Otkrivanje tajni dubina

Počinje ekspedicija “Lukina jama 2011.”

Dorotea Prpić

 Lukina jama je najdublja hrvatska jama te jedna od dvadeset najdubljih jama na svijetu



SENJ/KRASNO Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Speleološki odsjek planinarskog društva Sveučilišta Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit organiziraju dvotjednu speleološku ekspediciju »Lukina jama 2011«.


Ekspedicija počinje ovu subotu i nastavak je speleoloških istraživanja započetih prošle godine, a koja su dala odlične rezultate.


Prošlogodišnji speleološki uron na samo dno jame, dosegnuta nova dubina preko 1.400 m i brojni drugi znanstveni rezultati prepoznati su i od predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića pa se ovogodišnja speleološka ekspedicija održava pod njegovim pokroviteljstvom. 




 Lukina jama je najdublja hrvatska jama te jedna od dvadeset najdubljih jama na svijetu.


Istraživana je 1993., 1994. i 1995. godine i tada je postignuta dubina bila 1.392 metra. Nova generacija hrvatskih speleologa istraživala je jamu 2010. godine kad je napravljen četrdesetmetarski uron na dnu jame, napravljen novi nacrt, otkriveni novi dijelovi i izvršena brojna biospeleološka, hidrogeološka i fizikalno-kemijska mjerenja.


Uz organizatore, ekspediciju potpomažu i sponzori, među kojima i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinancira projekt istraživanja dubokih jama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u 2011. i 2012. godini. Vođa ekspedicije »Lukina jama 2011.« je Luka Mudronja, a sudjelovat će stotinjak speleologa iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Slovačke i SAD-a.