Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 23° 26° 1
17. srpnja 2018.
Lošinj meka ruralnog turizma

Investitori na Velopinu žele izgraditi eko selo

Atraktivna lokacija - Velopin/foto arhiva NL
Atraktivna lokacija - Velopin/foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2011. u 20:12 2011-06-02T20:12:56+02:00

 Tvrtka Eko etno projekt d.o.o. želi da upravo u Malom Lošinju bude realiziran dio projekta, kojemu je cilj izgradnja niz eko sela kapaciteta od 120 do 600 ležajeva u tri hrvatske regije – panonskoj, sjeverozapadnoj i jadranskoj

MALI LOŠINJ  Tvrtka Eko etno projekt d.o.o. prezentirala je na Gradskom vijeću program Eko Tour Croatica, kojim se planiraju realizirati projekti ruralnog turizma i ekološke proizvodnje, sa željom da upravo Mali Lošinj bude jedno od mjesta gdje će realizirati izgradnju ribarskog autohtonog sela, a kao jedna od mogućih lokacija izdvojen je predio Velopin.

Koordinator projekta Petar Perkušić izvijestio je vijećnike kako se projekt priprema već nekoliko godina u suradnji s domaćim i inozemnim stručnjacima i potencijalnim investitorima. Cilj je izgradnja eko sela kapaciteta od 120 do 600 ležajeva u tri hrvatske regije – panonskoj, sjeverozapadnoj i jadranskoj.

Predviđena je suradnja lokalne samouprave koja na 50 godina daje zemljište za gradnju, temeljem čega dobiva 24 posto udjela u projektu, 26 posto ima tvrtka Eko etno projekt, a 50 posto budući investitor, koji osigurava i goste, a Perkušić navodi da je već postignuta suradnja za desetak prvih lokacija s partnerima iz Kanade, Izraela, Japana, Kine, Njemačke. 

Cijeli projekt težak je 1,5 milijardi eura. Uz pedesetak autohtonih sela kapaciteta 21.360 ležajeva, u planu je izgradnja 1.200 vila, a sve u kategoriji pet zvjezdica.
Uz kapacitete najviše kategorije, Perkušić kao posebnu vrijednost projekta izdvaja proizvodnju eko hrane i pića koja bi se plasirala u tim objektima. Tvrtka Eko etno projekt od Vlade očekuje strateško partnerstvo, a na lokalnim razinama politički konsenzus i prostorno plansku podršku. 

Projekt je početkom mjeseca prezentiran i u Hrvatskom saboru, a gradonačelnik Gari Cappelli kaže da je izazvao velik interes, uz ministra turizma Damira Bajsa te desetak osoba s razine državnih tajnika, šest veleposlanika i četiri generalna konzula, prezentaciji je prisustvovalo i stotinjak načelnika i gradonačelnika, a Cappelli smatra da bi ulazak Lošinja u ovaj projekt značio ulazak u champion ligu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Snimio Vedran Karuza
Novoizgrađeni objekt na Martinkovcu

Projekt "Vista Mare"- urbana oaza nadomak Rijeke