Otok sreće

Ivana Matušan nova direktorica Turističke zajednice Raba

Ivor Balen

Dosadašnja voditeljica marketinga i prodaje Hotela International izabrana je s osam glasova »za« i jednim suzdržanim. Među sedmero kandidata petero s Raba



RAB Ivana Matušan nova je direktorica Turističke zajednice Grada Raba. Dosadašnja voditeljica marketinga i prodaje hotela International izabrana je na sastanku Vijeća Turističke zajednice sa osam glasova »za« i jednim suzdržanim. U konkurenciji je bilo sedam kandidata, od čega petero s Raba i dvoje s adresama van otoka.


– Presudilo je to što je Ivana Matušan u svojem programu rada iznijela vlastiti stav i mišljenje i neke nove ideje koje će u budućnosti koristiti u radu Turističke zajednice, dok je kod ostalih to u velikoj mjeri, a negdje i u potpunosti izostalo, kaže gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Nikola Grgurić.


Matušan ima 32 godine i dolazi na mjesto iskusnog Nedjeljka Mikelića koji je u dogovoru s čelnicima Grada Raba odstupio iz osobnih razloga. Mikelić će nastaviti raditi u TZ na novom radnom mjestu, točan naziv kojega još nije poznat, no kako ističu iz Grada, bit će to mjesto u skladu sa sistematizacijom. Pretpostavka je da bi trebao obavljati funkciju sličnu savjetničkoj.


Glavna favoritkinja




– Gospodin Mikelić ima ugovorom definiran status. Ja sam mu u potpunosti zahvalan za sve što je godinama kao direktor TZ-a radio za otok. Koliko god su puna usta svima o TZ-a i funkciji direktora, javilo se samo sedam kandidata, od čega dvoje van otoka. U trenutku kada treba preuzeti odgovornost ljudi su očito oprezni jer to je teška i odgovorna funkcija, kaže Grgurić.


Dodao je da je pretenciozno očekivati od direktora TZ-a, kao samo jedne osobe, da podigne razvoj turizma na viši nivo.– Radi se o kompleksnijem sustavu u kojem TZ ima svoje zakonom regulirane zadaće, od kojih je najvažnija promocija na tržištu. Ono što je bitno, a što su konstatirali svi vijećnici, jest da se iz materijala odabrane kandidatkinje vidi da ona ima svoj stav, svoje »ja« i razmišljanja koja su njezina.

U tom smislu sam jako zadovoljan odabirom jer je TZ zapravo dobio pojačanje. Dvije mlade, školovane osobe, Matušan i gospodin Luka Perčinić, kao i dosadašnji direktor, imat će velike mogućnosti iskoraka. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama ostvarivati bolje rezultate ne samo u smislu brojki noćenja, nego i prosječne potrošnje turista, cijene smještaja koju plaćaju i manifestacija koje upotpunjuju doživljaj boravka na otoku, rekao je Grgurić.


Matušan je u tjednima uoči izbora označavana kao glavna favoritikinja i te su se prognoze pokazale točnima. Najveći protukandidat bio joj je Luka Perčinić, voditelj marketinga TZ Rab.


– Kao prvo, ja sam izuzetno počašćena. Možda zvuči kao kliše, ali je izuzetna čast kada ti otok pruži takvu priliku da napraviš nešto za njega, da vratiš ono što je otok napravio za tebe. Znam da me čeka veliki izazov, ali se ne bojim jer sam ovo i očekivala u karijeri. Stvarno se veselim novome poslu, iako teška srca ostavljam dosadašnji. Vjerujem da ću biti u mogućnosti napraviti nešto za našu destinaciju, kaže Ivana Matušan.



Ivana Matušan rođena je 1984. godine u Rijeci. Završila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji (magistarski), smjer Međunarodni menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. U hotelu International zaposlena je od 2010. godine, prvo kao recepcionerka, potom asistentica prodaje i marketinga pa voditeljica prodaje i marketinga.


Ranije je radila i kao turistički vodič, a na Rabu je poznata i kao voditeljica i prevoditeljica na raznim manifestacijama poput Fjere. Aktivno govori tri strana jezika.


Iza nje je i uspješan projekt otvaranja prvog rapskog hostela u sklopu hotela International, Hostela Rab, koji je ove godine u svojoj prvoj sezoni bio vrlo dobro popunjen.



Vizija razvoja


U materijalima za kandidaturu trebalo je poslati i jednogodišnju viziju razvoja. Nova direktorica kaže da je to pisala iz svojeg kuta, kao zaposlenica privatnog hotelijera.


– Spomenula sam i privatne iznajmljivače kojih mi na Rabu imamo puno, ali još uvijek nemaju udrugu. Po tom pitanju namjeravam pomoći, jer TZ mora biti poticaj privatnim iznajmljivačima da se okupe i da se privatno iznajmljivanje podigne na viši nivo.


Postoje nove manifestacije koje su započete i s kojima sam upoznata, međutim planiram i ove sadašnje koje imamo obogatiti i poraditi na njima. Smatram da Rab može vratiti vremena kada je bio destinacija za imućnije goste i pokušat ćemo se na to orijentirati. Moje mišljenje je da masovni turizam ugrožava Rab. Voljela bih vratiti održiviji turizam koji bi bio dugoročniji i na taj način bolji i za stanovnike otoka i za goste, rekla je Matušan.