termografija – najbolja preventivna dijagnostika karcinoma dojki« koje je organizirala Senjska liga protiv raka u suradnji s Gradskom knjižnicom Senj. Predavanje su održali gosti iz Zagreba – dr. sc. Svetlana Antonini, spec. radiologije i dr. sc. Darko Kolarić, viši znanstveni savjetnik na Institutu »Ruđer Bošković«. 


  – O raku dojke treba pričati da bi se žene mobilizirale i potaknule na preventivne preglede. Rano otkrivanje raka dojke osigurava vrlo visoko preživljenje velikom broju žena. Termografska pretraga je preventivna pretraga kojom se može otkriti ne samo rak dojke već i neke promjene na dojkama koje su se pokazale u velikoj mjeri izlječive. Termografija je potpuno bezopasna metoda, koja se bazira na otkrivanju povišene temperature iznad mjesta patološkog zbivanja u dojci. Prikladna je za sve dobne skupine, može se primjenjivati i kod implantata, kod operiranih žena i kod vrlo mladih žena te za praćenje određenih stanja liječenja, a da se ni na jedan način ne naruši zdravlje žena. Spada u zelene tehnologije i novija je metoda u Hrvatskoj, a tvrtka »Mednet« iz Zagreba koristi je od 2009. godine u suradnji sa zagrebačkom Klinikom za tumore, rekla je Antonini. 


  Korisno i interesantno predavanje privuklo je u knjižnicu velik broj Senjkinja, koje su se i nakon predavanja zadržale u informativnom razgovoru s predavačima i predsjednicom Senjske lige protiv raka dr. stom.Vinkom Tomljanović. (A. PRPIĆ ROGIĆ)