Krajnja mjera

Plitvice unatoč devastaciji teško mogu biti izbrisane s UNESCO-ve liste prirodne baštine

Damir Kundić

Uklanjanje lokaliteta s Liste svjetske baštine krajnja je mjera, koja se provodi tek ako niti jedna od prethodnih preporuka nije učinjena. Takav slučaj sa svjetskom prirodnom baštinom dogodio se samo jednom 2007. godine, kada je Rezervat orixa u Omanu izbrisan s liste, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša



    U Ministarstvu zaštite okoliša kažu kako je inspekcijski nadzor još uvijek u tijeku, te kako će se tek nakon njega dati ocjena razmjera šteta. Hrvatsko geološko društvo, podsjetimo, tvrdi da su u gornjem toku Korane napravljena 24 prokopa na sedri, zbog čega je potpuno isušeno sedam mladih jezera. 


    – Smisao Konvencije o zaštiti svjetske baštine je prvenstveno osiguravanje zaštite jedinstvenih svjetskih lokaliteta. Stoga se u slučaju njihova ugrožavanja najprije poduzimaju sve potrebne mjere, kako bi se spriječila daljnja devastacija. Centar za svjetsku baštinu prije svega će ukazati na eventualne pogreške u upravljanju lokalitetom te tražiti od zemlje članice poduzimanje potrebnih aktivnosti – navode u Ministarstvu, dodajući da daljnja mjera, u slučaju iznimne zabrinutosti, može biti stavljanje Plitvica na Listu ugrožene svjetske baštine, kao što je to s Nacionalnim parkom bio slučaj tijekom rata. 


    – Uklanjanje lokaliteta s Liste svjetske baštine krajnja je mjera, koja se provodi tek ako niti jedna od prethodnih preporuka nije učinjena. Takav slučaj sa svjetskom prirodnom baštinom dogodio se samo jednom 2007. godine, kada je Rezervat orixa u Omanu izbrisan s liste – dodaju u Ministarstvu zaštite okoliša.