Skrivene plaže Kvarnera

I Velebitski kanal ima skrivene dragulje: Ovdje je priroda fascinantna, a more kristalno čisto

Anto Ravlić



A što ću u tom Velebitskom kanalu? Vidio sam sve s Jadranske magistrale. Nema plaža, kamen, a i bure se bojim, priča mi nautičar. Nema on pojma koliko je u zabludi. I ne samo on. Velika većina. I možda je dobro da tako misle. Dotad će Velebitski kanal ostati miran, »vlasništvo« nautičara koji znaju gdje treba baciti sidro.


Najprije da razbijemo famu o Velebitskm kanalu i buri. Nema straha za pametne i oprezne. Odavno su prošla vremena kad smo dobivali šamare od prestravljenih roditelja kad bismo se tren pred oluju vratili s Raba ili Paga pasarom s Tomosom četvorkom. Danas imamo moćne i pouzdane motore. Dvije, tri, pet milja do Raba ili Paga  prelete se za desetak minuta. Osim toga, danas imamo vrhunske i precizne vremenske prognoze i zaista krajnji neoprez može nautičara dovesti u rizičnu situaciju. Ako slučajno niste konzultirali prognozu, poslušajte morske vukove iz Velebitskog kanala. Čim legne kapa oblaka na vrh Velebita, pali motore i bježi kući.


Sad kad smo razbili početni strah, objasnit ćemo vam da ste u zabludi ako mislite da u Velebitskom kanalu nema predivnih plaža. Ne moramo niti pisati da je more kristalno čisto. Netko će reći hladno? Ma ne, baš kakvo treba biti u najtoplijim ljetnim mjesecima. Osvježavajuće.





Prednost Velebitskog kanala je što nema gužve. Nema mali milijun plaža, ali nema niti mali milijun nautičara koji će zaposjesti svaki kamenčić. Poželite li provesti dan u predivnoj uvali, povest ćemo vas u uvalu Grbačka kod Starigrada Senjskog. Nautičari će potegnuti od desetak milja udaljenog Senja, osam milja dalekog Svetog Jurja, Baške koja je na 12 milja ili Lopara koji je tek na šest milja. Uvala Grbačka prva je uvala zapadno od Starigrada. Na brdu koje dijeli Starigrad od Grbačke nalazi se Gradina koja datira iz rimskog doba. Uvala završava šljunčanom plažom na kojoj nema previše ljudi, a dovoljno je duboka i za veće brodove. Naravno, u Grbački se ne ostaje po buri.


Plaže u Velebitskom kanalu


Plaže u Velebitskom kanalu



Do uvale se može doći i pješice. Od Starigrada treba pet minuta, a može se doći i predivnom šetnicom od Donje Klade. Fascinantna priroda i uživanje u sat i pol šetnje. Smjenjuju se krš i hlad koji nude stoljetna stabla. Staza je probijena još 1847. godine, tada je bila jedina komunikacija između dvaju podvelebitskih mjesta. Jadranska magistrala tada nije bila niti u snovima. Ljeti ipak treba izbjegavati kopneni put. Gdje ima kamena, ima i životinjica koje ne biste željeli sresti. Radije pođite u šetnju za lijepog zimskog dana bez bure. Ostat ćete očarani.


Plaže u Velebitskom kanalu


Plaže u Velebitskom kanalu




Povratak u sedamdesete


Kad ste već u uvali Grbačka, nemojte propustiti atrakcije u susjedstvu. Prva uvala prema zapadu je uvala Vukotić. Puno više zelenila no u Grbački. Poželite li dalje, Goli otok je na samo tri milje, Rajska plaža u Loparu na šest, a najljepša plaža sa sjeverne strane Raba, Njivica, tek na tri kilometra. Naravno da se ne smije propustiti niti posjet Starigradu niti Donjoj Kladi u kojima sve više kuća kupuju stranci. Bez obzira na sve više kuća koje plijene pogledom, turizam u podvele-bitskim mjestima nudi povratak u prošlost. Čini vam se kao da ste se vratili u sedamdesete.