Gosti iz daleke Kine

Kineska delgacija posjetila Primorsko-goransku županiju: Kinezi za razmjenu stručnjaka

Marinko Glavan

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

kratkoj prezentaciji Primorsko-goranske županije visokoj kineskoj delegaciji zamjenik župana Mamula osvrnuo se na dosadašnju suradnju Županije s kineskom provincijom Liaoning, ali i na kontakte koji se održavaju s kineskim gradovima Dalianom i Ningboom.



RIJEKA – Kineska delegacija predvođena zamjenikom ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Zhang Jianguom posjetila je sjedište Primorsko-goranske županije, gdje ih je primio zamjenik župana Petar Mamula.


Povod dolaska kineskog izaslanstva u Hrvatsku, istaknuto je tijekom sastanka, jest razmjena iskustava u svrhu pripreme kineskih predstavnika za organizaciju zimskih Olimpijskih igara koje će se u Kini održati 2022. godine.


U kratkoj prezentaciji Primorsko-goranske županije visokoj kineskoj delegaciji zamjenik župana Mamula osvrnuo se na dosadašnju suradnju Županije s kineskom provincijom Liaoning, ali i na kontakte koji se održavaju s kineskim gradovima Dalianom i Ningboom.




Kao moguća područja od interesa za suradnju s kineskim partnerima istaknuo je sektor zdravstvenog turizma u Primorsko-goranskoj županiji kao i kulturnu suradnju te suradnju sa Sveučilištem u Rijeci. Kineske goste također je upoznao s činjenicom da je Grad Rijeka zahvaljujući suradnji s Primorsko-goranskom županijom nositelj titule Europske prijestolnice kulture za 2020 godinu.


Zamjenik ministra Jianguo istaknuo je da, na temelju inicijative „One belt, one road“, koju je Kina inicirala s ciljem snažnijeg povezivanja na međunarodnom planu, jedan od temeljnih ciljeva njegova resora predstavlja promicanje razmjene stručnjaka.


Razmjena podrazumijeva boravak stručnjaka iz stranih zemalja u Kini, kao i slanje kineskih predstavnika na edukacije u države partnere.


U ime Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva g. Ante Simonić, bivši veleposlanik RH u NR Kini, zahvalio se domaćinima te istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je visoko izaslanstvo NR Kine odabralo između ostalog i Primorsko-goransku županiju za mjesto svog boravka u Hrvatskoj