Senj a ne Rio

Kakav šušur: 40. ljetni karneval u Senju

Dorotea Prpić

Više od dvije tisuće maškara prodefiliralo je pred više od 12 tisuća posjetitelja



SENJ Čitav Senj od sinoć predvečer do današnjih ranih jutarnjih sati bio je na nogama, a karnevalski ugođaj inficirao je doslovno sve koji su se u gradu zatekli. Drevni grad pod Nehajem samo je još jednom pokazao i dokazao da s pravom nosi naslov nacionalne prijestolnice ljetnog karnevalskog ludovanja i sudeći prema sinoć viđenom teško da će ga u tome skoro itko prestići.


Završnica 40. Međunarodnog ljetnog karnevala počela je defileom velike dvosatne karnevalske povorke u kojoj je bilo više od 50 maškaranih skupina i dvije tisuće maškara, a pratilo ju je više od 12 tisuća domaćih i stranih posjetitelja od kojih su brojni u grad »potegnuli« samo radi senjskog karnevalskog šušura.


Uz brojne senjske maškarane skupine u povorci su već tradicionalno bile i maškarane skupine iz Zameta, Bakarca, Čavala, Drage, Stare Gradiške, Kraljevice, Hreljina, Jastrebarskog, Križišća, Fužina, Drivenika, Kukuljanova, Šmrike, Grobnika, Rijeke, Novog Vinodolskog, Škrljeva, Studene, Viškova, Kostrene, Šibenika, Sv.Kuzma…, a predvodili su ju meštar karnevala Damir Tomljanović-Feralić, gradonačelnik Darko Nekić i njegov zamjenik Miroslav Prpić.





Bili su tu u su i Ivan Prpić, predsjednik Hrvatske udruge karnevalista i Karnevalskog odbora Grada Senja, Josip Silov, dužnosnik u Europskom udruženju karnevalskih gradova i Zvonko Križaj predsjednik FECC-a Slovenije, te meštar Riječkog karnevala Toni sa kraljicom Ines Martinić, senjska Gradska glazba i djevojke sa zastavama Senjskog karnevala i Europskog udruženja karnevalskih gradova. Uz njih velika torta kojom senjske maškare i maškarana udruga Raganj karnevalu čestitaju 40. rođendan.


Impresivno šarenilo boja pratila je muzika, pjesma, zvukovi iz megafona, zviždaljke, bubnjevi, brujanje brojnih alegorijskih kola, svjetlost baklji i pljesak publike koja dlanove nije štedjela. Od silne grmljavine i veselja tresle su se valjda i stare gradske zidine u čiju jezgru se je nakon završetka povorke slila rijeka maškara i posjetitelja i uz ples i pjesmu nastavila ludovati cijelu noć.