Matica hrvatska Senj

Lobačevov strip “Čuvaj se senjske ruke” na hrvatskom jeziku

Dorotea Prpić

 Roman Augusta Šenoe »Čuvaj se senjske ruke« rekorder je po broju svojih stripskih adaptacija. Od naših autora prvi ga je u medij stripa prenio Albert Kinert, pa tandem Norbert Neugebauer i Andrija Maurović, dok je treće djelo adaptacija Mladena Trnskoga



SENJ U organizaciji Matice hrvatske – ogranka Senj u senjskom Domu kulture predstavljen je strip »Čuvaj se senjske ruke«. Kako je u ime Matice istaknuo dr. Ante Žarkov ovime Matica daje i svoj doprinos u proslavi Dana Grada, ali istovremeno nastavlja i svoju tradicionalnu i prepoznatljivu izdavačku djelatnost. 


Autor knjige – stripa kojem je osnova Šenoin roman »Čuvaj se senjske ruke« je Jurij Pavlović Lobačev, a uz domaćeg strip majstora i karikaturistu Božidara Vukelića – Bobu koji je i jedan od recenzenata, strip je predstavio i Veljko Krulčić iz izdavačke kuće Vedis d.o.o. iz Zagreba koja je uz Maticu Hrvatsku ogranak Senj suizdavač stripa. Kako se među ostalim moglo čuti roman Augusta Šenoe »Čuvaj se senjske ruke« rekorder je po broju svojih stripskih adaptacija. Od naših autora prvi ga je u medij stripa prenio Albert Kinert, pa tandem Norbert Neugebauer i Andrija Maurović, dok je treće djelo adaptacija Mladena Trnskoga. 


U Šenoinu djelu inspiraciju su našla i dva srpska stripaša (Filipović i Veselinović), ali i jedan ruski likovni umjetnik – Jurij Pavlović Lobačev (1909.-2002.), čiji se strip upravo ovim izdanjem sada prvi put objavljuje i na hrvatskom jeziku. 




Lobačev se svojedobno za ovaj strip odlučio zato što je za predložak imao dobru literaturu, ali i stoga što Šenoin roman iskazuje vječite vrijednosti: borbu za slobodu i protiv tiranije, prijateljstvo, poštenje, ljubav… 


Uz Veljka Krulčića urednik izdanja je i predsjednik Matice hrvatske Senj Mislav Bilović, likovnu i tehničku opremu ove knjige tvrdog uveza sa 56 stranica potpisuje Branko Gredelj, njeno tiskanje financijski je pomogao i Grad Senj, a predstavljanje knjige-stripa uveličala je i pjesma ženske klape Senjkinje pod vodstvom prof. Štefice Bilović.