Ulaganja u PGŽ

Komadina najavio radove na prometnici prema Platku te cesti Lič – Lukovo

Hina

Cesta prema Platku / Foto NL Arhiv

Cesta prema Platku / Foto NL Arhiv



Na području Primorsko-goranske županije ove se godine planira na udruženo oglašavanje, radi financiranja marketinških usluga promidžbe Kvarnera kao aviodestinacije, usmjeriti ukupno oko 4,1 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak u županijskoj upravi.


Takvo udruživanje novca provodi se u županiji već godinama, kao dio pripreme turističke sezone, a lani je sufinanciranje iznosilo oko 4,4 milijuna kuna, što je rezultiralo i prometom Zračne luke Rijeka od oko 140.000 putnika, izvijestila je na konferenciji za novinare pročelnica županijskog Odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pojasnio je da županija prikuplja sredstva gradova, općina i turističke privrede, da se tomu pridružuju državna sredstava te se potom novac usmjerava Zračnoj luci koja ugovara linije s avioprijevoznicima.




Komadina je najavio i ulaganje u cestu prema Platku, odnosno radove vrijedne 2,3 milijuna kuna te radove na cesti Lič – Lukovo vrijedne 1,7 milijuna kuna.


Na upit o nedavnom onečišćenju mora i obale u Kostreni s ugljikovodicima, vjerojatno mazutom iz Inine Rafinerije nafte Rijeka, Komadina je kazao da će se o Ini raspravljati na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, da postoji očitovanje Ministarstva gospodarstva, očitovanje rafinerije u vezi s procesom modernizacije te u vezi s nedavnim incidentom.


Kao rezultat rasprave na županijskoj skupštini Komadina »očekuje da se prema Ini ide s određenim prijavama, odnosno traženjima da se napravi ekspertiza tla, odnosno podzemlja«, kako bi se utvrdio uzrok, odnosno je li riječ o kavernama punima otpadnih tvari koje se prelijevaju tijekom raznih vremenskih uvjeta, plime ili kiše, ili su to ekscesni slučajevi radi problema u radu postrojenja.


»Ta tema zavrjeđuje da se Ina, njen menagement i vlasnička struktura očituju što misle poduzeti«, istaknuo je Komadina.


Dodao je da Rafinerija priznaje svoju krivnju, ali da nije razvidno kako je onečišćenje dospjelo na obalu i u more te da se ipak, budući da je krivac poznat, zna i tko će platiti troškove čišćenja.