Cesta za novi razvoj

Počeli radovi druge faze projekta gospodarske zone: Udbina će uvoziti radnike

Marin Smolčić

Uz sufinanciranje EU gradi se prometna i komunalna infrastruktura vrijednosti 780.000 eura. Šest tvrtki u gospodarskoj zoni zapošljava stotinjak ljudi, a plan je za nekoliko godina zaposliti još 250 do 300 radnika



UDBINA Konferencijom za novinare i obilaskom gradilišta označen je početak radova na drugoj fazi Projekta gospodarske zone Podudbina-Buljme radnog naslova »Cesta za novi razvoj« ukupne vrijednosti 777.795 eura. Kako je rekao načelnik Općine Udbina Ivan Pešut ovaj projekt sufinancira EU, a u končanici će uz postojeće resurse ova općina biti primorana »uvoziti« radnike. 


   – S tvrtkom »Mežnar« iz Duge Rese potpisali smo ugovor o izgradnji prometne i komunalne infrastrukture vrijedan 3.89 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti okončani do 16. lipnja 2013. godine. U projekt su uključene i lokalne snage: HEP-Elektro-Lika Gospić koji će izgraditi novu trafostanicu i Županijske ceste koje će graditi novu pristupnu cestu, pri čemu će biti utrošeno oko milijun kuna. Istodobno tražimo investitore i već sada se čini da smo na dobrom putu. U prvoj fazi ove zone već sada rade tri velika proizvođača i tri manja pogona, a ukupno zapošljavaju stotinu radnika. Cilj nam je zaposliti nove ljude i projekt koji danas počinjemo realizirati trebao bi u prvo vrijeme značiti najmanje 60 novih radnih mjesta. Uz postojeću dinamiku u narednih pet godina nam je cilj u Gospodarskoj zoni naći posao za 250-300 radnika, rekao je načelnik Pešut. 


   Viši savjetnik za investicije Zlatko Brkić pojasnio je kako će u ovoj fazi izgradnje gospodarske zone biti stvoreni uvjeti za daljnja ulaganja investitora, a istodobno se obavlja i edukacija djelatnika koji će preuzeti upravljanje gospodarskom zonom. Obilaskom terena novinari su mogli vidjeti tehniku i radnike koji su započeli s iskapanjem terena gdje će uskoro biti postavljena kanalizacijska i vodovodna infrastruktura. Načelnik Pešut je istaknuo kako za ovaj novi korak uređenja Gospodarske zone već postoje konkretni, ali i mnogi potencijalni investitori. 





U Općini Udbina nemamo toliko radno sposobnih ljudi, ali smo s Ličko-senjskom županijom, HZZ-om Gospić, općinama Korenica, Donji Lapac i Gračac postigli dogovore kako riješiti i taj problem, pri čemu će Općina Udbina nastojati izgraditi i novo stambeno naselje, kaže Pešut.



   – Na ovom području će se izgraditi velika benzinska crpka, zatim sve popratne uslužne djelatnosti koje trebaju na takvom mjestu. Ova je lokacija uz samu državnu cestu D-1 i bit će zapravo veliko odmorište za kamione i tegljače, dakle imat će uvjete koje ne postoje na potezu od Gračaca do Korenice. Osim što je zona smještena uz samu cestu D-1, ovdje postoje uvjeti za parking velikog broja vozila svih vrsta i nosivosti, kazao je načelnik Pešut. Na presici su sudjelovali i Danica Prica, pročelnica Jedinstvenog općinskog odjela i Andrija Brkljačić, savjetnik Ličke razvojne agencije (LIRA-e). Na prostoru ove općine trenutno radi oko 500 radnika i odavno su iscrpljene sve mogućnosti zapošljavanja lokalnog stanovništva. Tako su svoj novi dom ovdje već našli mnogi građani Gospića, Korenice i Gračaca. Općina je mnogima izašla u susret i ponudila im stanove na korištenje, a u nastavku ove pozitivne priče ostaju planovi o izgradnji novog naselja u Udbini.