Teškom mehanizacijom u nacionalni park

Radovi u kanjonu Korane: devastiranjem sedrenih barijera u NP Plitvička jezera uništeno sedam malih jezera

Hina

Ekspertni tim je na potezu od jednog kilometra u gornjem dijelu kanjona rijeke Korane (od 3. Koranskog slapa do Sastavaka), a u području stroge zaštite, pregledom zabilježio i detaljno snimio 24 prokopa na sedrenim barijerama. Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima



PLITVICE Hrvatsko geološko društvo priopćilo je da je u kanjonu Korane u Nacionalnom parku Plitvička jezera došlo do devastacije sedrenih barijera, a ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy, Hini je potvrdila kako je u dogovoru s njezinim pomoćnikom Goranom Hefferom, inspekcija zaštite prirode izašla na teren i obavila nadzor. 


Nadzorom dokumentacije i razgovorom s djelatnicima NP Plitvička jezera inspekcija zaštite prirode 8. i 9. veljače 2012. utvrdila je da su određene zahvate u Nacionalnom parku obavljali djelatnici NP-a po nalogu stručne voditeljice parka Antonije Dujmović, izjavio je Hini pomoćnik ministrice Heffer. Zbog snijega inspekcija nije mogla obaviti nadzor terena te će ga obaviti kad vremenski uvjeti to budu dopustili, dodao je.  


»Potreba za obavljanjem terenskog nadzora postoji na temelju izvješća o devastaciji sedrenih barijera, koje je krajem siječnja Ministarstvu dostavilo Hrvatsko geološko društvo. Na temelju toga je u Nacionalni park Plitvička jezera upućena inspekcija. Na temelju tih materijala koji se sastoje od opširnog opisa i brojnih fotografija, može se zaključiti da su izvedeni građevinski radovi uz primjenu mehanizacije, probile su se sedrene barijere na više mjesta, pri čemu su pojedini dijelovi jezera dovedeni do razine isušenja, a u pojedinim dijelovima jezera uspostavljen je vodotok koji prethodno nije postojao«, rekao je Heffer.   Ocijenio je kako je riječ o ozbiljnom slučaju, te da je u procesu utvrđivanje svih činjenica. 




Heffer je podsjetio kako je anonimna prijava o devastaciji u NP Plitvička jezera upućena u studenom 2011. u inspekciju zaštite prirode koja je tada bila u sastavu Ministarstva kulture.  Inspekcija je zatražila očitovanje stručnih službi Javne ustanove NP Plitvička jezera u vezi s navedenim zahvatima, no do preuzimanja ministarstva od nove vlasti i preustroja inspekcije zaštite prirode nije stiglo nikakvo očitovanje ni izvješće o radovima u tom nacionalnom parku, rekao je Heffer. 


»Očekuje se da će se po završetku cjelovitog inspekcijskog nadzora dobiti stvarni uvid u to radi li se o vrlo teškoj devastaciji geološke baštine Republike Hrvatske«, dodao je Heffer.  


Stručna voditeljica Nacionalnog parka Plitvička jezera, Antonija Dujmović, Hini je izjavila kako u Nacionalnom parku nije učinjena nikakva devastacija i da obnavljaju stazu koja je napravljena 1931. po projektu ing. Ante Premužića. »Nije napravljeno ništa da bi se tako grubo moglo reći da se radi o devastaciji«, naglasila je Dujmović. 


Stručno povjerenstvo Hrvatskog geološkog društva – prof. dr. Bruno Tomljenović, prof. Anđelko Novosel te predsjednica društva prof. dr. Jasenka Sremac u priopćenju, pak ocjenjuje kako je »prokopavanjem sedrenih barijera stvaranih tijekom posljednjih stotinu godina teško narušen i izmijenjen hidrološki sustav, tj. trajno je uništen prirodni jezerski sustav u području stroge zaštite NP Plitvička jezera«. Zaključuju da je time prouzročena i ozbiljna devastacija prirodne baštine Republike Hrvatske.


Hrvatsko geološko društvo u priopćenju također navodi da su kao strukovna udruga koja niz godina skrbi o geološkoj baštini na području Republike Hrvatske, nakon dojave o devastaciji sedrenih barijera i isušivanju jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera krajem 2011. imenovali ekspertni tim.


»Obilaskom terena ekspertni tim je na potezu od jednog kilometra u gornjem dijelu kanjona rijeke Korane (od 3. Koranskog slapa do Sastavaka), a u području stroge zaštite, pregledom zabilježio i detaljno snimio 24 prokopa na sedrenim barijerama. Na 17 mjesta oštećenja sedrenih barijera uzrokovala su trajna sniženja razine vode u manjim jezerima. Opsežnim prokopavanjem sedrenih barijera na sedam mjesta nepovratno je uništeno i trajno isušeno sedam mladih jezera na ukupnoj dužini od 800 metara. Time je do tada postojeći jezerski sustav nepovratno pretvoren u površinsku tekućicu. Na dva mjesta uočena su dodatna otkopavanja sedrenog materijala koji je korišten kao nasip na novoj stazi«, ističe Hrvatsko geološko društvo. Dokumentacija o tome čuva se u arhivi Društva, dodaje se u priopćenju.


Prof. Anđelko Novosel u izjavi Hini rekao je kako pretpostavlja da je Uprava NP-a prekopavanjem sedrenih barijera htjela sniziti razinu vode da bi mogli napraviti stazu.


Hrvatsko geološko društvo navodi kako Plitvička jezera predstavljaju jedinstveni krški fenomen upravo radi rasta sedrenih barijera i ujezeravanja površinskog vodotoka. Zbog toga su proglašena Nacionalnim parkom 1949. godine i 1959. godine svrstana na listu svjetske baštine UNESCO-a.