Lički robot čuda radi

Brvnare by Macola: od trupca do kuće u samo jednom danu

Mladen Kukina



Cijene će biti pristupačne, jer vodimo akciju da svaki građanin Hrvatske, koji u planu ima gradnju kuće ili kupovinu stana, ima eko-kuću. Naravno to vrijedi samo za naše ljude, stranci će plaćati tržišne cijene. Napominjem da su to najjeftinije kuće na svijetu. Gdje god sam bio, to je skuplje nego ovo što ćemo mi proizvoditi, kaže Željko Orešković.



    Objašnjavajući to čudo tehnike koje će od sutra početi izbacivati gotove drvene kuće, Macola kaže da se u kompjutor spojen na stroj unesu podaci, a stroj potom sam »kroji« kuću i sve što je potrebno. 


   Tržište osigurano




 – Dođeš poslije podne ovdje, a ujutro ti kuća gotova, kaže Orešković, koji je robota za obradu drva platio više od pola milijuna eura. U stroj se unesu sve mjere buduće kuće, a on izrađuje kako ga se programiralo i to posve samostalno. Robot sam bira alate za obradu i sam obrađuje drvo. 


    – To neće biti skupo – cijene će se kretati od 250 do 400 eura po kvadratu. Kako su obećali majstori Talijani koji montiraju kompjutor za programiranje na stroj, sutra počinjemo proizvodnju. Interesa već sada ima dosta, radit ćemo za hrvatsko tržište, ali i za cijelu Europu. Proizvodnja kreće od trupaca do finalnog proizvoda – kuće – i sve to u jedan dan. Kupac može kuću sam montirati na svom terenu, a možemo to učiniti i mi. Imamo specijalni kamion za transport takve kuće. Najprije ćemo, kao uzorak, napraviti jedan restoran u Grabovcu, pun entuzijazma priča Macola, dodajući da će, kada je kvaliteta u pitanju, njihove kuće biti najbolje. Sve to nije lako isfinancirati, no našao je poduzetni Ličanin i financijskog partnera – Erste banku.   


Brzina i kvaliteta


– Kada je riječ o dobiti, mislim da je ovo sve rizik i o tome sada ne razmišljam, no proširivao sam svoje poslove u posljednjih 10 godina više puta i redovito uspijevao pa mislim da će i sada tako biti. Stroj koji sada imam za proizvodnju drvenih kuća nema nitko u bližoj ni daljoj okolici te mogu garantirati da ću s vremenom izrade i kvalitetom imati tržišnog uspjeha, a to je najvažnije. Rezultati će se moći vidjeti tek kroz neko vrijeme, no činjenica je da su kvaliteta i brzina izrade proizvoda od vrhunskog materijala i vrhunskog dizajna preduvjeti dobrog posla, koji se eto može organizirati u našoj Lici, u kojoj sirovine, i to one najkvalitetnije, ima na pretek. Eto, i prije ugradnje kompjutora već smo prodali jednu kuću koja je postavljena na području Nacionalnog parka, a građani će takve kuće moći imati za 30-40 tisuća eura. Osim toga, u mojoj će tvornici raditi do obučenih 30 radnika, zaključio je Željko Orešković Macola, više nego poduzetan Ličanin koji se nikad nije libio upuštati u nove poslovne poduhvate.